Ένα όραμα για την Ανατολική Ουγκάντα

Χαίρετε εν Κυρίω,

Δόξα τον Θεό, αγαπητοί μου αδελφοί, το έργο μας συνεχίζεται. Η ανταπόκρισή σας μεγάλη και σας ευχαριστούμε. Ήδη κάποια παιδιά μπόρεσαν να πάρουν ένα βοήθημα για τις σπουδές τους, καταφέραμε να ανακουφίσουμε τον πόνο κάποιων αδελφών μας, όπως και να τους αναπαύσουμε πνευματικά με ένα λόγο κατηχήσεως.

Η δημιουργία πνευματικών κέντρων, σε κάθε περιοχή όπου ο λόγος του Θεού σπείρεται αποδίδοντας καρπούς πολλούς, γίνεται επιτακτική και αναγκαία.

Οι αποστάσεις μεγάλες, και αυτό σημαίνει την ανάγκη μέσων για τις μετακινήσεις μας και καύσιμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και είναι δυνατό για να μην απογοητεύσουμε καμιά ψυχή που αναζητά να αναπαυθεί στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε από αυτά που η αγάπη σας διαθέτει και από αυτά που με πολύ κόπο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε από δικούς μας πόρους.

Αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς εδώ στην φτωχή χώρα μου, αλλά προικισμένη από τον Θεό ομορφιές της, για τον λεγόμενο Δυτικό κόσμο μπορεί να φαίνονται αδιανόητα, γιατί θεωρούνται δεδομένα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μόνον όταν κάποιος γνωρίσει και δει από κοντά τις ελλείψεις μας και την αγωνία μας, θα μπορέσει να καταλάβει τον κόπο μας και τη θυσία μας.

Γι αυτό θέλω ως Επίσκοπος να μοιράζομαι μαζί σας το έργο το οποίο γίνεται, και να σας κάνουμε κοινωνούς και αρωγούς. Πραγματικά χαιρόμαστε για ό,τι νέο αποκτούμε ή δημιουργούμε στην Επισκοπή μας. Και όλα για χάρη του ανθρώπου. Ώστε να μην στερηθεί κανείς ούτε πνευματικής μόρφωσης και κατ’ επέκταση ούτε της κοινωνικής μας αλληλεγγύης.

Αγωνιζόμαστε και προσευχόμαστε στην νεοσύστατη Επισκοπή Τζίνζας να βρούμε Οικονομική βοήθεια να δημιουργήσουμε το κέντρο συντονισμού όλων των προσπαθειών μας. Να έχουμε την έδρα μας, το Πνευματικό κέντρο μας, και να ξέρουν ανά πάσα στιγμή, όσοι ζητήσουν τη βοήθειά μας, πού θα μας βρουν.

Εκτός από τα σχολεία που προσφέρουν την αναγκαία μόρφωση, η Επισκοπή μας πρέπει να αποκτήσει και τον χώρο όπου τα δικά της στελέχη θα επιμορφώνονται στα θέματα της ιεραποστολής και της προσφοράς. Όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό. Η ιεραποστολή δεν είναι μόνο θεωρία, αλλά δίνει και τη δυνατότητα να μάθουν κάποια δεξιοτεχνία που θα ανακουφίζουν από την ένδεια τους συνανθρώπους τους.

Βλέπετε μέσα από το φωτογραφικό υλικό τις εργασίες μας. Όλα γίνονται και πραγματώνονται γιατί κάποιοι προσεύχονται, γιατί κάποιοι προσφέρουν τεχνογνωσία, γιατί κάποιοι προσφέρουν εθελοντική εργασία, καί κυρίως γιατί κάποιοι προσφέρουν από το υστέρημά τους. Όλους τους ευχαριστούμε. Στην ιεραποστολή όλοι έχουν μια θέση υπευθυνότητας. Αποταμιεύουν για την ψυχή τους δουλεύοντας στο γεώργιο του Θεού.

Όπως γνωρίζετε κατάγομαι από την Ουγκάντα και έχω γνώση για το τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περιοχή και το τι μπορούμε να προσφέρουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Ήδη σε προηγούμενες αναφορές μου σας γνωστοποίησα πού πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Ξεκινώντας φυσικά από την έδρα αναφοράς και συντονισμού, την επιμόρφωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών, την καταπολέμηση των ασθενειών, του αναλφαβητισμού και της πείνας. Πιστεύω πως είμαστε σε καλή πορεία και μπορούμε πλέον σε κάποια από αυτά να προσφέρουμε καλή υπηρεσία. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε. Το έργο της διάπλασης της ψυχής που ποθεί τον Χριστό και την αλήθεια δεν χωρά αργίες και εφησυχασμό αλλά εγρήγορση. Για κάθε ψυχή θα δώσουμε λόγο στο Θεό.

Διανύοντας τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα, μην μας ξεχνάτε στις προσευχές σας. Τις έχουμε μεγάλη ανάγκη. Θυμηθείτε κι εδώ τα αδέλφια σας, τους δικούς σας ανθρώπους, που σας ευχαριστούν και σας ευγνωμονούν για τις μέχρι τώρα ευεργεσίες σας.

Ο Θεός του ελέους, της φιλανθρωπίας και της ειρήνης να είναι πάντα μαζί σας.

Ο Τζίντζας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων