Η Ιεραποστολή μας στη Σιέρρα Λεόνε

Η Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, αφού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ έδωσε ευλογία στον τότε Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο για να μεταβεί στο πονεμένο και πολύμοχθο έθνος της Σιέρρα Λεόνε.

Η Σιέρρα Λεόνε δεν είχε ξαναδεί ποτέ την Ορθοδοξία. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια να ευαγγελιστούμε και να φέρουμε την Ορθοδοξία σε αυτή την περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Με τη βοήθεια των ελληνικών αδελφοτήτων, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και του Αγίου Κοσμά, ξεκίνησε η Ιεραποστολή μας.

Στην αρχή προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε κατάλληλα οικόπεδα στην πρωτεύουσα Freetown. Επίσης ασφαλίσαμε ένα σχολείο που ήταν ήδη φτιαγμένο και με την ίδρυση άλλου ενός σχολείου στο Waterloo άρχισε η Ιεραποστολή να ενισχύει την νεολαία. Επίσης, με τη βοήθεια της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ιδρύσαμε σπιτάκια για παιδιά, νέους που ή ήταν θύματα του πολέμου και είχαν χάσει χέρι ή πόδι, ή είχαν πολιομυελίτιδα. Με αυτά τα σπιτάκια στεγάσαμε αρκετούς αναπήρους σε αυτό το οικόπεδο. Εκεί αυτοί οι ανάπηροι έπαιρναν φαγητό, ένδυση και χρήματα, ό,τι μπορούσαμε για να μπορούν να έχουν μια πιο άνετη ζωή.

Με τον χρόνο όμως αρχίσαμε άλλα έργα. Πρώτον εκκλησίες: Ο Άγιος Ελευθέριος, ο καθεδρικός μας ναός είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας, με δωρεά της Αδελφότητας. Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στο κέντρο της πόλης στο Tower Hill. Στο Waterloo ένα σύγχρονο μοντέρνο σχολείο διώροφο μαζί με νηπιαγωγείο. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά με την εκπαίδευση και ταυτοχρόνως να τους φέρουμε στην Ορθοδοξία, να τους βαπτίσουμε και να τους κατηχήσουμε, ώστε να γνωρίσουν αυτή τη νέα για τη Σιέρρα Λεόνε πίστη.

Η Ιεραποστολή δεν ζητάει δίδακτρα, είναι όλα δωρεάν, και ακόμη δίνουμε και φαγητό κατά δύναμιν. Το μόνο που ζητούμε από τους γονείς είναι ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στην Εκκλησία κάθε μέρα. Έτσι καθημερινώς έχουμε 500-600 παιδιά στην Εκκλησία του σχολείου. Αυτό είναι το μέλλον της Ορθοδοξίας εκεί: τα παιδιά.

Με το χρόνο είδαμε και άλλες ανάγκες που έχει η χώρα. Ιδρύσαμε δύο κλινικές, όπου προσφέρουμε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες με γιατρό και νοσοκόμες, και φάρμακα αν τα έχουμε. Τους σοβαρά ασθενείς προσπαθούμε να τους βάλουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και πληρώνουμε εμείς το χρέος εκεί.

Με τον χρόνο ιδρύσαμε ένα εκπαιδευτικό κολέγιο, ώστε να ετοιμάζουμε δασκάλους για τα σχολεία μας, τα νηπιαγωγεία μας και άλλα σχολεία, ώστε οι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά. Εκεί έχουμε καθηγητές. Είναι διευθύντρια η αδελφή μου, η Μαίρη Αδαμοπούλου με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία στην Αυστραλία, και κάνουμε υπέροχη δουλειά.

Επίσης, έχουμε ιδρύσει δύο ορφανοτροφεία, το ένα για τα αγόρια, το άλλο για τα κορίτσια. Σε αυτά τα ορφανοτροφεία τα παιδιά τρώνε τρεις φορές την ημέρα και πληρώνουμε τα πάντα για τα παιδιά: τα σχολεία, τα ρούχα, τα παπούτσια και ό,τι άλλη ανάγκη έχουν. Έχουμε γυναίκες που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα εκεί και προσέχουν τα παιδιά και άλλες που σκουπίζουν, μαγειρεύουν και φροντίζουν τον χώρο.

Πριν 3-4 χρόνια ιδρύσαμε ένα διώροφο σχολείο στο Kroo bay, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη μας. Το Kroo bay είναι μια παραγκούπολη 25.000 ανθρώπων  στο Freetown χωρίς τουαλέτες, χωρίς νερό. Κάποιοι έχουν ηλεκτρικό και κάποιοι όχι. Ζουν μέσα στη βρομιά, γιατί όλα τα σκουπίδια της πρωτεύουσας όταν βρέχει πέφτουν εκεί. Οι συνθήκες ζωής εκεί πέρα είναι οι χειρότερες που έχω δει στη ζωή μου. Ένα στα 5 παιδιά εκεί πεθαίνει πριν από τα 5 του χρόνια.

Εκεί χτίσαμε το σχολείο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όταν πρωτομπήκαν τα παιδιά μέσα και είδαν το σχολείο, χοροπηδούσαν από τη χαρά τους, μη μπορώντας να πιστέψουν ότι κάποιος τους δίνει αυτή την ευκαιρία. Εκεί όλα είναι δωρεάν και έχουμε έναν ιερέα που τους κάνει όρθρο και εσπερινό καθημερινώς. Εκεί θέλουμε να ιδρύσουμε μια εκκλησία. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε μια μεγάλη αίθουσα του σχολείου.

Η Ορθοδοξία στη Σιέρρα Λεόνε είναι 16 ετών, απλώνεται, έχουμε 7 ιερείς και 2 διακόνους. Βαπτίζουμε τακτικώς και προσπαθούμε μες στις συνθήκες που έχουμε εκεί να διαδώσουμε το ευαγγέλιο του Χριστού.

Ο Νικοπόλεως Θεμιστοκλής

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων