Ο αγώνας συνεχίζεται στη Μαδαγασκάρη

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Τον Σεπτέμβριο είχαμε την επίσκεψη ιατρών από την Κύπρο, υπό την καθοδήγηση και οργάνωση του Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι και παλαιότερα μάς είχαν επισκεφθεί προσφέροντας τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους φτωχούς ανθρώπους, που κατοικούν απομονωμένοι σε μακρινές αποστάσεις. Είναι μεγάλη αυτή η προσφορά, διότι λόγω καιρικών συνθηκών το κράτος δεν στέλνει γιατρούς σε αυτές τις περιοχές.

Τον περασμένο μήνα έγιναν κι άλλες βαπτίσεις στο νότιο μέρος της χώρας. Στη περιοχή Τουλιάρ, σε πολλά χωριά υπήρχαν κατηχούμενοι και με υπομονή περίμεναν τη μέρα που θα λάβουν τη χάρη του Θεού, το μυστήριο του βαπτίσματος. Όπως πάντα, οι μέρες του βαπτίσματος είναι μέρες πνευματικής χαράς και όλοι χαίρονται, μικροί και μεγάλοι, για την πνευματική τους αναγέννηση. Σε αρκετά χωριά όπου υπάρχει και ιερός ναός, έγιναν βαπτίσεις στην κολυμπήθρα, ενώ αλλού έγιναν στη θάλασσα ή σε ποτάμια. Ήταν μεγάλο γεγονός η μέρα αυτή και γιορτάστηκε πνευματικά και υλικά με πλούσια γεύματα. Στο τέλος πήραν όλοι τους λίγα δώρα, ρούχα που η αγάπη των χριστιανών μάς στέλνει από την Ελλάδα κατά διαστήματα.

Επίσης, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου, έγιναν και τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Η ακολουθία των εγκαινίων ήταν μεν αρκετά μεγάλη αλλά πρωτόγνωρη για όλους τους ανθρώπους, εφόσον δεν γίνεται συχνά. Το εκκλησιαστικό σεμινάριο φέτος φιλοξενεί 15 φοιτητές, οι οποίοι ήρθαν από διάφορα μέρη της Μαδαγασκάρης. Το σεμινάριο αυτό προετοιμάζει τους μελλοντικούς ιερείς και κατηχητές που θα εδραιώσουν τις πολλές μας ενορίες που στερούνται ποιμένα. Η μεγάλη προσέλευση ανθρώπων στην Ορθοδοξία έχει δημιουργήσει πολλές ενορίες με αποτέλεσμα να στερούνται όχι μόνο εφημερίων αλλά και ιερών ναών. Ήδη με τη βοήθεια του Θεού και ευσεβών δωρητών βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέοι Ιεροί Ναοί και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τελειώσουν και θα λειτουργήσουν. Εφέτος τον Ιούλιο, άλλο ένα σχολείο εγκαινιάστηκε σε μια μακρινή περιοχή. Ήταν και αυτό δωρεά ευσεβούς Χριστιανού από τη Θεσσαλονικη. Το ιεραποστολικό έργο είναι έργο του Θεού και ιδιαιτέρως του Αγίου Πνεύματος. Συμβαίνουν πολλές φορές περίεργα πράγματα που εμείς δεν τα ελπίζουμε ούτε καν τα φανταζόμαστε, είτε υλικά είναι είτε πνευματικά, κι έτσι προοδεύει η Εκκλησία προς δόξαν Θεού.

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες και προβλήματα, που ανθρωπίνως φαίνονται άλυτα, κατά θαυμαστό όμως τρόπο ο Θεός δίνει τη λύση, όπως λεει το Ευαγγέλιο «σὺν τῷ πειρασμῷ καὶ τὴν ἔκβασιν». Ας ευχηθούμε ο Θεός να παρουσιάσει κι άλλους εργάτες στον θερισμό του, διότι πράγματι οι εργάται είναι ολίγοι.

† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων