Μια ιστορία και μια πορεία

Ήμουν ακόμα στην εφηβική ηλικία, όταν είχα την πρώτη επαφή με την Ορθοδοξία μέσω ορισμένων Ορθόδοξων κειμένων από τα έργα των πάτερων της Εκκλησίας, τα οποία εδώ σπάνια θα βρει κανείς. Για την ακρίβεια, ήταν αποσπάσματα του Αγίου Ιγνάτιου του Θεοφόρου. Από εκείνη την ώρα γεννήθηκε σε μένα η ιδιαίτερη κλήση για να γνωρίσω την αληθινή και πρωτοχριστιανική πίστη. Επίσης πρέπει να πω ότι είχα δει στην τηλεόραση μαζί με τους προέδρους που είχαν επισκεφτεί την Κολομβία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο. Από εκείνη την ώρα άρχισα να ψάχνω την πατερική διδασκαλία που προερχόταν από την Ανατολή και έτσι κατάλαβα ότι πέρα από όλες τις παραφυάδες και την παπική ομολογία υπάρχει μια Εκκλησιά που αληθινά κρατά καθάρια την πρώτη χριστιανική ομολογία πίστεως χωρίς αλλαγή. Αυτή η Εκκλησία, ως τότε άγνωστη για μένα και για το λαό μου, είναι η Ορθόδοξή Εκκλησία.

Η πόλη στην οποία κατοικούσα, είναι η πόλη της Κούκουτας στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας. Είναι μία μικρή πόλη στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας, όπου οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δεν είναι εύκολες έως σήμερα, για αυτό και εγώ προσωπικά όπως και πολλά παιδιά μεγαλώσαμε και μεγαλώνουν στην ακραία φτώχεια. Πρέπει να πω, πως δεν ήμουν ο μοναδικός που εκείνες τις ημέρες έψαχνα την ορθοδοξία στην Κολομβία, άλλα ο Θεός ο οποίος είναι ελεήμονας και μακρόθυμος είχε καλέσει κι άλλα πρόσωπα προς την αληθινή πίστη, μεταξύ των οποίων ο νυν Επίσκοπος Μυρίνης Αθηναγόρας.

Εδώ, και έως την ώρα που ιδρύθηκε η Ιερά Μητρόπολη Παναμά, νυν Μεξικού, η Ορθοδοξία ήταν κλεισμένη για μας τους ντόπιους, όχι επειδή δεν ήθελαν να την ανοίξουν, άλλα επειδή ο μοναδικός ιερέας κατοικούσε στο Καράκας της Βενεζουέλας και είχε επιφορτιστεί τη διακονία των ελληνικών παροικιών σε πολλές χώρες. Ο Σεβασμιότατος Αθηναγορας, έγινε Μητροπολίτης της περιοχής ως απάντηση Θεού στη δική μας παράκληση, και αυτός μας αγκάλιασε ως τέκνα του ξεκινώντας μια ιεραποστολή στη δική μας γη.

Γάμος των νεοφώτιστων Ηλία και Μαρίας με παραστάτη τον γιο τους

Σήμερα η Ορθοδοξία αυξάνεται όσο δεν μπορεί να φανταστεί κάνεις σε αυτή την Μητρόπολη, έχοντας ορθόδοξες ενορίες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, Καραϊβικής, Κολομβίας και Βενεζουέλας.

Στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας, στην πόλη Κούκουτα, σήμερα έχουμε μια ζωντανή ενορία που καθημερινά αυξάνεται και βιώνει την Ορθοδοξία. Όπως μας λέει ο Μητροπολίτης και ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας ζούμε μία καινούργια Πεντηκοστή.

Μετά από πολλές δυσκολίες, γιατί τα τελευταία χρονιά λειτουργούσαμε σε δανεισμένους χώρους και δεν είχαμε σταθερό μέρος, με τη βοήθεια ορισμένων αδελφών, αγοράσαμε ένα οικόπεδο 600 τετραγωνικά μέτρα με ερειπωμένα κτήρια, για να κατασκευαστεί εκεί ο Ι. Ναός του Τίμιου Προδρόμου και μαζί ένα κέντρο όπου θα διδάσκουμε ξένες γλώσσες στα φτωχόπαιδα, τα οποία δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες να τις μάθουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Ένα παράδειγμα από ό,τι γίνεται εκεί είναι ο νεαρός Γρηγόριος, κατά κόσμο Heiner Becerra. Αυτός ήρθε κοντά μας όταν ήταν 15 ετών και από μόνος του χωρίς πίεση με τη δική του ησυχία παρακολούθησε όσα γίνονταν στη λειτουργική ορθόδοξη ζωή των αδελφών της πόλης αυτής και έτσι μία μέρα από μόνος του ζήτησε να βαπτιστεί. Το θαύμα δεν είναι ότι ένας νεαρός μόνος του χωρίς να τον σπρώξει κάνεις έκανε έρευνα για την Ορθοδοξία, αλλά πως η φλόγα του Θεού μέσα του έγινε η αιτία να ασπαστούν την αληθινή πιστή και οι γονείς του.

Το παιδί πάλι με την υπομονή και την αγάπη που τον διακρίνει, πρώτα έκανε προσπάθεια να γνωρίσουμε εμείς την οικογένειά του, να έρθουν κοντά μας και αυτοί, για να ανοίξουμε διάλογο και γνωριμία, άλλα το σχέδιο του δεν ήταν μια απλή φίλια άλλα ένας δρόμος για να μεταφέρει την ορθόδοξη πιστή σε αυτούς και αυτό έγινε πριν ακόμα βαπτισθεί ο ίδιος.

Ο Θεός, αδέλφια, ο οποίος βλέπει και ερευνά κάθε καρδιά, ξέρει και γνωρίζει τις ανάγκες μας, δεν αφήνει χωρίς απάντηση τον άνθρωπο που με αγάπη τον ψάχνει και τον αναζητά και θέλει να γευτεί τη Βασιλεία του. Έτσι πρώτα βαπτίσθηκε αυτός και μετά ο πατέρας και η μητέρα του ώστε να φτάσουν στο Θείο Μυστήριο που είναι η πόρτα προς τη σωτήρια. Αφού έγιναν ορθόδοξοι, ο κύριος Ηλίας και η κυρία Μαρία ζήτησαν να τους τελέσουμε το Άγιο Μυστήριο του γάμου και έτσι έγινε.

Δεν θέλω να σας κουράσω, μόνο θέλω να παρακαλέσω για την προσευχή σας, για να τελειώσουμε το έργο αυτό προς δόξα Θεού και για το καλό του λαού του στα σύνορα της Κολομβίας και της Βενεζουέλας και για να μάθουν οι άνθρωποι εδώ τι σημαίνει ορθή πίστη και βίωμα Θεού, σ’ αυτές τις μακρινές περιοχές όπου διψάμε για τον Ενσαρκωμένο Λόγο και Θεάνθρωπο Χριστό.

Χρίστος Ανέστη, Αληθώς Ανέστη.

✝ Ο Άσσου Τιμόθεος
Βοηθός Επίσκοπος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων