Για του Χριστού την πίστη την αγία

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη χάρη του Σωτήρος Ιησού Χριστού συνεχίζουμε την ιεραποστολική μας εργασία στο Μαλάουι.

Σε προηγούμενο κείμενο στο περιοδικό σας είχαμε αναφέρει για την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου στην περιοχή Ντόα του Λιλόνγκουε και συγκεκριμένα στην ενορία της Αγίας Τριάδος. Το πρώτο βήμα έγινε. Κάποιος δωρητής μάς βοήθησε να γίνει εκεί η γεώτρηση. Τώρα απομένει να βρεθεί η βοήθεια και για δύο διδακτικές αίθουσες για να προσθέσουμε στο σχολείο μας. Το κόστος για κάθε μία αίθουσα είναι περίπου 5000 ευρώ. Με αφορμή αυτή τη γεώτρηση δεν θα πάψουμε να κάνουμε εκκλήσεις και για την δημιουργία και άλλων γεωτρήσεων. Η διαχείριση του νερού είναι το μεγάλο πρόβλημα της Αφρικής και δυστυχώς δεν θα πάψει να είναι για πολλά χρόνια ακόμη. Στόχος μας είναι να έχει κάθε ενορία τη δική της γεώτρηση καθώς αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην Ιεραποστολική μας προσπάθεια. Προτεραιότητα μας είναι κυρίως οι ενορίες που δεν έχουν ακόμη ιερείς, όπως οι Τρεις Ιεράρχες, ο Αγίος Ερμόλαος, ο Αγιος Στυλιανός, οι Άγιοι Κοσμάς & Δαμιανός.

Ένας άλλος τομέας σημαντικός στον οποίο είχαμε εξέλιξη είναι ο τομέας των εκδόσεων. Πρόσφατα τελείωσε η μετάφραση στην τοπική γλώσσα τσιτσέουα των δύο τελευταίων βιβλίων Μηναίων, που δεν είχαν μεταφραστεί. Ακόμη ολοκληρώθηκε η μετάφραση του Τριωδίου και μένει μόνο το βιβλίο της Παρακλητικής, το οποίο ελπίζουμε, με τη Χάρη του Θεού, να ολοκληρωθεί σύντομα. Τα μηναία κοστίζουν περίπου 15 ευρώ το ένα. Αυτό το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα για όλες τις ενορίες το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 2000 ευρώ. Και αυτό το ποσό θα μεγαλώσει αν συμπεριλάβουμε και τα προσευχητάρια που τυπώνουμε κάθε μήνα, με συλλογές προσευχών από τον όρθρο, τον εσπερινό και το απόδειπνο, που χρειάζονται οι ιερείς και οι κατηχητές μας στις περιοδείες τους για τις καθημερινές προσευχές στις αχυροκαλύβες. Τα βιβλία φθείρονται γρήγορα, οπότε πρέπει να τα αντικαθιστούμε συχνά.

Η προσχώρηση κάποιων κληρικών στη Ρωσική εξαρχία δημιούργησε κάποια κενά σε μερικές ενορίες, όμως αυτός ο πειρασμός έδωσε αφορμή να αναδειχθούν νέοι εργάτες του ευαγγελίου και υποψήφιοι κληρικοί. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, σεμινάρια υποψηφίων κληρικών και κατηχητών. Ο λόγος που το αναφέρουμε είναι διότι τα σεμινάρια αυτά έχουν κόστος. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν μένουν στο Μπλαντάιρ, χρειάζεται να ταξιδέψουν από μακρινές αποστάσεις για να έρθουν και φυσικά οι μετακινήσεις πάντα κοστίζουν.

Ελπίζουμε πάντα στη βοήθεια του Θεού στην άμεση ανταπόκριση δωρητών συνεργατών σας, που είναι πάντα δίπλα μας και πάλι ζητούμε τις προσευχές σας.

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων