Ύψιστη ανάγκη η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής στο Κονγκό

Ο δεξιός χορός της Θεολογικής Σχολής

Η ιεραποστολή στο Κογκό συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια από τότε, που ο μεγάλος ιεραπόστολος της Αφρικής π. Χρυσόστομος Παπασαραντοπουλος, αφού έσπειρε το λόγο του αληθινού Θεού και της Ορθοδόξου πίστεως, ανεχώρησε προς τον Ουρανό.

Οι ορθόδοξοι πολλαπλασιάσθηκαν, οι κόποι του συνεχιστή και διαδόχου του, π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι και των συνεχιστών του καρποφόρησαν. Η κατήχηση συνεχίζεται, πολλοί ζητούν να τους κηρυχθεί το Ευαγγέλιο. Πώς οι διακονούντες στην ιεραποστολή θα προλάβουν να ανταποκριθούν; Πού θα βρεθούν και πώς θα δημιουργηθούν εργάτες του Ευαγγελίου;

Αυτή ήταν η αγωνία όλων. Και ιδιαίτερα του αειμνήστου Μητρ. Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου: «Πρέπει να γίνει μια θεολογική σχολή, μια Χάλκη»! Χρειάστηκαν χρόνια, πολλές προσπάθειες και αγώνες για να πραγματοποιηθεί το όνειρό του από το διάδοχό του, Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και νυν Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο, με τη βοήθεια της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ιεραποστολικών σωματείων αλλά και απλών ανθρώπων, που συνέδραμαν στο μεγάλο όραμα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ήλθε και εγκαινίασε τη Θεολογική Σχολή το Σεπτέμβριο του 2007. Το κράτος του Κογκό την αναγνώρισε ισότιμη με τις άλλες πανεπιστημιακές σχολές. Έτσι ξεκίνησε, ήλθαν νέοι από την καρδιά της Αφρικής με φλόγα, να φοιτήσουν και στη συνέχεια να τρέξουν στα χωριά, στα δάση και στις πόλεις τους και να μεταφέρουν το μήνυμα της Ορθοδοξίας.
Λειτούργησε αμέσως οικοτροφείο για τη φιλοξενία των φοιτητών. Φαγητό, ενδυμασία, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, όλα έπρεπε να τα αναλάβει η Εκκλησία, η Μητρόπολη. Ο κόσμος εκεί είναι φτωχός. Πρέπει όμως να ετοιμασθούν στελέχη για την επάνδρωση της Εκκλησίας. Σύλλογοι ιεραποστολικοί και απλοί άνθρωποι συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των εξόδων.

Ήλθε όμως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τι θα γίνει; Πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία της; Η Μητρόπολη άρχισε να δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων. Δεν λαμβάνει καμία κρατική βοήθεια ούτε από κάποιον Οργανισμό επιχορήγηση για τη Θεολογική Σχολή. Έτσι η αντιμετώπιση της καταστάσεως είναι δύσκολη…

Μεγάλη η αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Τυχόν διακοπή της θα στερήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία από στελέχη, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούν να λειτουργούν οι Ιεροί Ναοί, τα σχολεία, η φιλανθρωπία, η κατήχηση, η ιεραποστολή στις πόλεις, στα χωρία, στους ανθρώπους μέσα στα δάση. Οι 76 φοιτητές δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Κι ας φλέγονται από ιεραποστολικό ζήλο.

Στην ύπαιθρο του Κονγκό

Όλοι οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο, όταν δεν έχουν μαθήματα, πάνε για ξεκούραση, για διακοπές. Οι φοιτητές όμως της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής στις διακοπές των μαθημάτων αντί να ξεκουρασθούν, τρέχουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και από τώρα κατηχούν και μεταδίδουν τον ορθόδοξο λόγο με θαυμάσια αποτελέσματα. Ενδυναμώνουν τους πιστούς μας, προσκαλούν και οδηγούν πολλούς στην Ορθοδοξία.

Σε ένα γράμμα του ο αείμνηστος πρώτος ιεραπόστολος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος έγραφε:

«Εγώ αγάπησα την Αφρικήν, και είμαι αποφασισμένος τις λίγες δυνάμεις, που μου απέμειναν, να τις διαθέσω εδώ. Περιμένω, λοιπόν, με πόθον και αγωνίαν το ξεκίνημα των νέων, των παλληκαριών του Χριστού, που θα έλθουν ν’ αναλάβουν τον ένδοξον αγώνα».

Τα παλληκάρια ήλθαν και ετοιμάζονται γι’ αυτόν τον αγώνα. Τι θα γίνει; Θα βοηθήσουμε να συνεχίσουν την προετοιμασία τους; Να συνεχίσει αυτό το φυτώριο, η Θεολογική Σχολή του Αγίου Αθανασίου να ζει και να προσφέρει τους καρπούς του, τους νέους κατηχητές, δασκάλους, ιερείς, ιεραποστόλους…;

Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

Δείτε περισσότερα

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα

Διαδικτυακή σύναξη με καλεσμένο τον Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο από τη μακρινή Κένυα
το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 8 το βράδυ

Οι ιερείς μας στην Μπουκόμπα

«Ἐμπρός, πατέρες, ἄς ξεσηκωθοῦμε καί ἄς ἐργασθοῦμε. Ἄς ξεκινήσει ἡ Ἱεραποστολή» φώναξε ἕνας ἡλικιωμένος Ἱερεύς καί χειροκρότησαν ὅλοι οἱ Ἱερεῖς πού συμμετεῖχαν