Εδραιωμένη Ορθοδοξία στην Ουγκάντα

Με πολλή χαρά και πάλι επικοινωνώ μαζί σας, για να μοιραστώ τα έργα που επιτελούνται στην Επισκοπή μας. Έργα της αγαπώσης καρδίας σας και της προσφοράς των εδώ εθελοντών αδελφών μας που κοπιάζουν σε όλα μας τα έργα, σε όλους τους τομείς των πνευματικών δραστηριοτήτων μας και των ανθρωπιστικών μας έργων.

Χαίρομαι να σας πω ότι σιγά-σιγά αναλαμβάνουμε και φέρουμε σε πέρας κάποια από τα έργα μας, με την ενίσχυση την οποία λαμβάνουμε από τους αδελφούς μας στην Ελλάδα, και την προθυμία κάποιων αδελφών, πιστών μας εδώ που εθελοντικά συνεργάζονται μαζί μας, κοντά μας στην Ιεραποστολή.

Ως επίσκοπος βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπος με καταστάσεις που έχριζαν άμεσης βοήθειας και εδώ ήταν που επιτελούνταν το θαύμα. Η βοήθεια ερχόταν αναπάντεχα. Σαν να τα κανόνιζε όλα ο Θεός πριν από εμάς και τη δεδομένη στιγμή η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Τα έργα συνεχίζονται. Nα σας αναφέρω ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει την θεμελίωση του πνευματικού μας κέντρου, που θα είναι το κέντρο της εκκλησιαστικής μας διακονίας, και ως νέα επισκοπή το έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Για αυτόν τον λόγο κάνω έκκληση στην αγάπη σας, να μας βοηθήσετε, ο καθένας ό,τι μπορεί, να συνεχίσουμε αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

Οι Ναοί μας, αυτοί που υπάρχουν ευπρεπίζονται και προσπαθούμε να ανεγείρουμε νέους Ναούς εκεί όπου οι πνευματικές ανάγκες μεγαλώνουν. Ο εξοπλισμός των Ναών, εδώ στη χώρα μου είναι ένα θέμα. Όλα έρχονται από την Ελλάδα. Όλα τα φροντίζουν οι άνθρωποι που αγαπούν και θυσιάζονται για τον συνάνθρωπο και την Ιεραποστολή. Ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που ενισχύει το έργο μας.

Τα Σχολεία μας και πάλι θα ανοίξουν. Και πάλι θα αντικρίσουμε τα μεγάλα λευκά ματάκια των παιδιών μας, που θα περιμένουν ένα τετράδιο, ένα βιβλίο, μια αίθουσα, ένα θρανίο. Και όταν μπορέσουμε και τα δώσουμε βλέπουμε την χαρά τους στο χαμόγελό τους. Αλλά βλέπουμε και την χαρά των γονιών!

Το γάλα που θα προσφέρουμε, τα βιταμινούχα μπισκότα, οι χυμοί, είναι αυτά που θα ενισχύσουν και την υγεία τους. Εάν έχουν δυνάμεις, θα μπορέσουν σε κάποιες περιοχές όπου τα Σχολεία είναι μακριά να περπατήσουν χιλιόμετρα για να φτάσουν. Αν όχι τότε παραμένουν χωρίς δυνατότητα μόρφωσης.

Αυτό ισχύει και για την περίθαλψη. Δεν μπορούμε να έχουμε παντού ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, μπορούμε όμως στα ιεραποστολικά μας κέντρα να έχουμε παραρτήματα, όπου ο περιοδεύων γιατρός της Επισκοπής θα προσφέρει την πολύτιμη περίθαλψη και υγεία. Ένα χάπι, ένα εμβόλιο για την πρόληψη των ασθενειών, είναι αυτά που κυρίως μπορούμε να προσφέρουμε.

Στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, ήδη αποκτούμε σιγά-σιγά τις απαραίτητες εκτάσεις, όπου οι εργαζόμενοι βγάζουν τα προς το ζην, όπως και με την εκτροφή ζώων και πουλερικών. Έχουμε όμως πράγματι μεγάλες ανάγκες σε αυτόν τον τομέα. Π.χ. οι απλοί αγρότες μας στα χωριά θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες καλλιέργειες και παραγωγές, αν ειχαν πηγάδια νερού παντού. Όπως επίσης, με την απλή τσάπα, οι φτωχοί αγρότες του χωριού, θα κάνουν λιγότερο από ό,τι θα μπορούσαν αν είχαμε έστω και ένα τρακτέρ. Χρειαζόμαστε ακόμη την στήριξη και την ενίσχυσή σας. Πρώτα την προσευχητική για να επευλογούνται από τον Τριαδικό Θεό οι προσπάθειές μας και έπειτα την οικονομική για να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό μας στις φάρμες και στις εργασίες.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα  του  Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος χαίρεται με την πνευματική πρόοδο και επευλογεί τα έργα μας. Άλλωστε τα πενήντα χρόνια από τη μοναχική του κουρά που φέτος συμπληρώνει, τα τριάντα από αυτά είναι θυσιαστική προσφορά από όποια χώρα πέρασε και διακόνησε ως ιερεύς και ως επίσκοπος, αλλά και τα είκοσι χρόνια ως πηδαλιούχος προκαθήμενος του Θρόνου της Αλεξανδρινής Ιεραποστολικής Εκκλησίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, και πάλι προς όλους. Δεν ξεχνάμε τις ευεργεσίες που μας παρέχετε. Η προσευχή μας πάντα είναι δοξολογική προς τον Τριαδικό Θεό, ώστε να σας ενισχύει ψυχικά και σωματικά και να κρατύνει την διάνοιά σας.

Ο Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων