Στη λάβα των πειρασμών

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Σε όλο τον κόσμο έγινε γνωστή η έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα που βρίσκεται 60 χλμ. βορειοδυτικά από το μεγαλύτερο νησί του Βασιλείου της Τόνγκα, όπου η Εκκλησία μας με τη βοήθεια πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών αλλά και πολλών αναγνωστών του ευλογημένου περιοδικού σας έχει οικοδομήσει και συνεχίζει να φροντίζει την ολοκλήρωση του μεγάλου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και ενός μικρότερου παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Όλοι παρακολουθήσαμε στις τηλεοράσεις μας στιγμιότυπα από την τρομερά μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου που έφτασε τα 20 χιλιόμετρα σε ύψος, το δυναμικό παλιρροιακό κύμα που έφτασε σ΄ όλες τις ακτές γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και το ωστικό κύμα που έφτασε μέχρι και την Ελλάδα και μάλιστα δύο φορές. Παρ΄ όλη όμως την σφοδρότητα της εκρήξεως η Χάρις του Θεού προστάτευσε και τα νησιά και τους ανθρώπους στην γύρω περιοχή.

Το παλιρροιακό κύμα που προκλήθηκε κατέστρεψε μεν περιουσίες και καταλύματα στην ακτογραμμή των νησιών αλλά δεν προκάλεσε μαζικούς θανάτους όπως το 2004 στην Ινδονησία. Μόνο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εκρήξεως. Ο Θεός να τους αναπαύει εν ειρήνη.

Οι ζημιές στους ναούς μας περιορίζονται στην εναπόθεση τέφρας από το ηφαίστειο και στην εισροή υδάτων στο μικρό Ναό των Αγίων Αποστόλων εξαιτίας του ότι βρίσκεται στο επίπεδο της θαλάσσης και στα 100 μ. απόσταση από αυτή.

Οι μέχρι και σήμερα περιορισμοί μεταβάσεώς μας στην Τόνγκα λόγω του κορονοϊού δεν μας επιτρέπουν να μεταβούμε άμεσα εκεί για τη θεραπεία των ζημιών. Νεοφώτιστοι αδερφοί μας στην Τόνγκα ανέλαβαν και περιποιήθηκαν όσο το δυνατό τους Ναούς.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Το ιεραποστολικό έργο και στα νησιά Φίτζι συνεχίζεται.

Άλλες πέντε βάπτισεις κατηχουμένων αδελφών μας έλαβαν χώρα στο νησί της Λαμπάσα στην ενορία των Αγίων Νικολάου και Αθανασίου, από τον καλό μας ιερέα πατέρα Βαρνάβα. Η αγάπη του για το ποίμνιό του είναι διαρκής, αμείωτη και εκφράζεται παντοιοτρόπως. Τους αγκαλιάζει όλους, τους προστατεύει όλους, τους φροντίζει όλους, τους υποστηρίζει όλους, με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο και με όποια μέσα τού στέλνει ο Πανάγαθος Θεός. Τα πάντα τοις πάσι.

Σας παρακαλώ πολύ, αγαπητοί μου αδελφοί, να μην ξεχνάμε στην προσευχή μας ιδιαιτέρως τώρα στην ευλογημένη περίοδο της μεγάλης τεσσαρακοστής να μνημονεύουμε τους νεοφώτιστους αδελφούς μας στα νησιά Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα ιδιαιτέρως δε τα παιδιά μας στο ορφανοτροφείο της Αγίας Ταβιθά.

Με τις καλύτερες μου ευχές για μια πνευματικά καρποφόρα μεγάλη τεσσαρακοστή,
† O Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων