Διαδρομές Θείας Χάριτος

Αγαπητοί αναγνώστες του περιοδικού, σας στέλνουμε τον χαρμόσυνο χαιρετισμό του Κυρίου μας από την μακρινή Aotearoa (το όνομα της Νέας Ζηλανδίας στη γλώσσα των Maori).

Πόση χαρά μπορεί να μας δώσει ο Χριστός! Πόσες ευκαιρίες στον καθένα από εμάς να μοιραστούμε την ομορφιά της Ιεραποστολής!

Ο Δημήτριος, ένα 15χρονο αγόρι Μαορί (αναφέραμε στο προηγούμενο τεύχος για την οικογένειά του που βαπτίστηκε) θέλει να γίνει δικηγόρος. Πριν από δύο χρόνια ζούσε μακριά από την πόλη σε ένα σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό. Η φοίτηση σε ένα καλό γυμνάσιο θα ήταν δύσκολη. Ωστόσο, ο Πανάγαθος Θεός έχει τρόπο Του. Με τις σχολικές του επιδόσεις, ο Δημήτριος έγινε δεκτός στο διάσημο Γυμνάσιο Hamilton Boys High School. Ωστόσο, για να φοιτήσει σ΄ αυτό θα έπρεπε να ζήσει εσωτερικός στο σχολείο με κόστος διαβιώσεως 2.000 ευρώ. Οι γονείς του αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Έπρεπε να πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή και ήταν η Τρίτη! Ζήτησαν την βοήθεια του ιερέα τους π. Γεωργίου, ο οποίος από την Αυστραλία που βρισκόταν τους προέτρεψε να προσευχηθούν όλοι μαζί στον Άγιο Δημήτριο να μεσολαβήσει.

Ο Πέτρος (δεξιά) διακονεί στο ιερό

Το βραδινό γεύμα στο σπίτι οικογενείας φίλων της Ιεραποστολής, παρουσία του καλού και ιδιαίτερα ευλογημένου ιερέως π. Ηλία και 2-3 φίλων επιφύλασσε εκπλήξεις.

Η συζήτηση αφορούσε τις συνθήκες ζωής και τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην Ιεραποστολή στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού Fiji, Tonga και Samoa, αλλά και στην κοινότητα των Μαορί στο Raglan της Νέας Ζηλανδίας. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα και το αίτημα οικονομικής συνδρομής για το σχολείο του μικρού Δημήτρη μεταξύ των άλλων, αφού μόλις είχε ληφθεί και ζητήθηκε η προσευχή τους για δείξει ο Θεός τρόπο ενεργείας.

Η ηλικιωμένη κυρία που καθόταν στη διπλανή καρέκλα ζήτησε να μιλήσει ιδιαιτέρως στον ιερέα μας, στον οποίο ανέφερε, «Ο σύζυγός μου πέθανε πέρυσι. Το όνομά του ήταν Δημήτριος. Από τότε που κοιμήθηκε, προσεύχομαι στον Άγιο Δημήτριο να μου δώσει την ευκαιρία να κάνω κάτι στο όνομά του, για την ψυχή του συζύγου μου. Απόψε όταν άκουσα την ιστορία του μικρού Δημήτρη, κατάλαβα ότι αυτή ήταν η ευκαιρία. Εγώ θα βοηθήσω να σπουδάσει το παιδί».

Ευχαριστίες δεν δέχθηκε, αφού στην ενορία τους ο π. Ηλίας έχει κάνει κοινή συνείδηση ότι όταν θα δίνετε και θα προσφέρετε από το περίσσευμα ή το υστέρημά σας, να μην δέχεστε πίσω ευχαριστίες ως πληρωμή. Αλλά να αισθάνεσθε και να εκδηλώνετε την ευγνωμοσύνη σας για τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζει ο Θεός να υπηρετείτε Αυτόν και τα παιδιά Του και να θησαυρίζετε θησαυρό πνευματικό ανεκτίμητο στο Ουρανό.

Ο Δημήτρης διακρίθηκε στα μαθήματα ως πρώτος σε όλο το σχολείο με τον ανώτερο βαθμό Α+ και του απονεμήθηκε ο έπαινος καλύτερης επίδοσης. Τίμησε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη ευεργεσία που του έφερε ο Θεός στην ζωή του! Η επί γης ευεργέτις του κοιμήθηκε εν Κυρίω. Στην μνήμη και στις προσευχές του Δημήτρη θα είναι πάντα ζωντανή. Με μία πράξη της άλλαξε ριζικά την ζωή ενός νέου παιδιού. Ο Θεός της έδωσε την ευκαιρία και αυτή την αναγνώρισε! Υπηρέτησε τον άγνωστο, ανέπεμψε προσευχή υπέρ αναπαύσεως του συζύγου της, τίμησε τον Άγιο Δημήτριο και δοξολόγησε το πανάγιο όνομα του Τριαδικού Θεού.

Πόση χαρά μπορεί να μας δώσει ο Κύριος μας! Και τι τρόπους μπορεί να βρει! Ευκαιρίες για τον καθένα από εμάς να ζήσουμε την ομορφιά και την χαρά της προσφοράς.

Καλή Τεσσαρακοστή και με την Χάρη του Θεού να πορευτούμε προς την Αγία Γέννηση Του.

† Ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων