Η «τρέλα» των ιεραποστόλων

Ο π. Ανδρόνικος χειροτονήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα στο Ουέλλινγκτον. Διακόνησε και μαθήτευσε ως Διάκονος στην Ι. Μονή Αρχαγγέλων Λεβίν με την πνευματική καθοδήγηση του Ηγουμένου της Μονής π. Μελετίου, για ένα έτος. Μετά την χειροτονία του εις Πρεσβύτερον, διακόνησε ιερατικώς στην ενορία του Αγίου Ιωάννου Πάλμερστον Νορθ και στην Ι. Μονή των Αρχαγγέλων για ένα ακόμη έτος. Συγχρόνως εργαζόταν και στη Στατιστική Υπηρεσία του κράτους ως κάτοχος 2 πανεπιστημιακών πτυχίων, εκ της οποίας βιοποριζόταν, εξασφαλίζοντας την συντήρηση της πολύτεκνης οικογενείας του, αφού διακονούσε την Εκκλησία σε εθελοντική βάση, χωρίς μισθό. Νυμφευμένος με την καλή του πρεσβυτέρα Ιουλίτα, κάτοχο κι αυτή 2 πανεπιστημιακών πτυχίων, και έχοντας αποκτήσει τέσσερα παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών, βίωναν καθημερινά την ζωή της Εκκλησίας μας.

Τότε, το Δεκέμβριο του 2022, έλαβαν την απόφαση να διακονήσουν ολοκληρωτικά την Εκκλησία στην Ιεραποστολή των νησιών Φίτζι. Παραιτήθηκε από την εργασία του, άφησαν το σπίτι τους, τα παιδιά τους έφυγαν από το «σύγχρονο» σχολείο της Νέας Ζηλανδίας και μετακόμισαν χωρίς βιοποριστική εργασία ικανή να συντηρήσει το σήμερα αλλά και το αύριο της οικογενείας τους, χωρίς ασφάλεια υγείας και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, χωρίς σπίτι, εντάσσοντας τα 3 παιδιά στο τοπικό δημοτικό σχολείο με τη διαφορετική νοοτροπία και το εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών.

Και όλα αυτά για να διακονήσουν το ορφανοτροφείο της Αγίας Ταβιθά και την ενορία της Αγίας Τριάδος στο Σαουένι των Φίτζι.

Για όλα αυτά η Εκκλησία μας τους προσέφερε ως κατοικία ένα κοντέινερ 24 τετραγωνικών μέτρων, δύο δωματίων, την καθημερινή τους διατροφή, ένα μικρό επίδομα από το ταμείο της ιεραποστολής για τις καθημερινές ανάγκες και τη χρήση ενός αυτοκινήτου παραλλήλως με τις ανάγκες του ορφανοτροφείου και της ενορίας.

Προσωπικά στέκομαι με δέος μπροστά στον τρόπο εκφράσεως της αγάπης προς το Θεό και της θυσιαστικής προσφοράς τους προς τον συνάνθρωπο. Θεωρούν πρώτα την ανάγκη του «άλλου» και έπεται η δική τους. Αυτός δεν είναι και ο ορισμός της Αγάπης;

Από την πλευρά μας θέλουμε να τους παραχωρήσουμε τουλάχιστον μία οικία. Χρειάζεται όμως την αντικατάσταση της στέγης, πριν από την εποχή των βροχών που αρχίζει τον Δεκέμβριο, αξίας δέκα χιλιάδων ευρώ.

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται εκεί. Όσοι συνεισφέρουν, βοηθάνε την συνέχεια του θαύματος. Γιατί μόνο η παρουσία του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων έχει τέτοια αποτελέσματα, και εκφράζεται με τέτοιους «ανορθολογικούς» τρόπους.

Ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπός Θεός να ευλογεί τη ζωή σας.

† Ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων