Ινδία: Ο κοιμώμενος γίγαντας

Με περισσότερους από 1.400.000.000 κατοίκους, η Ινδία έγινε φέτος πρωτοσέλιδο όταν ξεπέρασε σε πληθυσμό την Κίνα και ευελπιστεί να βελτιώσει την οικονομική και πολιτική της ισχύ και να κατακτήσει μια θέση εφάμιλλη του μεγέθους της στον παγκόσμιο χάρτη.

Η Ινδία είναι η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων και η επίσκεψή μου στην Κεντρική και Βόρεια Ινδία μού έδωσε την ευκαιρία να το διαπιστώσω. Σε σύντομη απόσταση, το βλέμμα εναλλάσσεται από τις καλαίσθητες βίλες στις φτωχικές παράγκες και από τους επιβλητικούς ουρανοξύστες στις οικογένειες που γεννήθηκαν και ζουν στις άκρες των δρόμων.

Ο εκρηκτικός πληθυσμός της Ινδίας κάνει την κίνηση στο κέντρο των πόλεων χαοτική, με χιλιάδες οχήματα να διαγκωνίζονται για να προσπεράσουν ή να στρίψουν πατώντας κόρνα με τόση φυσικότητα και μαεστρία, που οι συγκρούσεις είναι συγκριτικά αμελητέο μέγεθος. Η φρεσκάδα των νεανικών προσώπων που περπατάει στους δρόμους ή μετακινείται τετρακάβαλο προς τη δουλειά και το σχολείο σε αυτή τη χώρα με διάμεση ηλικία τα 28 έτη είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας τους Ευρωπαίους.

Όλοι από νωρίς το πρωί ρίχνονται στη δουλειά για να κερδίσουν το μεροκάματο χωρίς ποτέ να γκρινιάζουν. Οι νεότεροι τρέχουν στο σχολείο με πραγματική δίψα αφού ξέρουν καλά πως η μόρφωση είναι επιτακτικό εφόδιο για ένα μέλλον με λιγότερες στερήσεις. Η ιδιωτική εκπαίδευση ανθεί.

Οι Ινδοί είναι περήφανοι για τη μεγάλη ιστορία τους που ξεπερνά τις τρεις χιλιετίες. Είναι γνωστοί για το φιλειρηνικό πνεύμα τους και επαίρονται ότι ποτέ δεν ενεπλάκησαν σε επιθετικούς πολέμους. Η χώρα είναι γεμάτη από σπουδαία μνημεία, ενώ μια επίσκεψη στο Punjab, την Πενταποταμία των ελληνιστικών χρόνων, είναι πάντοτε συγκινητική για μας τους Έλληνες.

Η Ινδία είναι μια κοινωνία βαθιά θρησκευόμενη με έντονο σεβασμό προς το ιερό. Οι Ινδουιστές αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, με τους Μουσουλμάνους να είναι μια πολύ μεγάλη και εμφανής μειονότητα που ξεπερνά το 15% και κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές.

Ο πολυθεϊσμός είναι πανταχού παρών στην Ινδία. Οι περισσότεροι Ινδοί πιστεύουν ότι οι διάφοροι θεοί τους είναι εμφανίσεις ενός και μόνου θεού. Στην πραγματικότητα, ο Ινδός είναι έτοιμος να πιστέψει στον Χριστό ως θεό. Όμως του είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι ο Χριστός είναι ο Μόνος Θεός. Πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι μια ενσάρκωση του θείου, αδυνατούν όμως να δεχθούν ότι όλοι οι άλλοι θεοί είναι ψεύτικοι!

Αυτός είναι ο λόγος που οι Χριστιανοί στη χώρα δεν ξεπερνούν το 3%, ενώ η Ορθόδοξη παρουσία παραμένει πραγματικά σε εμβρυϊκό στάδιο, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Δυτικής Βεγγάλης. Για τα 30 εκατομμύρια του Δελχί δεν υπάρχει ούτε ένας ιερέας να κηρύξει το μήνυμα του Χριστού!

«Καθένας που θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί.

Πώς όμως θα επικαλεστούν Εκείνον στον οποίο δεν πίστεψαν;

Και πώς θα πιστέψουν σ’ Εκείνον, για τον οποίο δεν άκουσαν;

Και πώς θα ακούσουν, χωρίς να υπάρχει κανένας να κηρύξει;»

(Ρωμαίους 10:13-15).

Ας προσευχηθούμε αυτό σύντομα να αλλάξει για τον καλόκαρδο και φιλήσυχο λαό της Ινδίας.

Γεώργιος Κιντσάκης

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων