Ινδονησία: Η χώρα όπου ανθίζει το χαμόγελο των ανθρώπων

Η Ινδονησία ισορροπεί σχεδόν στη γραμμή του Ισημερινού της Ασίας. Είναι από τις πλέον εξωτικές χώρες του κόσμου με ποικίλα ενδιαφέροντα. Βρίσκεται ανάμεσα στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Αποτελείται από περισσότερα από 17.000 νησιά, μικρά και μεγάλα. Η έκτασή της φτάνει τα 1.900.000 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της τα 270 εκατομμύρια. Οι Ινδονήσιοι ονομάζουν τη χώρα τους “Τάναχ Αϊρ Κιτά”, δηλαδή “η χώρα μας και η θάλασσα”.

Λόγω του θερμού κλίματος με ετήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας από 28 έως 38°C και των πολλών βροχοπτώσεων διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Το 88% των κατοίκων είναι Ισλαμιστές και μόλις 6% ανήκει σε χριστιανικές ομολογίες.

Ένα ταξίδι ονείρου στη μεγάλη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας έγινε πραγματικότητα. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 13 χρόνια ξεκινώντας από το μηδέν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έδρα της την πρωτεύουσα Μεντάν της Σουμάτρας.

Φιλοξενία στο σπίτι του π. Χρυσοστόμου Manalu
Φιλοξενία στο σπίτι του π. Χρυσοστόμου Manalu

Πρόκειται για ένα επίτευγμα σημαντικών έργων, στο οποίο συμβάλλουν δύο βασικοί παράγοντες:

  • Ο πρώτος είναι η αποτελεσματική ηθική και υλική στήριξη εκ μέρους των Ελλήνων φίλων της Ιεραποστολής
  • και ο δεύτερος η μεθοδικότητα, η αξιοπιστία και οι εξέχουσες ικανότητες του Ιεραποστόλου π. Χρυσοστόμου Manalu, με σύμμαχό του αντάξιο τη σύζυγό του κ. Ελισάβετ Kumesaki. Αμφότεροι έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Με αφετηρία το πλούσιο κοινωνικό έργο και τις προσωπικές ενέργειες του π. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα: η επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το κράτος της Ινδονησίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σήμερα και το αύριο της Ορθοδοξίας στη συγκεκριμένη χώρα πλάθεται μέσα σ’ ένα περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ θρησκευμάτων.

Ο εργώδης αυτός αμπελώνας δίνει το τελικό απόσταγμά του, που είναι τα εξής έργα:

  • Η Θεολογική Σχολή του Μεντάν,
  • η Σχολή Πληροφορικής,
  • το συγκρότημα σχολείων “Αγία Σοφία”, που απαρτίζεται από νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
  • Τετραώροφη κλινική, που καλύπτει τομείς, όπως: παθολογικό, χειρουργικό, παιδιατρικό, μικροβιολογικό και αίθουσες ιατρικών συσκέψεων.
  • Ακόμη, πλήθος νεοσύστατων ενοριών εξαπλώνονται σε όλη την περιφέρεια.
Επίσκεψη στο νοσοκομείο "Θεοτόκος"
Επίσκεψη στο νοσοκομείο “Θεοτόκος”

Βέβαια, όλα αυτά, για να επιτευχθούν, προϋποθέτουν ένα τιτάνιο αγώνα και συνεχή επαγρύπνηση για τη διατήρηση, ομαλή λειτουργία και μελλοντική προοπτική των έργων. Πίσω όμως από αυτό το δημιουργικό αποτέλεσμα, διαφαίνεται ότι μέσα από τα βάθη της ψυχής του Ιεραποστόλου αναδυόταν σταδιακά το Όραμα. Ένα όραμα για το Ασύλληπτο, το Μεγάλο, το Ιδεώδες, που μόνο με τη συγκατάβαση του Ουρανού προς τη γη μπορεί να γίνει αληθινό και στερεό.

Η ομάδα μας κατά την παραμονή της στην φιλόξενη χώρα είχε διαφορετικές δραστηριότητες.

  1. Η κυρία Αγγελική Αρναούτη, εκπαιδευτικός, με την ομιλία της στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής “Απόστολος Παύλος” ερμήνευσε και έκανε διευρινήσεις σε θέματα θεολογικού περιεχομένου.
  2. Ο κ. Δημήτρης Βρακάς, κινηματογραφιστής και συνεργάτης της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, πήρε ενδιαφέροντα πλάνα από στιγμιότυπα των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, των απαράμιλλης ομορφιάς τοπίων και επί πλέον κάλυψε συνεντεύξεις με εγχώριους παράγοντες.
  3. Με ιατρικές επισκέψεις αντιμετωπίσθηκαν εκ μέρους μου οφθαλμολογικά περιστατικά, τόσο στη Θεολογική Σχολή όσο και στο Sumbul, μια περιοχή της ζούγκλας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Φιλοξενηθήκαμε με περισσή φροντίδα στο οικογενειακό περιβάλλον του π. Χρυσοστόμου και της συζύγου του κ. Ελισάβετ με τις δύο χαριτωμένες κόρες του και τα άλλα δεκατρία “παιδιά τους” -άπορα παιδιά των οποίων τη μέριμνα ανέλαβε η οικογένεια μέχρι να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Μέχρι σήμερα απαριθμούνται εξήντα παιδιά, τα οποία μεγαλώσαν με την προσωπική τους φροντίδα, ευεργετήθηκαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πέτυχαν στην επαγγελματική τους πορεία.

Οφθαλμολογική εξέταση από την κ. Αλεξάνδρου
Οφθαλμολογική εξέταση από την κ. Αλεξάνδρου

Οι Ινδονήσιοι ως άνθρωποι με χαρακτηριστικό το διάπλατο χαμόγελο, είναι καλοπροαίρετοι, ευγενικοί, ταπεινοί, φιλόξενοι.

Η Ελλάδα αποσπά θετικά σχόλια και αναγνώριση από την κοινωνία της Ινδονησίας χάρη στην προσφορά της στο κοινωνικό έργο. Η Αδελφότητά μας συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτέλεση του έργου αυτού. Άλλο τόσο χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από τις αρχές της χώρας ο π. Χρυσόστομος Manalu, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ινδονησία. Είναι ένας άξιος κληρικός, που αξίζει της υποστήριξής μας.

Κρατώ σαν επίλογο ένα μήνυμα που εκλάβαμε από την Ινδονησία:

“Οι Έλληνες με όχημα την ελληνική γλώσσα μεταλαμπαδεύουν το φως του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας με δέκτες του λαούς των τεσσάρων γωνιών του πλανήτη. Αν υποθέσουμε ότι παύουν να υπάρχουν Έλληνες και κατά συνέπεια παύει να ομιλείται και η ελληνική γλώσσα, αυτό σημαίνει βαθύ σκοτάδι σ’ όλο τον πλανήτη! Πρέπει να προσέξετε το οικοδόμημα του Ελληνισμού”.

Στην υπόληψη των λαών η Ελλάδα φέρει εις πέρας την ύψιστη αποστολή της παρά τις προκλήσεις της ιστορίας, γιατί η δική της Ιστορία έχει βάθος και βάρος χιλιετιών και θα τροφοδοτεί ακατάπαυστα με φως το παγκόσμιο στερέωμα!

Κατερίνα Αλεξάνδρου
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Τακτικό μέλος της Αδελφότητας

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων