Πατριαρχική επίσκεψη στη Ν. Μαδαγασκάρη

Στην πόλη Τολιάρα της Νοτίου Μαδαγασκάρης έφτασε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του Πατριάρχη Θεοδώρου για την ιεραποστολή είναι δεδομένο και αυτό μαρτυρείται από τις πολλές ποιμαντικές του περιοδείες σε ολόκληρη την Αφρική. Είναι η τρίτη φορά λοιπόν που επισκέπτεται τη Μαδαγασκάρη και πρώτη φορά την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης.

Η Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι από τις νεοσυσταθείσες επισκοπές του Αλεξανδρινού Θρόνου. Η ίδρυση της, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, έλαβε χώρα το 2018 καθώς και η εκλογή του Θεοφιλεστάτου. Μετ’ ολίγον ακολούθησε η χειροτονία του υπό του Μακαριωτάτου στις 13 Ιανουαρίου 2019 στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου.

Στο αεροδρόμιο της Τολιάρας στις 12:00 υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη ο επιχώριος επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, οι αρχές του τόπου, ο Γενικός Αρχιερατικός και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των τριών αρχιερατικών περιφερειών. Κατά την άφιξη του Μακαριωτάτου άγημα 100 ατόμων από τον στρατό και την αστυνομία και την τοπική ζαρτάν απέδωσαν τιμές.

Επιπλέον η φιλαρμονική της πόλεως Τολιάρα παιάνισε τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Αυτό συμβαίνει όχι λόγω μιας αποικιοκρατικής αντίληψης στην ιεραποστολή, άλλωστε η Ορθόδοξη ιεραποστολή καυχάται για την μη ανάμειξή της σε αυτό που λέγεται αποικιοκρατία, αλλά γιατί με βάση το πρωτόκολλο του κράτους της Μαδαγασκάρης ο εθνικός ύμνος της χώρας ακούγεται/ανακρούεται επίσημα μόνο κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Επίσης μια μεγάλη ομάδα νέων από τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο και όπως ήταν αναμενόμενο εκείνος δεν έμεινε ασυγκίνητος δείχνοντας για ακόμα μία φορά την ιδιαίτερη αγάπη που έχει για τα παιδιά και τους νέους της Αφρικής.

Ο Μακ. Πατριάρχης Θεόδωρος επισκέπτεται Ορθόδοξα σχολεία της Νότιας Μαδαγασκάρης

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενθουσιώδης υποδοχή από τον ορθόδοξο λαό στον πνευματικό τους πατέρα καθώς και Δοξολογία στον Ιερό Ναο του Αγίου Ανδρέα. Ο επίσκοπος Τολιάρας κ. Πρόδρομος με λόγια από καρδιάς και αισθήματα αληθινής αγάπης καλωσόρισε τον ιεραπόστολο Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη του στη νέα αυτή επισκοπή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Πατριάρχης απηύθυνε λόγους πατρικής αγάπης, αναφερόμενος για ακόμα μια φορά στο όραμά του για την πορεία της ιεραποστολής και της Ορθοδοξίας στην Αφρική ειδικότερα για την περιοχή αυτή και τη νέα επισκοπή. Τέλος μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ευλόγησε τους παρισταμένους ιθαγενείς κληρικούς και λαϊκούς και αναχώρησε ώστε αύριο να συνεχίσει την ποιμαντική ιεραποστολική περιοδεία του.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους σπουδαστές του θεολογικού και εκκλησιαστικού σεμιναρίου.

Το σεμινάριο φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε με μεγάλη χαρά τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια του σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής, καθώς και των γραφείων αυτής. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προέβη στην ρασοφορία των πρώτων σπουδαστών του σεμιναρίου.

Η σημερινή ημέρα των εγκαινίων του ιερατικού σεμιναρίου «Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου για την επίτευξη του μεγάλου οράματος και της ελπίδος του Μακαριωτάτου για τη νέα επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, για τη νήσο της Μαδαγασκάρης αλλά και για ολόκληρη την Αφρική. Ο ιεραπόστολος αυτός Πατριάρχης γνώριζε από την ημέρα της αναρρήσεως του στον Αλεξανδρινό Θρόνο πως η διάδοση, η εδραίωση και η μαρτυρία του μηνύματος του Ευαγγελίου μόνο μέσα από την ανάδειξη και επιμόρφωση στελεχών από τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Το σεμινάριο, κατόπιν ευλογίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου τελεί υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Μπαφαλούκου Δρ. Ιεραποστολικής και Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α. σε θέματα ιεραποστολικής.

Ο σκοπός, λοιπόν, της ιδρύσεως του Σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι η καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται τον καταρτισμό των υποψηφίων κληρικών και κατηχητών αλλά και την θεολογική επιμόρφωση των κληρικών που ήδη διακονούν και υπηρετούν στην επισκοπή.

Για την καλύτερη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου δημιουργήθηκε Εποπτικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. 1. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, 2. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, 3. Καθηγήτρια κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, 4. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, 5, Επίκουρο Καθηγητή π. Αρίσταρχο – Βασίλειος Γκρέκας, 6. Αναπληρωτή Καθηγητή π. Αθανάσιο Μελισσάρη, 7, Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ιωάννα Κομνηνού καθώς και τον διευθυντή του σεμιναρίου Πρωτοπρ. κ. Αντώνιο Μπαφαλούκο. Ο ρόλος του Συμβουλίου συνίσταται στην επίβλεψη της ύλης, της διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεών τους από τους καθορισμένους καθηγητές σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: α. Δογματική, β. Φιλοσοφία, γ. Ιεραποστολική, δ. Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, ε. Εκκλησιαστική Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στ. Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, ζ. Λειτουργική – Ψαλτική, η. Τελετουργική, θ. Κατηχητική, ι. Πατρολογία.

Εμφανώς συγκινημένος για την έναρξη των εργασιών και της λειτουργίας του σεμιναρίου ο Μακαριώτατος συνεχάρη και ευχήθηκε μέσα από την αγαπώσα καρδία του στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, φώτιση και υπομονή ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο που μόλις ξεκίνησε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που είναι συμπαραστάτες και συγκυρηναίοι στο έργο της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στην Ορθόδοξη Κλινική της Ι. Επισκοπής Τολιάρας

Ο ακούραστος αυτός εργάτης του Ευαγγελίου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη συνέχεια του προγράμματός του τέλεσε τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τραπεζαρία, η κουζίνα καθώς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της μονής. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της νέας δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία. Ο Μακαριώτατος με λόγους στοργής μίλησε προς τη δόκιμη μοναχή νουθετώντας τη να βιώνει με αληθινή πίστη τη σχέση της με τον Χριστό και την Εκκλησία και να διακονεί με αυταπάρνηση τους αδελφούς της. Επιπλέον, στο λόγο του, εξήρε τη σημασία του μοναχισμού, την ανάγκη για ταπείνωση και σωφροσύνη καθώς επίσης τόνισε το πόσο ουσιαστική είναι η περίοδος της δοκιμασίας αλλά και η περισυλλογή και η πολλή προσευχή για την λήψη της τελικής μεγάλης απόφασης, που είναι απόφαση ζωής. Οδοδείκτης και σημείο αναφοράς της αδελφής Γαβριηλίας είναι και η Γερόντισσα από την οποία πήρε και το όνομα. Η Γερόντισσα Γαβριηλία, η γερόντισσα της αγάπης αναλώθηκε στον ιεραποστολικό αμπελώνα του Κυρίου. Η αξιόλογη ιεραποστολική της δράσης δεν περιορίστηκε μόνο στην Ινδία, αν και εκεί επιτέλεσε το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο έργο της. Η Αφρική όμως υπήρξε αδιαμφισβήτητα και μεμαρτυρημένα τόπος προσφοράς και αγάπης γι’ αυτήν. Για τον λόγο αυτό, ο επίσκοπος κ. Πρόδρομος με την ευλογία και την άδεια του Μακαριωτάτου επέλεξε να δοθεί το όνομα αυτό ως σύμβολο και υπόσχεση στη νέα μοναχή της Ι.Μ. του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Μας είναι κατανοητό το πόσο σπουδαίο ρόλο έρχεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός μοναστηριού, που θα αποτελέσει εκτός των άλλων, και αναφορά για την τοπική εκκλησία και την ιεραποστολή. Ας μην μας διαφεύγει, ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα η ιεραποστολική δράση στηρίχθηκε στα μοναστήρια και στους μοναχούς.

Επιπλέον είναι φυσικό επακόλουθο η ίδρυση άμεσα στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Ιεράς Μονής, μιας και ο επιχώριος επίσκοπος προέρχεται από τη μοναχική πολιτεία και μάλιστα από μια ευλογημένη Ιεραποστολική Ιερά Μονή, αυτή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως η ιδιαιτέρα πατρίδα του Θεοφιλεστάτου είναι η ιστορική Σπάρτη η οποία έχει πολιούχο και προστάτη τον όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε». Ο μεγάλος αυτός όσιος είχε τις πνευματικές του ρίζες σε ένα μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε ιεραπόστολος μεταξύ των άλλων και στην Κρήτη, που είχε απελευθερώσει ο Νικηφόρος Φωκάς. Το έργο του οσίου ήταν μεγάλο, κατήχησε και κήρυξε με ιεραποστολικό τρόπο. Αποτέλεσμα και πλούσιος καρπός του έργου του ήταν η αποδοχή του μηνύματος του Ευαγγελίου και η βάπτιση μεγάλου μέρος των κατοίκων και μάλιστα των πιο επιφανών. Στη συνέχεια θα λέγαμε έδωσε και πάλι πνοή στην τοπική Εκκλησία της Κρήτης αφού προχώρησε στην ανέγερση ναών αλλά και στην χειροτονία νέων κληρικών. Μέσα από τα λιγοστά που αναφέραμε παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο Θέλημα και το σχέδιο του Θεού.

Στη συνέχεια της περιοδείας του Μακαριωτάτου στην πόλη, έλαβαν επίσης χώρα τα εγκαίνια της αίθουσας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τολιάρας. Η αίθουσα αυτή έχει παραχωρηθεί στην ορθόδοξη κλινική της επισκοπής Τολιάρας. Καρπός της αγαστής και καλής συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την Ιερά Επισκοπή είναι η σύμβαση και η συμφωνία ώστε η αίθουσα αυτή του πανεπιστημιακού νοσηλευτικού ιδρύματος να λειτουργεί υπό την ευθύνη της Επισκοπής. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη της αίθουσας αυτής καθώς είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, υπέρηχο τα οποία δωρίσθηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς την Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, κατόπιν συστηματικών επαφών και ενεργειών του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Αφρική είναι κάτι πολύ ακριβό και πολλές φορές αδύνατο ή ακόμα και αδιανόητο για τους απλούς πολίτες. Η μεγάλη προσφορά της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική είναι η δωρεάν παροχή σε όλους ανεξαρτήτως του αγαθού της υγείας. Η ελεύθερη και δυνατή πρόσβαση στην Ορθόδοξη κλινική και η δωρεάν χρήση όλων αυτών των ιατρικών μηχανημάτων, που και για τα κρατικά νοσοκομεία είναι στην σφαίρα της φαντασίας η ύπαρξη τους, αποτελεί ουσιαστική ανύψωση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής μέσα στο φως του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό την σοφή καθοδήγηση του προκαθημένου του κ.κ. Θεοδώρου Β’ συνεργεί πάντοτε στην βοήθεια και υποστήριξη όλων των Αφρικανών αδελφών μας, τους οποίους διακονεί ως εικόνες του δημιουργού Θεού μας.

Σήμερα Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τρίτη ημέρα της ιεραποστολικής και ποιμαντικής επισκέψεώς του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προσέφερε τη Θεία Λειτουργία μετά του επιχωρίου επισκόπου στο νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Τολιάρας, ο οποίος τιμάται επονόματι των προσφάτως ανακηρυχθέντων Αγίων της Εκκλησίας μας, του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τη χαρά και την πατρική του αγάπη προς τον επίσκοπο κ. Πρόδρομο του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και έναν Σταυρό ευλογίας για το νέο Καθεδρικό Ναό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Ορθοδόξους πιστούς τους ευχαρίστησε με τον πάντοτε γλυκύ λόγο του για την πάνδημη συμμετοχή τους στο Μυστήριο των μυστηρίων καθώς στη συνέχεια παρασημοφόρησε τους άρχοντες του τόπου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την συμπαράστασή τους στο έργο της τοπικής Επισκοπής και εν γένει της Εκκλησίας της Αφρικής και του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας αυτού που βρήκαν αιφνίδιο θάνατο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Chinouk στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στην περιοχή Σιθωνίας του Αγίου Όρους. Οφείλουμε με σεβασμό να αναφέρουμε ότι μεταξύ των εκλιπόντων βρισκόταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης κυρός Νεκτάριος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος έθεσε το Θεμέλιο λίθο για το ορφανοτροφείο της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ελπιδοφόρο όραμά του για την ιεραποστολή και την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης λέγοντας πως τα έργα που ξεκινούν να πραγματοποιηθούν γίνονται με γνώμονα την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας για τις εικόνες αυτές του Θεού, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ανεξαρτήτως θρησκείας και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Και έκλεισε η όλη τελετή απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ευχόμενος καλή δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο που ξεκινάει, αυτό της ανεγέρσεως του ορφανοτροφείου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επιπλέον από καρδιάς όλους τους παρισταμένους και διένειμε Πατριαρχικές ευλογίες.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τέταρτη ημέρα της ποιμαντικής και ιεραποστολικής επισκέψεως και περιοδείας του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο επισκέφθηκαν το 7ο και 8ο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ιεράς Επισκοπής και τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό των εγκαινίων για τις δυο νέες αυτές σχολικές μονάδες. Έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων. Ο Πατριάρχης μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης στη ζωή των ανθρώπων, καθώς τα νέα αυτά παιδιά αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα του τόπου. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Θεοφιλέστατο για το μεγάλο του ενδιαφέρον για τα παιδιά, μιας και μέσα σε μόλις τρία χρόνια πέρα των υπολοίπων αύξησε τα σχολεία από δυο που βρήκε σε οχτώ. Στη συνέχεια μοίρασε γραφική ύλη, τετράδια και μολύβια.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη συνέχεια του προγράμματός του ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της Τολιάρας, το οποίο αποτελεί συγκρότημα από ανδρικές και γυναικείες φυλακές. Εκεί επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ από το διοικητικό προσωπικό, τους εργαζομένους και τους τροφίμους. Ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγια ελπίδας στους κρατούμενους και τους ανέπτυξε το νόημα που έχει η συγχώρεση, η μετάνοια και η ανεξικακία στη ζωή του ανθρώπου. Ο Μακαριώτατος τους διαβεβαίωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η τοπική Επισκοπή θα είναι στο πλευρό τους και συνεχάρη τον επιχώριο επίσκοπο κ. Πρόδρομο για την πρωτοβουλία να διανέμει φαγητό στις φυλακές τρεις φορές την εβδομάδα. Η εφαρμογή των λόγων του Κυρίου στην πράξη «ἐν φυλακῇ ἤμην καὶ ἤλθετε πρός με» (Μτθ. 25,36) είναι ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος τρόπος της διαδόσεως του μηνύματος του Ευαγγελίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ευαγγέλιο που αναφέρει το συγκεκριμένο χωρίο είναι αυτό το Ευαγγέλιο της Κυριακής της Απόκρεω, που λέγεται και Ευαγγέλιο της κρίσεως. Οι κρατούμενοι αριθμούν συνολικά 800 άτομα.

Ο Μακαριώτατος, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκλήρωσε την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης και ανεχώρησε για την Μητρόπολη Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης όπου θα παραμείνει για ακόμα δύο ημέρες. Έπειτα θα επιστρέψει στην Αίγυπτο και στην Πόλη του Αγίου και Ευαγγελιστού Μάρκου, την Αλεξάνδρεια όπου βρίσκεται η έδρα του Δευτερόθρονου και Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η χαρά είναι μεγάλη γιατί η τοπική Εκκλησία της Τολιάρας και της Νοτίου Μαδαγασκάρης αυξάνει. Ευχόμαστε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο Δομήτωρ της Εκκλησίας, να ευλογεί το έργο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β’ και να πολλαπλασιάζει τους αγαθούς καρπούς των ιεραποστολικών του κόπων!

Πρωτοπρ. Αντώνιος Μπαφαλούκος
Δρ. Ιεραποστολικής

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων