Στη μνήμη του αγαπημένου μου πνευματικού π. Χρυσόστομου Manalu

Γράφει ο π. Πρόχορος Manuk Allo, εφημέριος Τζακάρτας Ινδονησίας

Η πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν το 2007, όταν ήμουν παιδί του ιερού, αφού έγινα Ορθόδοξος το 2004. Εκείνη η πρώτη συνάντηση στην Τζακάρτα μού έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ένα άτομο πειθαρχημένο κατά καιρούς και ένα σταθερό και δυνατό άτομο στην ηγεσία.

Καθώς περνούσε ο καιρός, η μόνη μας συνάντηση ήταν όταν ήρθε με τον Επίσκοπο Νικήτα Λούλια (Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ) και την επόμενη φορά που ενθρονίστηκε στη Σιγκαπούρη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος. Ο π. Χρυσόστομος βοήθησε την Επισκοπή να μεταφράσει τα ελληνικά λειτουργικά κείμενα στα ινδονησιακά, ώστε οι προσερχόμενοι να κατανοούν το κήρυγμα που απηύθυνε η Επισκοπή στην εκκλησία. Η εξαιρετική του ικανότητα να μιλάει ελληνικά με ενέπνευσε να μάθω ελληνικά. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορώ να μιλήσω καλά ελληνικά γιατί είμαι γεμάτος τεμπελιά! Ο Θεός να με ελεήσει.

Το 2016, μου ζητήθηκε από την Επισκοπή να πάω στο Medan για να μάθω πολλά πράγματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Σουμάτρα και ο π. Χρυσόστομος μου ζήτησε να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου στη Θεολογική Σχολή Αγίου Παύλου Medan, σε ένα πρόγραμμα Master of Theology. Για 2 χρόνια παρακολούθησα την εκπαίδευση και απέκτησα μεγάλη εμπειρία μαζί του στην εκκλησία.

Το 2017 είχα την ευκαιρία να πάω στην Ελλάδα στην πόλη της Αθήνας και στο μεταξύ ο πατέρας Χρυσόστομος πήγε στη Θεσσαλονίκη. Μετά βρεθήκαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τον πατέρα μου τον Νόστη Ψαρρά και πήγαμε στο Άγιο Όρος για ένα πνευματικό ταξίδι. Είναι πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία ψυχής η επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας.

Ο π. Χρυσόστομος ήταν πραγματικά ένας άνθρωπος που ενσωματώθηκε στην Ορθόδοξη ζωή στην Ελλάδα κι εκεί όλοι τον αγαπούσαν και τον υποδέχτηκαν θερμά. Ήμουν πραγματικά ευλογημένος που ήμουν μαζί του και είχα μια εξαιρετική εντύπωση από μια τέτοια υποδοχή. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα τον αγαπούσε και πάντα έδινε μεγάλη υποστήριξη στον π. Χρυσόστομο.

Το δεύτερο ταξίδι μας μαζί στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και του κ. Χαράλαμπου Μεταλλίδη έγινε το 2022 και μου έδωσε μια νέα εμπειρία για την αποστολή της Ορθοδοξίας. Οι συναντήσεις με διάφορους φίλους της Ιεραποστολής εκεί μάς έδωσαν ενθουσιασμό να εργαστούμε σε διάφορες περιοχές της Ορθόδοξης ιεραποστολής στην Ινδονησία.

Δεν περιμέναμε ότι η κατάσταση της υγείας του πατέρα Χρυσόστομου μετά την επιστροφή από την Ελλάδα θα επιδεινωθεί. Ήταν πολύ ενοχλημένος από τις διάφορες ασθένειες από τις οποίες έπασχε. Επιπλέον, η κατάσταση των άρρωστων ποδιών του σήμαινε ότι δεν μπορούσε να περπατήσει κανονικά και αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί πατερίτσες. Αυτή η κατάσταση στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία του μεγάλου σχεδίου μας να ανοίξουμε μια νέα εκκλησία στο Βόρνεο. Αν και αργότερα προσπάθησα να ταξιδέψω μόνος μου στο Βόρνεο (τη νέα πρωτεύουσα του αρχιπελάγους) στο Ανατολικό Καλιμαντάν με ανεπαρκή χρηματοδότηση.

Η κατάσταση του π. Χρυσοστόμου μέρα με τη μέρα, παρόλο που τον βοηθούσαν με ιατρική βοήθεια, δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση στην υγεία του μέχρι που τελικά έκλεισε τα μάτια του την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024. Η μνήμη του θα μείνει αιώνια. Καλό Παράδεισο, πάτερ μου!

Ο θάνατος του πατέρα Χρυσοστόμου μάς συνέτριψε. Μια αναχώρηση που ήταν τόσο γρήγορη, προτού το έργο της αποστολής ολοκληρωθεί και στεφθεί με επιτυχία. Είναι αδιανόητο ότι θα περπατήσουμε αυτόν τον μακρύ, ατελείωτο δρόμο χωρίς να είμαστε ξανά μαζί του. Αν και πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι η Εκκλησία ανήκει στον Χριστό και ο ίδιος ο Χριστός θα τελειοποιήσει και θα ολοκληρώσει αυτό το σπουδαίο έργο στο αγαπημένο μας ινδονησιακό αρχιπέλαγος.

Η μορφή του πατέρα Χρυσόστομου είναι ένα εξαιρετικό πρόσωπο για το ιεραποστολικό έργο στην Ινδονησία. Είναι ο «Απόστολος» της Ορθοδοξίας για εμάς. Έκανε αμέτρητα έργα και προσπάθειες για να βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι τόσο στους τομείς της εκπαίδευσης όσο και στην υλική ζωή των ανθρώπων της Εκκλησίας. Μας λείπει πραγματικά, τώρα που πηγαίνει στους κόλπους του Πατέρα μας στους Ουρανούς. Ωστόσο, η ζωή της Εκκλησίας και το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ινδονησία πρέπει να συνεχίσει το έργο που από την αρχή ξεκίνησε και επιτελούσε ο π. Χρυσόστομος Manalu.

Θα προσπαθήσουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενθουσιώδεις, παρόλο που έχουμε χάσει έναν άνθρωπο που μας έδινε δύναμη με πολλούς τρόπους. Διάφορες προκλήσεις και εμπόδια θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αλλά με το πνεύμα της αδελφοσύνης μας στην Ορθόδοξη πίστη θα τα αντιμετωπίσουμε με χαρά, όπως ακριβώς φρόντισε ο πατήρ Χρυσόστομος για γενιές, για τους κληρονόμους της Αληθινής Πίστεως, της Ορθοδοξίας στην Ινδονησία. Ελπίζουμε το παράδειγμα και το ιεραποστολικό έργο του π. Χρυσόστομου να γίνει πρόνοια για τη ζωή μας ως συνέχεια της αποστολής του στο Αρχιπέλαγος και στην Ασία γενικότερα.

Μας λείπεις πολύ, πατέρα μου Χρυσόστομε! Καλή αντάμωση
στον Παράδεισο με τη μητέρα μας Παναγία.

Αιώνια η μνήμη.

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων