Οι ιεραπόστολοί μας

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού που διακονεί η Εκκλησία μας συνεχίζεται με τη Χάρη του Θεού. Ο θερισμός πολύς και οι εργάτες του Κυρίου ολίγοι. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία του Θεού είναι εμφανής.

Τα νησιά του Ειρηνικού αποτελούν ένα εκτεταμένο αρχιπέλαγος με πολλά διαφορετικά πολιτιστικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και συχνά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, όπως η απομόνωση, ο αναλφαβητισμός,  η έλλειψη υλικών και ανθρωπίνων πόρων. Οι ιεραπόστολοι μας όμως μπορούν να φέρουν ελπίδα, φέρνοντας τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων.

Αντιμετωπίζουν φυσικά πολλές προκλήσεις κατά την προσφορά της διακονίας τους. Πρέπει να μάθουν τις ντόπιες γλώσσες και παραδόσεις, καθώς και να αντιμετωπίσουν τις τοπικές κοινωνικές και κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με τους ντόπιους και να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής τους. Σαφέστατα επιτελείται συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών, με διαφορετική αντίληψη ζωής και διαφορετικές αξίες ζωής που πρέπει να κατανοηθούν, να συνυπάρξουν και να αλληλοπεριχωρηθούν.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι ιεραπόστολοί μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με πίστη, αφοσίωση και αγάπη. Η πίστη τους στον Χριστό και στον κοινό στόχο τους να φέρουν την ευαγγελική διδασκαλία της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο, είναι το απαραίτητο εφόδιο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που  αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, η αφοσίωσή τους στην διακονία τους είναι ουσιώδης.

Οι ιεραπόστολοι μας που διακονούν στα νησιά είναι η μεγάλη ευλογία που έστειλε ο Θεός. Είναι ο μεγάλος και ουσιαστικός πόρος που διαθέτει η Εκκλησία μας για να κάνει πραγματικότητα την αποστολή της. Χωρίς ανθρώπους αφοσιωμένους, πιστούς, με διάθεση διακονίας και προσφοράς στον συνάνθρωπο, τίποτε δεν θα είχε επιτελεστεί και τίποτε καλό δεν θα προδιαγραφόταν για το μέλλον της Ορθοδοξίας στα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

Είναι η καθημερινή μας προσευχή και το καθημερινό μας αίτημα προς τον Πανάγαθο Θεό να φανερώσει στις καρδιές αξίων και ταπεινών ανθρώπων, ικανών να προσφέρουν, την επιθυμία να έρθουν και να διακονήσουν τους νεοφώτιστους αδελφούς μας στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Να δουν τη μεγάλη εικόνα της προσφοράς τους μέσα στη μεγάλη οικογένεια των Ορθοδόξων, που δεν γνωρίζει σύνορα κρατών, φυλές ανθρώπων, γλώσσες, αντιλήψεις και πιστεύω, παρά μόνο ανθρώπινες ψυχές που επιζητούν τον Δημιουργό τους και την αγάπη Του.

Σας παρακαλούμε πολύ μην ξεχνάτε στις προσευχές σας τους ιεραστόλους μας και αναζητήστε και εσείς βαθιά στην καρδιά σας τον τρόπο με τον οποίο η ευαγγελική προτροπή «μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» θα γίνει πραγματικότητα στη ζωή σας.

Καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2023

Ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων