Ένας Ορθόδοξος Ναός για τα νησιά Τόνγκα

«Δόξα καί τιμή καί εἰρήνη παντί τῷ ἐργαζομένῳ τό ἀγαθόν»

«Η Θεία Χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα» βοήθησε, ώστε σε διάστημα ένδεκα μόλις ετών να ανεγερθούν για τις λατρευτικές ανάγκες της Ιεραποστολής μας στη Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας:

  1. Στην περιοχή της Νέας Ζηλανδίας:
    • Ο Ιερός Ναός του αγίου Νικολάου στην πόλη New Plymouth
    • Ο Ιερός Ναός του αγίου Δημητρίου στο Hastings
    • Ο Ιερός Μοναστηριακός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τα παρεκκλήσια του αγίου Βασιλείου και του αγίου Αμφιλοχίου στο Levin
    • Το κοιμητηριακό παρεκκλήσι του αγίου και δικαίου Λαζάρου του Τετραημέρου στο Wellington
  2. Στην περιοχή των νησιωτικών κρατών του νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, Fiji, Tonga, Samoa:
    • Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής με το Ιεραποστολικό Κέντρο στο Sabeto Nadi του Viti Levu
    • Ο μοναστηριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με κελλιά για τις μοναχές στο Saweni Viti Levu
    • Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας με το Ορφανοτροφείο Αγία Ταβιθά και τον οίκο απροστάτευτων γυναικών (safe home) στο Saweni Viti Levu
    • Ο Ιερός Ναός των αγίων Αθανασίου και Νικολάου Labasa, Vanua Levu

Σύνολο: 7 Ναοί και 3 παρεκκλήσια

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Τόνγκα, που είναι βασίλειο και απέχει μιάμιση ώρα από τα νησιά Φίτζι με το αεροπλάνο, για την ανέγερση του Ιερού Ναού του μεγαλομάρτυρος αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Έχουμε αγοράσει σε προηγούμενο ταξίδι μας ένα ωραίο οικόπεδο στην πρωτεύουσα Nuku’alofa, σε απόσταση 80 μόλις μέτρων από τη θάλασσα και το δημόσιο δρόμο, όσο απείχε περίπου και ο Ιερός Ναός του Μεγαλομάρτυρος στα Θεραπειά του Βοσπόρου της Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίον δυστυχώς κατεδάφισαν οι κυβερνώντες, για να περάσει από εκεί, όπως είπαν, ο δημόσιος δρόμος, και τον οποίον κατά κάποιον τρόπο, θέλουμε να «αναστήσουμε». Για την αγορά του οικοπέδου χρειάστηκαν 50.000 TOP, ήτοι 25.000 €.

Tonga1
Τονγκανές νέες κρατούν με καμάρι την εικονίτσα του Χριστού

Το κόστος της οικοδομής θα φτάσει τις 300.000 TOP, ήτοι 150.000 ευρώ, καθ’ ότι παραπλεύρως του Ναού θα κτισθεί και οικία για τον ιερέα και τους ιεραποστόλους, καθώς επίσης και μικρό παρεκκλήσι των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανέγερση Ιερών Ναών, καθ’ ότι για μας τους Ορθόδοξους, παράλληλα με το κήρυγμα του ιερού Ευαγγελίου, είναι απαραίτητη και η Θεία Λατρεία και μάλιστα η Θεία Λειτουργία. Οι ιθαγενείς είναι άνθρωποι απλοί, με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και εντυπωσιάζονται περισσότερο με την εποπτικότητα, την οποία προσφέρει η Ορθόδοξος θεία λατρεία, παρά με τις φλυαρίες και φωνασκίες των Χριστιανών των άλλων δογμάτων.

Ελπίζουμε ότι και η προσπάθειά μας αυτή θα ευοδωθεί με τη βοήθεια του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Για τις οποιεσδήποτε προσφορές προς έναρξη και αποπεράτωση του ιερού αυτού έργου, ευχαριστούμε θερμώς εκ των προτέρων τους αγαπητούς συνδρομητές και ευχόμαστε στον άγιο Γεώργιο να είναι βοηθός σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους και να ευλογεί τη ζωή και τα έργα των χειρών τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Tonga2
Σχέδιο του ανεγειρόμενου Ι.Ν. του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα

Ο Θεός να αξιώνει όλους μας να εργαζόμαστε πάντοτε το καλό προς ωφέλεια των συνανθρώπων μας, επικράτηση της Βασιλείας Του και δόξα του Παναγίου Ονόματός Του. Αμήν. Η Παναγία να είναι μαζί μας.

† Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων