Τρεις Ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη στα Φίτζι

Ήταν θαυμαστό, ευλογημένο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τρεις Ιεραπόστολοι από την Θεσσαλονίκη, μέλη της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ήρθαν για 20 μέρες στα νησιά Φίτζι και προσέφεραν όλο τον εαυτό τους για την ανακούφιση και τον ευαγγελισμό των νεοφώτιστων αδελφών μας

Η καλή μας δασκάλα, η κυρία Αγγελική, η εξαιρετική οφθαλμίατρός κυρία Κατερίνα και ο γνωστός σε όλους στην Ιεραποστολή μας από τα παλιά χρόνια κύριος Πρόδρομος βρέθηκαν τις πρώτες 20 μέρες του Αυγούστου στα νησιά Φίτζι, στις ενορίες των νησιών, και στο ορφανοτροφείο μας.

Ο καθένας με τον τρόπο του.

Η κυρία Αγγελική μας έμαθε ελληνικά, μας έμαθε τραγούδια, μας έμαθε καλούς τρόπους, μας έμαθε να λέμε ευχαριστώ και να χαμογελάμε, μας έδωσε ζωντανό παράδειγμα αληθινού ορθοδόξου ήθους, μας έδειξε με τη στάση της και τη ζωή της, ποιοι είναι οι καρποί της εν Χριστώ ζωής.

Χαριτωμένη η ίδια και ο καλός της σύζυγος κύριος Μιχάλης που ολοθύμως επικρότησε και ενεθάρρυνε την απόφαση της να έρθει να διακονήσει στο ορφανοτροφείο της Αγίας Ταβιθά.

Η κ. Αικατερίνη, καταξιωμένη οφθαλμίατρος της Θεσσαλονίκης αφιέρωσε την ετήσια επαγγελματική της άδεια στην υπηρεσία των φτωχών και εμπεριστάτων αδελφών μας.

Πήρε μαζί της τριακόσια ζευγάρια γυαλιά από την Ελλάδα, διαφόρων ικανοτήτων και έστησε τρία διαφορετικά οφθαλμιατρεία στην Αγία Τριάδα Νάντι, στην Αγία Παρασκευή Σαμπέτο και στον Άγιο Νικόλαο και Αθανάσιο Λαμπάσα. Εξέτασε πάνω από 350 αδελφούς μας και διέθεσε δωρεάν τα γυαλιά δίδοντας και οδηγίες όπου χρειαζόταν. Ανακούφισε τον πόνο και έδωσε φως σ΄ όσους το είχαν ανάγκη.

Τέλος ο καλός και αγαθός κ. Πρόδρομος γνωστός στα παιδιά μας από τα πρώτα χρόνια της Ιεραποστολής έγινε αντικείμενο εκδηλώσεως χαράς των παιδιών του Ορφανοτροφείου και των γειτόνων μας αφού ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του γέροντα Αμφιλοχίου κατά την έναρξη της δημιουργία της ιεραποστολής.

Τα παιδιά όχι μόνο τον αναγνώρισαν, όχι μόνο εκδήλωσαν την χαρά τους αλλά δεν ήθελαν στο τέλος να τον αφήσουν να φύγει αν δεν τους έδινε την υπόσχεση ότι θα έλθει τον επόμενο χρόνο για να μείνει μαζί μας για 6 μήνες. Τόσο μεγάλο ψυχικό δέσιμο.

Τους ευχαριστούμε καρδιακά, γιατί ενήργησαν ευαγγελικά και προσέφεραν εαυτό, χρόνο και χρήματα για να μας υπηρετήσουν, για να μας δώσουν χαρά, για να μας δώσουν υγεία, για να μας δώσουν γνώση, μα κυρίως για να μας δώσουν παράδειγμα και στάση εν Χριστώ ευλογημένης ζωής.

Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε στην Αδελφότητα σας, που συνέβαλε αποφασιστικά στο να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή αλλά και που συμβάλλει σταθερά στην ζωή της Εκκλησίας στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Φέτος συμπληρώνονται 60 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που οι αείμνηστοι ιδρυτές σας εμπνευσμένοι από τον μακαριστό ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο ίδρυσαν αυτή την ιεραποστολική Αδελφότητα, η οποία από τότε έχει προσφέρει τα μέγιστα στις πέντε ηπείρους για τη διάδοση της Ορθοδοξίας.

Μα πρωτίστως ευχαριστούμε τον Κύριο μας και Θεό μας, που μέσα στο σκοτάδι των ανθρωπίνων πράξεων ανά τον κόσμο, μας στέλνει λίγο φως μέσω των καλών παιδιών Του, μέσω των αγγέλων Του. Τον παρακαλάμε και του ζητάμε να εισακούσει την προσευχή των 3 ιεραποστόλων, που Του εξέφρασαν με την γλώσσα των πράξεων και του παραδείγματός τους και να ελεήσει εις το εκατονταπλάσιον.

Καλό, ευλογημένο και πνευματικά καρποφόρο το στάδιο της προ του Χριστού Γεννήσεως ασκήσεως.

†O Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων