Φως και ζωή για την Τολιάρα

Ευλογία Κυρίου, μυρωδιά Αναστάντος, μύρο ουράνιο και ευλογία παραδείσου η ολοκλήρωση ενός ακόμα ναού στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Ο τρόπος δε της εκπλήρωσης αυτού του έργου μόνο ως πράξη πνευματοκίνητη μπορεί να λογισθεί. Για ακόμα μια φορά ένα ζεύγος χτίζει τη  τρίτη κατά σειρά Εκκλησία μετά την αποπεράτωση των Ιερών Ναών Αγίου Αθανασίου και Αγίας Αικατερίνης μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, με περισσή ευλάβεια και εμπιστοσύνη στο εδώ ιεραποστολικό έργο προσέφερε ένα κέντρο λατρείας, έναν τόπο Άγιο, φέροντα της Αγίας Τριάδος το Πανάγιο όνομα.

Η ανέγερση ενός Ιερού Ναού αποτελεί για την τοπική εκκλησία αιτία εορτής πολλαπλής. Η χωρική οριοθέτηση της έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος. Ο τόπος στον οποίο βρίσκει έκφραση η κοινή και κοπιώδης πορεία μας προς τον Κύριο. Η Τράπεζα όπου ανταμώνουμε το πρόσωπό Του, κι αυτό εσφαγμένο. Αλλά και αυτή ακόμα η βιοτική εξασφάλιση, μιας και οι Ναοί μας έχουν παίξει ουκ ολίγες φορές το ρόλο καταφυγίου έναντι στις δυσμενής καιρικές συνθήκες, ως τα μόνα σταθερά κτίσματα μέσα στις απέραντες παραγκουπόλεις.

Προς τούτο, οι μόνοι λογισμοί που προκύπτουν είναι λογισμοί χαράς και ασφάλειας. Δεν πονούν για το ότι μένουν σε αχυροκαλυβες, παρά χαίρονται διότι ο Ουράνιος Πατήρ δοξάζεται σε οίκο λαμπρό και ανοιχτό για κάθε τους ανάγκη, ψυχική τε και σωματική.

Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργούμε δύο νέους Ιερούς Ναούς, Ζωοδόχου Πηγής και Τιμίου Προδρόμου και των νεοφανών Παϊσίου Αγιορείτου και Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, δύο φάρους ελπίδας και φωτός στο πέλαγος της απελπισίας και του σκότους.

Κι αν μια φορά οι Ναοί λειτουργούν ως κιβωτοί για τον κάθε πονεμένο, η εσχάτως ληφθείσα κρατική αδειοδότηση για την λειτουργία δύο Αγροτικών Ιατρείων, δωρεά ευλαβούς φίλης της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στη μνήμη του εκλιπόντος συζύγου της, θα λειτουργήσει ως έλαιο και οίνος, ανάλογος του Σαμαρείτου, σε πληγές ανθρώπων που για πρώτη φορά θα αντικρίσουν ιατρική ποδιά και ιατρική περίθαλψη, αντίδωρο της δικής σας αγάπης.

Έσχατο ως αναφορά και πρώτο στη σπουδαιότητα αποτελεί το πρόγραμμα για παροχή νερού στις απομακρυσμένες περιοχές της Νοτίου Μαδαγασκάρης. Με τη διάνοιξη πηγαδιών και την αποστολή της υδροφόρας γεμίζουν ζωή την άνυδρη γη, ελπίδα τον κόσμο, βρεγμένα παιδικά χαμόγελα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνατε και σας παρακαλώ ως πατέρας να μην σταματήσετε να θυμάστε τα παιδιά μου, αυτά τα παιδιά που στοιβάζονται σε αίθουσες για να μπορούν να γράψουν ένα ανορθόγραφο μεν ειλικρινές δε ευχαριστώ σε όλους εσάς.

† Ο Τολιάρας Πρόδρομος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων