Κέντρο Αγάπης στην καρδιά της Κένυας

Η Επισκοπή Νυέρι και Όρους Κένυας είναι μια από τις 4 Επισκοπές της Κένυας που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η περιοχή Νυέρι βρίσκεται στην κεντρική Κένυα και δίπλα στο Όρος Κένυα και αποτελείται από 7 επαρχίες: Nyeri, Mwingi, Meru, Embu, Laikipia, Nyahururu και Tharaka-nithi. Στην έδρα Νυέρι υπάρχουν διάφορες φυλές, όπως Κικούγιου, Μασάϊ, Κάμπα, Τουρκάνα, Νάντι κ.λπ.

Στο Νυέρι υπάρχουν Σχολεία όλων των βαθμίδων μόρφωσης, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Υπάρχουν επίσης Κλινικές και Ορφανοτροφεία και όλα αυτά υποστηρίζονται πνευματικά και οικονομικά από την Ιερά Επισκοπή Νυέρι και Όρους Κένυας. Για να ανταποκριθεί η Ιερά Επισκοπή στο έργο αυτό χρειάζεται βοήθεια από παντού.

Από αυτά, δίπλα στην Επισκοπή και στην περιοχή Gachika Νυέρι, βρίσκονται το Ορφανοτροφείο «Μακάριος» και το Δημοτικό Σχολείο «Μακάριος», τα οποία άρχισαν να λειτουργούν το 2007.

Ο κύριος σκοπός της λειτουργίας τους, είναι να βοηθήσουν τα λιγότερο τυχερά στην κοινωνία παιδιά, όπως τα ορφανά και τα μη προνομιούχα παιδιά, προσφέροντας τους στέγη και μόρφωση ανάμεσα σε άλλες βασικές ανάγκες. Τα παιδιά αυτά είναι κάτω υπό την αιγίδα και τη διεύθυνση του Ιεράρχη της Ορθόδοξης Επισκοπής Νυέρι και Όρους Κένυας.

Το Ορφανοτροφείο «Μακάριος» έχει περίπου 160 παιδιά, από τα οποία τα 48 είναι προς το παρόν σε κολλέγια και πανεπιστήμια, 29 σε γυμνάσια και 83 στο επίπεδο νηπιαγωγείου και δημοτικού. Στο Ορφανοτροφείο υπάρχουν επίσης 24 άτομα που εργάζονται εκεί. 

Το Δημοτικό Σχολείο «Μακάριος» βρίσκεται δίπλα από το Ορφανοτροφείο «Μακάριος», και έτσι τα παιδιά του Ορφανοτροφείου στην ηλικία του νηπιαγωγείου και δημοτικού, μπορούν να συνεχίζουν τη μόρφωση τους στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν και αυτά να συνεχίζουν να μένουν στο Ορφανοτροφείο. Αυτό το Δημοτικό Σχολείο έχει περίπου 120 παιδιά και φιλοξενεί ακόμη και παιδιά από τη γειτονική περιοχή.

Τα παιδιά και το προσωπικό έχουν κοινή συγκέντρωση για τη Θεία Λειτουργία κάθε Πέμπτη στην Εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με τον εφημέριο Πατέρα Μακάριο Kanyi και τα παιδιά συμμετέχουν και ψάλλουν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Η Ιερά Επισκοπή προσφέρει αυτή την ευκαιρία στα παιδιά για την πνευματική τους κατάρτιση και για την όλη ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται, διότι αυτά τα παιδιά είναι τραυματισμένα και ευαίσθητα από την προηγούμενή τους ζωή. Από αυτά τα παιδιά άλλα πέρασαν αρρώστιες όπως το AIDS, άλλα είναι κακοποιημένα σωματικά, άλλα κακοποιημένα σεξουαλικά, άλλα πέρασαν πρόωρο γάμο, άλλα δεν έχουν οικογένεια και άλλα είναι εγκαταλελειμμένα. Έτσι λοιπόν η Εκκλησία στέκεται αρωγός στο πλευρό όλων των παιδιών, υποστηρίζοντάς τα παντοιοτρόπως προσφέροντάς τους διαμονή, διατροφή, ένδυση και μόρφωση, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια όμορφη αυριανή κοινωνία, όπως αναφέρει ο Απόστολος Ιάκωβος: «Θρησκεία καθαρὰ καὶ ἀμίαντος παρὰ τῷ θεῷ καὶ πατρὶ αὕτη ἐστίν, ἐπισκέπτεσθαι ὀρφανοὺς καὶ χήρας ἐν τῇ θλίψει αὐτῶν» (Ιακώβου 1:27).  Η οικονομική βοήθεια από όλους θα βοηθήσει το έργο της
Ιεράς Επισκοπής, ώστε να μπορέσει να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους που έχει θέσει για τη δημιουργία μιας αυριανής καλύτερης κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια του 2023, κάτω από τη διεύθυνση του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Πανάρετου, με τη βοήθεια του «Sophia Foundation for Children» έχουν γίνει αλλαγές. Οι αλλαγές έγιναν για την καλυτέρευση της κατάστασης στο Ορφανοτροφείο και στο Σχολείο. Ανάμεσα στα άλλα έγινε ανακαίνιση της υποδομής και προσελήφθη προσωπικό καλύτερα κατηρτισμένο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πανάρετος στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ως Ιεράρχης, υποστήριξε την εκπαίδευση και ο ίδιος είχε αρκετές επισκέψεις στο Σχολείο και στο Ορφανοτροφείο. Με αυτές τις συχνές επισκέψεις τα παιδιά άρχισαν να νοιώθουν όλη την αγάπη  και την πνευματική φροντίδα που τους προσφέρει και τον υποδέχονται πάντα με μεγάλο ενθουσιασμό. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του χρόνου τα παιδιά κατάφεραν να έχουν με επιτυχία συγκεκριμένα επιτεύγματα, πολλές δραστηριότητες και προγράμματα με τη Χάρη και την Πρόνοια του Θεού.

Ατενίζοντας το 2024, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι πολύ περισσότερα θα καταφέρουμε να γίνουν σε αυτό το κέντρο αποστολής για την προώθηση και την ανάπτυξη του σε όλα τα επίπεδα.

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων