Η Ορθοδοξία στο Σερετέ

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω την Ορθόδοξη κοινότητα του San Atanasio el Grande στην πόλη Cerete, Cordoba, στην Κολομβία. Aλλά πρώτα να σας αναφέρω ότι κάνουμε προσευχές ώστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όσων κοιμήθηκαν στο τρομακτικό δυστύχημα των τρένων στην Ελλάδα. Στέλνουμε την αγάπη μας σε ένδειξη συμπαράστασης σε όσους υφίστανται την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων σε αυτό το τραγικό γεγονός. Ο πόνος σας, δικός μας πόνος και η ελπίδα σας δική μας ελπίδα, Σταύρωση και Ανάσταση. Η χάρη του Θεού ας είναι σε εκείνους που, πέρα από το ατύχημα, μπόρεσαν να αντλήσουν δύναμη εν μέσω τραγωδίας για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους επιδεικνύοντας την ηρωική Χριστιανική αγάπη για τους συνανθρώπους.

Η πόλη Cereté (Σερετέ) βρίσκεται στο ατλαντικό και παραλιακό μέρος της Κολομβίας. Είναι ένας πολύ χαρούμενος και ήσυχος δήμος, γνωστός ως η πρωτεύουσα του λευκού χρυσού επειδή η οικονομία του περιστρέφεται κυρίως γύρω από την καλλιέργεια βαμβακιού. Κάθε χρόνο το Cereté απολαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πολιτιστικές γιορτές, που ενθουσιάζουν τους ντόπιους και τους ξένους.

Ο δήμος Cereté ανήκει στο νομό της Κόρδοβα, στα βόρεια της χώρας, βρίσκεται 12 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει μέση θερμοκρασία 27 βαθμούς Κελσίου. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από τη Montería, την πρωτεύουσα του νομού, και έχει δημοτική έκταση 266 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Κατέχει ονομασίες όπως «Η Λευκή Πόλη», «Η Πρωτεύουσα του Λευκού Χρυσού» και «Αγροβιομηχανική πόλη του Τμήματος» κι αυτό κάνει περήφανους τους ντόπιους που πάρα τις οικονομικές ελλείψεις δεν χάνουν την χαρά που τους διακρίνει πάντοτε.

Βρίσκεται στην υδρογραφική λεκάνη του ποταμού Sinú, στην περιοχή που ονομάζεται Medio Sinú. Μόλις 9 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το αεροδρόμιο ‘’Los Garzones’’.

Η Ορθοδοξία έφτασε σε αυτή την ευλογημένη περιοχή με τον ευλαβέστατο πατέρα Ραφαήλ, πρώην πάστορα μιας προτεσταντικής ομολογίας της Κολομβίας, ο οποίος παρακολούθησε τον δρόμο της ορθής πίστης φτάνοντας στον ιερατικό βαθμό του πρεσβύτερου στην πόλη του Μεντεγίν όπου διακόνησε ένα μικρό διάστημα. Σύντομα όμως ξεκίνησε ιεραποστολική δράση στη γενέτειρά του πόλη Σερετέ. Εδώ και πέντε χρόνια, με την δική του οικογένεια, ταξιδεύανε συνεχώς από το Μεντεγίν προς το Σερετέ πάνω από δέκα ώρες για να κάνουν κατήχηση. Έτσι άρχισε η πορεία των Ορθοδόξων αδελφών στην μακρινή αυτή περιοχή του Ατλαντικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι από την αγροτική περιοχή δεν είχαν ακούσει ή διδαχθεί σχεδόν τίποτα για τον Χριστιανισμό. Καμιά ομολογία δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτούς τους ανθρώπους. Μετά από μία περίοδο κατήχησης βαπτιστήκανε οι πρώτοι ορθόδοξοι και έτσι άρχισε η Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτή την πόλη.

Οι οικογένειες, που αποτελούν την ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Αθανάσιου, είναι ταπεινοί αγρότες που εργάζονται σκληρά για να επιβιώσουν. Τα χρήματα που κερδίζουν τούς φτάνουν μόνο για φαγητό και τις βασικές τους ανάγκες. Πέρα από αυτή την πραγματικότητα, το μεγαλείο της πίστης αυτών των ανθρώπων ραγίζει τις καρδιές, διότι περπατούν πολλή ώρα για να φτάσουν εκεί που θα γίνει η Θεία Λειτουργία, λόγω ελλείψεως ναού.

Η Μητρόπολη μας, με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα, κατάφερε να αγοράσει ένα οικόπεδο για την ανέγερση ναού και πνευματικού κέντρου. Απευθύνομαι σε σας, τους αναγνώστες αυτού του ευλογημένου μέσου που ο Θεός έθεσε ως όργανο για τη μετάδοση της Ορθόδοξης πίστης στα έθνη όπου η Εκκλησία μας δεν είναι ακόμη παρούσα, δηλαδή της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο αυτών των ταπεινών οικογενειών, που σήμερα θέλουν να έχουν ένα μέρος όπου θα μπορούν να δοξάσουν τον Θεό και να ζήσουν με αξιοπρεπή τρόπο τη λειτουργική και μυστηριακή ορθόδοξη ζωή. Το έργο της ανέγερσης του ναού απαιτεί περίπου 35 χιλιάδες δολάρια, τα οποία δεν τα έχουμε. Στέλνω αυτό το μήνυμα ζητώντας την βοήθεια για να τελέσουμε το έργο που θα φέρει ευλογιά για οποίον βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να έχουν ένα μέρος για να συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή στην Βασίλεια του Θεού.

Την πρώτη φορά που μας επισκέφθηκε ο Πανοσιολογιώτατος π. Ειρηναίος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, απεσταλμένος από τον Σεβασμιώτατο Άνθιμο και με την ευλογία του Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα, ήρθε στο Σερετέ και σε άλλα μέρη της χωράς μας με μια ιατρική ομάδα εν μέσω πανδημίας. Είχαμε την ευλογία να δοκιμάσουμε σε αυτή την περιοχή τη φιλοξενία των πιστών που μας πρόσφεραν ό,τι καλύτερο είχαν, για να μας ευχαριστήσουν για την επίσκεψη. Αυτή η εμπειρία έμεινε στην καρδιά των ιατρών που και αυτοί από την δική τους πλευρά με μεγάλη αγάπη, ταπείνωση και απλότητα φερθήκανε με αντίστοιχο τρόπο. Το «ἀγαπήσωμεν άλλήλους, ἴνα ἐν ὁμόνοίᾳ ὁμολογήσωμεν» πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα! Οι Έλληνες αδελφοί ήρθαν όχι να μας κατακτήσουνε άλλα να μας πλουτήσουνε. Όταν ένας καρδιολόγος, ένας αιματολόγος, ένας ορθοπεδικός και δυο φοιτητές μαζί με τον εκλεκτό και αγαπητό π. Ειρηναίο μας κάνανε εν μέσω πανδημίας να δοκιμάσουμε την του Χριστού ελληνική αγάπη, απλότητα και ταπεινοφροσύνη πάρα τη δική μας φτώχεια, πείτε μου τι πρέπει να πούμε; Ένα ευχαριστώ είναι λίγο. Απλά λεμέ δόξα τω Θεώ, που με τη δική Του αγάπη, σοφία και αδελφοσύνη μάς ενώνει και μας διδάσκει ότι υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στο να προσφέρεις πάρα στο να παίρνεις. «Δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε»

Χίλιες ευλογίες και ευχαριστίες από τους ευγνώμονες αδελφούς ορθοδόξους της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.

Ο Άσσου Τιμόθεος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων