Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού Ωκεανού

Της Κατερίνας Αλεξάνδρου, οφθαλμιάτρου, μέλους της Αδελφότητας

Άλλη μια σελίδα γράφτηκε στα πρακτικά των μελών της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, της κ. Αγγελικής Αρναούτη, του κ. Πρόδρομου Καλαϊτζίδη και της κ. Κατερίνας Αλεξάνδρου, πραγματοποιώντας το ονειρεμένο ταξίδι στα νησιά Φίτζι.

Το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο στην Άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού είναι νεοσύστατο και χρονολογείται μόλις 17 ετών από την ίδρυσή του.

Ιδρυτής του θαυμαστού αυτού έργου είναι ο τέως Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Γέροντας Αμφιλόχιος.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός στις μέρες μας, που αφορά την σύνδεση και πρώτη γνωριμία των κατοίκων των νησιών Φίτζι με την Ορθόδοξη πίστη.

Φθάνοντας στην κοινότητα αισθανθήκαμε από την πρώτη στιγμή την ζεστή υποδοχή, την αμεσότητά της, την καλοσύνη, την ευγένεια και την υπέροχη φιλοξενία της!

Στην καθημερινότητά μας εξετάζαμε με προτεραιότητα τα παιδιά του Ορφανοτροφείου και μετά τους ενορίτες και όχι μόνο, Ορθοδόξους και Χριστιανούς άλλων δογμάτων, αλλά και ανθρώπους άλλων θρησκειών, όπως Ινδουιστές, Βουδιστές και Μουσουλμάνους. Άνθρωποι απλοϊκοί και πρόθυμοι να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους ανοίγοντας την αγκαλιά τους και ανθίζοντας το χαμόγελο στα χείλη τους.

Ζήσαμε στιγμές συγκίνησης και πολύ σημαντικές, όταν οι άνθρωποι κρατούν χωρίς διάκριση ανοιχτές τις αγκαλιές τους!

Νοηματοδοτούν την ουσιαστική ύπαρξη της Ιεραποστολής και απαντούν με αυτό το μήνυμα απέναντι σε έναν κόσμο αμφισβήτησης, αβεβαιότητας και βίας.

Αναφερόμενη στα παιδιά των ορφανοτροφείων για όσο διάστημα βρισκόμαστε εκεί, είχαμε άμεση επικοινωνία μέσα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας χαράς και αγάπης.

Μας συμπαρέσυραν πολλές φορές να αφεθούμε στο όνειρο, να γίνουμε κι εμείς παιδιά μαζί τους!

Ενδεικτική είναι η μέριμνα και φροντίδα των παιδιών εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας υπό την καθοδήγηση και επαγρύπνηση του νυν Μητροπολίτου κ. Μύρωνα.

Ο Σεβασμιώτατος θέτει ως πρώτο μέλημά του την εξασφάλιση πόρων και την ομαλή λειτουργία του Ορφανοτροφείου Αγία Ταβιθά.

Αγωνίζεται ως πνευματικός πατέρας για την σωστή αγωγή και πνευματική τους καλλιέργεια και όπως ο ίδιος τονίζει, με σεβασμό και διακριτικότητα στα ήθη και την κουλτούρα τους.

Απαρτίζουν μια υπέροχη βυζαντινή χορωδία όπου ηχώντας οι ύμνοι και στην ελληνική γλώσσα σε μεταφέρουν σε μια μαγευτική συμπαντική ατμόσφαιρα μέσα στα πλάτη του Ειρηνικού!

Αν έχει να παρουσιάσει η Ιεραποστολή των Φίτζι έναν θησαυρό, αυτός είναι αδιαμφισβήτητα τα παιδιά της. Προσδιορίζουν το παρόν, το μέλλον και την ελπίδα για έναν καλύτερο και αναγεννημένο κόσμο!

Δράττομαι της ευκαιρίας επίσης να σημειώσω ότι διαμέναμε καθ’ όλο το διάστημα της φιλοξενίας μας σε ένα ωραίο και φροντισμένο χώρο. Δυστυχώς λόγω των τροπικών βροχοπτώσεων και μουσώνων αυτής της ζώνης, η στέγη του κτηρίου παρουσιάσε προβλήματα φθοράς και υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκατάστασής της.

Ακόμη θέλουμε να παραθέσουμε και να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς ενός μέρους των γυαλιών που διανεμήθηκαν: τον Νικόλαο Βακάλη και τα οπτικά καταστήματα Novum Θεσσαλονίκης.

Επιστρέφοντας στη χώρα μας, φθάσαμε ανανεωμένοι και γεμάτοι δυνάμεις κατά πολύ περισσότερο από ό,τι προσπαθήσαμε εμείς να δώσουμε.

Αφυπνιστήκαμε μέσα από τις πλούσιες εμπειρίες μας, τα διδάγματα που προσκομίσαμε και προπάντων την αγάπη των ανθρώπων που αφήσαμε πίσω μας αλλά συνεχίζει να μας συντροφεύει.

Όλα αυτά μάς κρατούν ζωνταντούς και αισιόδοξους να συνεχίσουμε τη ζωή μας μέσα σε ένα κύκλο συνεχών αλλαγών και μια ανθρωπότητα να πορεύεται μέσα από πολυδιάστατες αναταράξεις.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα και τους συνεργάτες του για την υπέρμετρη φιλοξενία που μας παρείχαν και για την επίτευξη ενός τόσο μακρινού ταξιδιού θεωρώντας τους ως οικείους μας ανθρώπους!

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων