Απολογισμός για τα 50 χρόνια ιεραποστολικού έργου στην Κένυα

Από την Ιερά Μητρόπολη Κένυας

Με τη βοήθεια και τη Χάρη του Θεού συμπληρώθηκαν φέτος, πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας. Μια περίοδος που από την ώρα της ιδρύσεως είχε ως κύριο στόχο τον ευαγγελισμό των φυλών της Ανατολικής  Αφρικής, κάτι που επετεύχθη με τους κόπους και τις θυσίες των εκάστοτε Ιεραρχών, που υπηρέτησαν τον τόπο, αλλά και των αφανών Ιεραποστόλων , κληρικών και λαϊκών.

Μέσα σε αντίξοες και πολλές φορές πολύπλοκες καταστάσεις, σ’όλα αυτά τα πενήντα χρόνια φάνηκε ξεκάθαρα ότι το έργο του Ευαγγελισμού ανήκει αποκλειστικά  στις ενέργειες και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Πολλές φορές αναφερόμαστε και θαυμάζουμε για το πόσο ο Κύριος ενεργεί από άπειρη αγάπη και φιλευσπλαχνία προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Η φετινή επέτειος των πενήντα χρόνων από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσιάζει ένα έργο, που ανέλαβε από την ώρα εκείνη ηΤοπική Εκκλησία για εδραίωση και προβολή της ορθόδοξης πνευματικότητας και πίστεως σε όλους τους τομείς.

Η Ιερά Μητρόπολις σήμερα, εκτός από τα δύο μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ορθόδοξη Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή «Μακάριος ο Γ΄» και το Ορθόδοξο Διδασκαλικό Κολλέγιο «Κλήμης ο Αλεξανδρεύς», συντηρεί και λειτουργεί περισσότερα από δεκαπέντε Γυμνάσια, τριάντα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, Σχολή Ραπτικής, Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σχολή Κοινωνικών Σπουδών. Επίσης επί καθημερινής βάσεως ένας αριθμός παιδιών (1500) των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων λαμβάνουν πρόγευμα και μεσημεριανό φαγητό. Ένας άλλος αριθμός παιδιών παίρνουν μεσημεριανό κάθε Σάββατο  σε περίπου δέκα ενορίες.

Οι χριστιανικές ομάδες γυναικών, ανδρών, νέων, παιδιών είναι οργανωμένες σε όλες τις είκοσι μητροπολιτικές περιφέρειες της επικράτειας της Κένυας, με προγράμματα κατηχήσεως, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, πνευματικών συνάξεων με θέματα ορθοδόξου πίστεως, παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, αθλοπαιδιών και ποδοσφαιρικών αγώνων, διαγωνισμών, ποιήσεως, θεάτρου κ.λ.π.

Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας συντηρεί το πρώτο ορθόδοξο ορφανοτροφείο με εκατό δέκα παιδάκια, στους πρόποδες του όρους Κένυα, στην περιοχή Νιέρι. Στο ορφανοτροφείο αυτό τα παιδάκια έχουν μόνιμη διαμονή, φαγητό, ένδυση και υπόδηση, όπως και εκπαίδευση.

Ένα δεύτερο ορφανοτροφείο είναι υπό ανέγερση. Περίπου πέντε χιλιάδες παιδιά και νέοι φοιτούν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Κένυας. Ένας άλλος αριθμός νέων φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ελλάδος και της Κύπρου με υποτροφίες.

Στην Κένυα ευρίσκονται συχνά με ειδικές ιατρικές αποστολές ομάδες εθελοντών γιατρών από την Κύπρο (πρώην γιατροί του Κόσμου), του Ιδρύματος Σοφία από την Κύπρο και την Ολλανδία, των Γιατρών της Καρδιάς από την Ελλάδα. Ιατρική αποστολή επίσης αποστέλλεται από την Οργάνωση Καταπολέμησης της Πείνας.

Από το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αμερικής έρχονται κατά διαστήματα συνήθως δυο αποστολές, οι οποίες ασχολούνται με την Κατήχηση σε απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας και με το χτίσιμο νέων ιερών ναών, σχολείων και ιατρικών κέντρων.

Στο χώρο της Πατριαρχικής Σχολής φέτος φοιτούν εβδομήντα νέοι, που προέρχονται από διάφορες χώρες της Αφρικής. Η λειτουργική ζωή αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων των σπουδαστών. Ανελλιπώς τελούνται όλες οι ιερές ακολουθίες, πρωί και βράδυ επί καθημερινής βάσεως. Ο Επίσκοπος κάθε Πέμπτη και Σάββατο λειτουργεί στον Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Σχολής ή  και άλλες μέρες, όταν είναι μεγάλη γιορτή.

Στο πρόγραμμα της Σχολής συμπεριλαμβάνεται και η μετάφραση των λειτουργικών μας ακολουθιών και κειμένων στις αφρικανικές διαλέκτους. Ήδη κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοιες μεταφράσεις, που εξυπηρετούν περισσότερες από τριάντα φυλές.

Οι ιεροσπουδαστές στον ελεύθερο χρόνο τους ασκούνται στις αθλοπαιδιές, στο ποδόσφαιρο ή μελετούν στη βιβλιοθήκη.

Ένας αριθμός μαθητών, που έδειξαν ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική, φοιτούν σε διάφορα ωδεία και άλλες σχολές μουσικής.

Η Ιερά Μητρόπολις επίσης συμμετέχει ενεργά και είναι μέλος της ομάδας των Εκκλησιών εκείνων, που αγωνίζονται ενάντια και διαφωτίζουν ανάλογα, για την επάρατο ασθένεια, το AIDS. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια από εκπαιδευμένους ομιλητές γύρω από το θέμα.

Η Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή, όπως προαναφέρθηκε, δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα των Ιερών Ακολουθιών και της μουσικής. Μια πολύ καλά οργανωμένη χορωδία επισκέπτεται για δεύτερη συνεχή χρονιά την Κύπρο, όπου δίνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις με εκκλησιαστική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Το χτίσιμο των ιερών ναών συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές και τις φυλές της Κένυας. Ήδη ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε περί τους πενήντα ιερούς ναούς.

Η Μητρόπολις εκδίδει κάθε χρόνο το επίσημο ημερολόγιο, που περιέχει όλα τα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση της τοπικής Εκκλησίας, όπως επίσης και Ανάλεκτα της Ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας. Το ετήσιο αυτό ημερολόγιο περιέχει τα ονόματα και τις διευθύνσεις, όπως και τους ναούς των διακοσίων είκοσι ιερέων της Μητροπόλεως. Ακόμα, παρατίθεται ιστορική αναδρομή της Ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο χώρο της Αφρικανικής ηπείρου.

Λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, η Ιερά Μητρόπολη πρωτοστατεί, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, στις πληγείσες περιοχές, εις δε τους προσφυγικούς καταυλισμούς, από την αρχή των εσωτερικών αναταραχών, η Μητρόπολη συνεχίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Σεβασμιώτατος επισκέπτεται συχνά όλες αυτές τις πληγείσες περιοχές και ανακουφίζει, με λόγο και πράξη, τους δεινοπαθούντες.

Στον ιατρικό τομέα η Μητρόπολις ίδρυσε σε μεγάλο αριθμό ενοριών ιατρικά κέντρα, που παρέχουν ιατρική περίθαλψη δωρεάν ή με συμβολική χρηματική συμμετοχή.

Την Μητρόπολιν Κένυας επισκέπτονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους επισκέπτες από Αμερική, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ρωσία, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική εργασία στους χώρους των εκπαιδευτηρίων, των κλινικών και των λατρευτικών χώρων. Οι επισκέπτες αυτοί είναι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο της Ιεραποστολής και θεωρούνται οι χορηγοί, για το χτίσιμο των ναών, σχολείων και ιατρικών κέντρων.

Το έτος 2009 επισκέφθηκε την Κένυα δύο φορές η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί λατρευτικούς χώρους και ιατρικά κέντρα, όπως και εκπαιδευτήρια, να θέσει θεμέλιους λίθους, να εγκαινιάσει ιερούς ναούς και να παραστεί στην επί τη λήξει των μαθημάτων τελετήν τόσο της Πατριαρχικής Σχολής όσο και του Διδασκαλικού Κολλεγίου. Η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κένυα αναζωογόνησε και αναπτέρωσε το ηθικό των πιστών και του κλήρου της τοπικής Εκκλησίας.

Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια λειτουργεί ειδικό σεμινάριο για τους υποψηφίους κατηχητές και κατηχήτριες. Κάθε Σάββατο συγκεντρώνονται άνω των εξήντα κατηχητών και κατηχητριών, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα κατηχήσεως από τους καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής.

Οι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Άγια Θεοφάνια, τελούνται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια βυζαντινή μετη συμμετοχή κλήρου και λαού, όπως και των πολυαρίθμων χορωδιών. Η Αγία Εβδομάδα και ο Εσπερινός της Αγάπης δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα, τόσο που τα τηλεοπτικά κανάλια της Κένυας και ο Τύπος αναμεταδίδουν αποσπάσματα και ανταποκρίσεις, κάτι που προβάλλει το ρόλο της Ορθοδοξίας.

Επίσης, λόγω της αυξήσεως των πιστών τελούνται ομαδικές βαπτίσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και δημιουργούνται νέες εστίες Ορθοδόξων, που ανήκουν σε διάφορες φυλές, ιδιαίτερα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεως.

Έτσι τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια και την ημέρα που πανηγυρίζει ο Ιερός  Ναός του Αγίου Μακαρίου, της Πατριαρχικής Σχολής τελέσθηκαν πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες από τον Σεβασμιώτατο με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιερέων και διακόνων.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εν ολίγοις κατασυγκινημένος, στην προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο έργο της εξαπλώσεως της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο. Ακολούθησε ομαδική βάπτιση στο μεγάλο βαπτιστήρι της Πατριαρχικής Σχολής, όπου για μια ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους νεόφυτους Ορθοδόξους.

Στη συνέχεια προσεφέρθη σε όλους πλούσιο γεύμα.

Αναφέρεται επίσης ότι πρόσφατα τελέσθηκαν τα εγκαίνια δύο νέων ιερών ναών, του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στο Νάντι και τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Λουκάρι της Δ. Κένυας. Τέλος κυκλοφορούν εντός των ημερών οι ιερές ακολουθίες  της Μεγάλης Εβδομάδος στα Αγγλικά, το Ιερό Ευαγγέλιο στα Σουαχίλι και Αγγλικά, Ορθόδοξη Κατήχηση στα Κικούγιου, Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων Αγγλικά-Σουαχίλι, διάφορες προσευχές Αγγλικά – Λουγκανδέζικα.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων