Η πορεία της Ιεραποστολής στα Νησιά Φίτζι

Φίλτατοί μου, σας γράφω από τα ωραία νησιά Φίτζι όπου ευρίσκομαι εδώ και δύο εβδομάδες και θα παραμείνω ακόμη, πρώτα ο Θεός, μέχρι τον Οκτώβριο, για να προχωρήσει η Ιεραποστολή στις φυλές των νησιών του Ειρηνικού.

Καθώς σας γράφω καθισμένος έξω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής εδώ στο Ιεραποστολικό μας κέντρο του Σαμπέτο των νησιών Φίτζι και το πρόσωπο μου θωπεύει το δροσερό χειμωνιάτικο αεράκι, το δε πνεύμα μου η χάρη της Αγίας Παρασκευής, στρέφω την σκέψη μου κοντά σας και σας βλέπω νοερά να είσθε όλοι σας ομοθυμαδόν, να διαβάζετε τα γράμματα των Ιεραποστόλων που σας έρχονται από τα διάφορα μέρη της Υφηλίου και να μελετάτε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους με όλο το ενδιαφέρον και την ανιδιοτελή αγάπη σας.

Δεν ξέρω σε πόσο βαθμό έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της αποστολής και της προσφοράς σας αυτής. Εμείς, όσοι διακονούμε στον αγρό της Εξωτερικής Ιεραποστολής , σας βλέπουμε ως ισάξιους συνεργάτες και συναγωνιστές, σας καμαρώνουμε και παρακαλούμε τον κοινό Πατέρα και Θεό μας να σας ευλογεί καινα σας στηρίζει αυξάνοντας τα αποθέματα των ψυχικών και σωματικών σας δυνάμεων καθώς και της αγάπης σας προς Αυτόν και προς τον πλησίον.

 

Με τη βοήθεια του Θεού βρέθηκε στη Λαοτόκα, δεύτερη κατά σειρά μεγάλη πόλη του Φίτζι Viti Levu, κατάλληλο οικόπεδο εκτάσεως 50 στρεμμάτων σε πολύ ωραία τοποθεσία και σε κατοικημένη περιοχή. Οι ιδιοκτήτες είναι συγγενείς του πατρός Βαρθολομαίου, του πρώτου Φιτζιανού Ορθόδοξου ιερέα, και μας το πουλούν σε πολύ καλή τιμή. Από $10.000 FJ που έχει η κάθε acre (=4 στρέμματα), μας το κατέβασαν στις $6.000 FJ, πολύ καλή τιμή, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Περιμένουμε λοιπόν τη δική σας απόφαση, για να προβούμε στην αγορά.

Έχουμε στείλει στη γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Υψενής στη Ρόδο την κόρη του πατρός Βαρθολομαίου, Αναστασία και την εξαδέλφη της Σωφρονία, όπου έμειναν τέσσερις μήνες, γιατί δεν έχουν βίζα για περισσότερο και σ’αυτό το διάστημα είχαν μεγάλη πρόοδο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσης και της ψαλτικής. Θα τις ξαναστείλουμε το Σεπτέμβριο με εκπαιδευτική βίζα, για να μείνουν ένα χρόνο και, όπως καταλαβαίνετε, επιστρέφοντας θα είναι πολύ χρήσιμες στη λειτουργία του μεγάλου ναού της Αγίας Τριάδος με το ορφανοτροφείο όπου θα ψάλλουν, θα κάνουν κατήχηση και θα διδάσκουν τη βυζαντινή αγιογραφία και την ελληνική γλώσσα. Έχουν τελειώσει το λύκειο και είναι πολύ έξυπνες και οι δύο.

Με πατρικά αισθήματα τιμής και αγάπης προς όλους σας.

†Ο Νέας Ζηλανδίας

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων