Ιεραποστολή

Οι πρώτοι καρποί της Θεολογικής Σχολής

Το έτος 2012 η Μητρόπολή μας το αφιέρωσε στην τεσσαρακονταετία από την αποδημία του μακαριστού π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, του πρώτου ιεραποστόλου του Κονγκό και πνευματικού ιδρυτή της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Έτσι, με τις πρεσβείες του π. Χρυσοστόμου, το έτος αυτό ξεκίνησε με ιδιαίτερη ευλογία για τη Θεολογική Σχολή της πρωτεύουσας Κινσάσας, στην ανοικοδόμηση της οποίας συνεισφέρατε σημαντικά και εσείς.

Οι καρποί της πενταετούς λειτουργίας της άρχισαν πλέον να ωριμάζουν. Γάμοι και χειροτονίες των φοιτητών μας ξεκίνησαν. Τρεις φοιτητές μας παντρεύτηκαν και πέντε φοιτητές μας εισήλθαν στην ιερωσύνη.

Πέντε φοιτητές, ιερείς πλέον, προσετέθησαν στους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Πέντε νέοι ιερείς έτοιμοι για να διακονήσουν σε δύσκολες απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας. Σε περιοχές που για πολλά χρόνια εξυπηρετούνταν περιστασιακά από περιοδεύοντες ιερείς.

Θα φύγουν με την λήξη του Ακαδημαϊκού έτους, στα μέσα Ιουλίου, για περιοχές μακριά από την Κινσάσα, όπου, για να φθάσει κανείς, ταξιδεύει με ποταμόπλοιο 40 και 50 ημέρες κατά μήκος του ποταμού Congo περνώντας μέσα από παρθένα δάση.

Υποδοχή από ορθοδόξους φυλάρχους

 

Θα πάνε στις επαρχιακές πόλεις Dekese, Sabo, Luebo στην καρδιά του Congo, στην περιοχή του ποταμού Saguzu, όπου ανώνυμος δωρητής χτίζει ιατρείο για την ανακούφιση των γηγενών μέσω της Αδελφότητάς σας.

Η χαρά των φοιτητών μας είναι μεγάλη, αλλά η χαρά των πιστών μας μεγαλύτερη. Ο ενθουσιασμός και το πανηγύρι που στήθηκε, μόλις πληροφορήθηκαν τις χειροτονίες, μας συγκινεί. «Έχουμε πλέον ιερέα και μάλιστα θεολόγο» έλεγαν χορεύοντας και τραγουδώντας επί ώρες.

Οι ορθόδοξοι κατηχούμενοί μας πλέον θα μπορούν να βαπτιστούν, οι πιστοί μας να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν, να μετέχουν στα μυστήρια, να κηδευθούν με ιερέα.

Οι κραυγές όμως από άλλα μέρη της Μητροπόλεως πληθαίνουν:

«Θέλουμε και εμείς ιερέα».

Οι χειροτονηθέντες φοιτητές μας ετοιμάζονται για την ιερατική τους και ποιμαντική τους διακονία.
Ταυτόχρονα, οι λαϊκοί φοιτητές προετοιμάζονται για την εργασία τους στην εκκλησία σαν ιερείς, κατηχητές, καθηγητές, διδάσκαλοι, στελέχη στο έργο της Μητροπόλεως.

Ελπίζουμε η λειτουργία αυτής της Σχολής, που τόσα καλά αποφέρει, να μπορέσει να συνεχιστεί παρά τις αντιξοότητες.

Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

Από την τελετή αποφοίτησης
Από την τελετή αποφοίτησης

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων