Σταυροαναστάσιμες εμπειρίες

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο εδώ στον χώρο της ιεραποστολής δημιουργείται, με την τέλεση των ακολουθιών, πρωί και βράδυ, με τη συμμετοχή των μαθητών της Σχολής μας, μια κατανυκτική και συγκλονιστική ατμόσφαιρα, αφού οι ψαλμωδίες αποδίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διάφορες τοπικές διαλέκτους της Αφρικής.

Οι χαιρετισμοί της Παναγίας, το απόδειπνο, οι προηγιασμένες θείες λειτουργίες, ακόμα εκείνη του Μ. Βασιλείου μαζί με τους συνοδευτικούς ύμνους εκφράζουν ό,τι ωραιότερο και εμπλουτίζουν έτσι την ατμόσφαιρα, μεταφέροντας ακριβώς αυτά τα μηνύματα που, πραγματικά, αγγίζουν τις ψυχές όλων μας. Έντονα τα συναισθήματα, που μας μεταφέρουν στον κόσμο της αιωνιότητας.

Αλλά και η Αγία Εβδομάδα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στα πάθη του Κυρίου μας με τις ακόμα πιο κατανυκτικές ακολουθίες ήταν μια συνεχής υπενθύμιση της άκρας ταπείνωσης και θυσίας του Κυρίου μας που βασανίστηκε, έπαθε, σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ανάξιους δούλους Του.

Τη Μ. Τετάρτη κάθε χρόνο τελείται το Άγιο Ευχέλαιο και στη συνέχεια μεταφέρεται στις ενορίες και στα σπίτια των ασθενών και ανάπηρων αδελφών μας που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα και μέριμνα, όπως και ηθική συμπαράσταση. Και φυσικά όλες αυτές οι μέρες ήταν αφιερωμένες στα μικρά μας παιδιά, που πάντα περιμένουν τα επισιτιστικά μας προγράμματα.

† Ο Ναϊρόμπι Μακάριος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων