πολυιατρείο Κονγκό

Αφορμές προσφοράς και δοξολογίας στο Κονγκό

Το ιεραποστολικό έργο στην Ι.Μ. Κεντρώας Αφρικής με τη χάρη του αγίου Θεού και παρά τις πολλές δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με τις δικές σας προσευχές και συμπαράσταση, υλική και ηθική, προοδεύει. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον ιεραποστολικό μας στίβο είναι πολλά. Όμως ο Πανάγαθος Θεός δε μας εγκαταλείπει.

Σας εκφράζω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για τη στήριξη και βοήθεια που μας προσφέρετε. Ο Θεός να σας ευλογεί. Ιδιαίτερα επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα κατωτέρω θέματα:

Υποτροφία φτωχών & ορφανών φοιτητών

Με τη χάρη του Θεού, η ιερά Μητρόπολη χορηγεί υποτροφίες σε πάμφτωχους φοιτητές και ορφανά παιδιά, για να σπουδάζουν σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές στην Κινσάσα και άλλες πόλεις. Μεταξύ των σχολών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ορθόδοξη Θεολογική μας Σχολή. Λόγω της οικονομικής κρίσεως, η ιερά Μητρόπολή μας αδυνατεί να πληρώνει τα δίδακτρα των φτωχών και ορφανών φοιτητών και υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να διακόψουν τις σπουδές τους. Θα ήμασταν ευγνώμονες, αν βρίσκονταν δωρητές μέσω της Αδελφότητάς σας, για να υποστηρίξουν αυτούς τους νέους μέσω του προγράμματος εκπαιδευτικής υιοθεσίας.

πολυιατρείο Κονγκό
Μαζεύοντας χαλίκια με πιρόγες για την ανοικοδόμηση του πολυιατρείου μας

Βαπτίσεις

Το κατηχητικό μας έργο προχωρεί. Πολλοί Κογκολέζοι επιθυμούν να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Οι κατηχητικές ομάδες, που δημιουργήσαμε από πιστά μέλη της Μητροπόλεώς μας και ιδιαίτερα από φοιτητές της Θεολογικής Σχολής μας, εργάζονται συνεχώς. Λίαν προσεχώς προγραμματίζουμε να κάνουμε βαπτίσεις. Εάν έχετε ονόματα δωρητών που επιθυμούν να πάρουν ορθόδοξα ονόματα, περιμένουμε να μας τα στείλετε.

Πρόοδος των έργων

Για την πρόοδο των έργων τα οποία χρηματοδοτεί η Αδελφότητά σας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ο Ι. Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Gungu σκεπάστηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες. Υπολείπονται μερικές εργασίες να γίνουν όπως οι χρωματισμοί, το τέμπλο και τα δάπεδα. Επιθυμώ να σας αναφέρω ότι έγινε ένας μεγάλος αγώνας για να φθάσουμε το έργο σε αυτό το σημείο, γιατί ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση οκτακοσίων περίπου χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, με πολλές δυσκολίες στη μεταφορά των υλικών.

Ο ανεγειρόμενος Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δωρεά ανώνυμου μέλους της Αδελφότητάς μας
Ο ανεγειρόμενος Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δωρεά ανώνυμου μέλους της Αδελφότητάς μας

Το σχολείο στο Gungu έχει τελειώσει και υπολείπεται ο εξοπλισμός του. Την προσεχή εβδομάδα θα μεταβούν εκεί συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας, για να δούν και να καταγράψουν όλες τις λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση και των δύο έργων, του ιερού ναού και του σχολείου, και θα σας ενημερώσουμε και πάλι.

Το πολυϊατρείο: συνεχίζεται η κατασκευή του συγκεντρώνοντας αμμοχάλικο από τον ποταμό Κονγκό με μεταφορικό μέσο τις πιρόγες. Τα βασικά κατασκευαστικά υλικά, τσιμέντο και σίδερο μεταφέρθηκαν με ποταμόπλοιο από την πρωτεύουσα Κινσάσα.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης θεμελιώνει τον Ι.Ν. Ταξιαρχών, δωρεά της Αδελφότητάς μας
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης θεμελιώνει τον Ι.Ν. Ταξιαρχών, δωρεά της Αδελφότητάς μας

Ιερός Ναός Αρχαγγέλων και Ταξιάρχων στην Κινσάσα

Ο Ι. Ναός θα ανεγερθεί στο οικόπεδό μας που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Κινσάσας. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος με την ευκαιρία της ιεραποστολικής και ποιμαντικής του περιοδείας στο Κονγκό θεμελίωσε τον Ιερό Ναό.

Την αγορά του οικοπέδου και τη χρηματοδότηση του Ιερού Ναού ανέλαβε η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, την οποία μνημόνευσε και ευχαρίστησε ο Πατριάρχης. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, αφού πρώτα τακτοποιήσουμε ορισμένα μικρά τεχνικής φύσης θέματα.

Μετ’ ευχών,
Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων