Υλική στέρηση

Με την Χάρη του Θεού, με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων μας, με την αγάπη των αδερφών εξ Ελλάδος και αλλαχού, το έργο της Ιεραποστολής στη Μητρόπολη Κινσάσας συνεχίζεται. Ο σπόρος που έπεσε από τους αειμνήστους προκατόχους Αρχιερείς, ιερείς και ιεραποστόλους έχει καρποφορησει και οι άνθρωποι χαίρονται σήμερα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μα όμως και πάλι στα περισσότερα μέρη της Μητροπόλεως η φωνή της Ορθοδοξίας δεν έφθασε. Η καρδιά μας πονά, γιατί από όπου περνάμε οι άνθρωποι μάς λένε «ακούμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά δεν σας βλέπουμε. Γιατί δεν νοιάζεστε για εμάς. Η Ορθοδοξία δεν είναι για όλους. « Ερωτήματα που μας πονάνε αλλά πολλές φορές δεν φθάνουμε για όλες τις περιοχές. Δεν έχουμε χρήματα να κτίσουμε ναούς. Όταν οι Καθολικοί, οι Προτεστάντες, οι Ιεχωβάδες, οι Μουσουλμάνοι κτίζουν τεράστιους ναούς κσι τεμένη, εμείς δεν έχουμε ούτε καρέκλες για να καθίσουν για την κατήχηση. Ναι, έχουμε την αλήθεια αλλά δεν έχουμε ανθρώπους και χρήματα να τρέξουμε, να οργανώσουμε ιεραποστολες, να κτισουμε ναούς σχολεία, ιατρεία. Να έχουμε κατάλληλα αυτοκίνητα για περιοδείες. Μπροστά μας ατέρμονες περιοχές που διψούν για Ορθοδοξία. Χριστέ μου, στήριξε παντοιοτρόπως αυτόν τον Ιερό αγώνα να λάμψει το φως του Χριστού, το φως της Ορθοδοξίας, σε όλες τις διψασμένες ψυχές της Μητροπόλεως μας.

Σε αυτόν τον αγώνα εργάζεται και η Θεολογική μας Σχολή. Πού να τα βγάλουμε πέρα; Κάθε μήνα πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα της, περί τις 15.000 ευρώ, για μισθούς καθηγητών και υπαλλήλων, φόρους στο κράτος, τρόφιμα, νερό, ρεύμα, φάρμακα και άλλα πολλά για να λειτουργεί η Θεολογική Σχολή. Έρχονται στιγμές που αισθανόμαστε μόνοι. «Κύριε, πού είσαι;» φωνάζουν οι καρδιές μας! Και η απάντηση δεν αργεί να έλθει και ο Χριστός απαντά μέσα από τις ευαίσθητες καρδιές των ανθρώπων των ιεραποστολικών συλλόγων και άλλων αδελφών. Η Θεολογική Σχολή είναι αυτή που καταρτίζει θεολογικώς και εκκλησιαστικώς πλήθος Αφρικανών νέων για να εργαστούν στη συνέχεια σε όλες τις Μητροπόλεις του Κονγκό και όχι μόνο. Αδήριτη η ανάγκη υποστήριξης του έργου της Θεολογικής Σχολής!

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μητροπόλεως καταστράφηκε από ισχυρούς ανέμους προ δύο ετών. Πρέπει η «Φωνή της Ορθοδοξίας» να μπαίνει σε όλα τα σπίτια αλλά πρέπει να διορθωθούν οι ζημιές. Προσωρινά βρέθηκε μια λύση επί μακαριστού Μητροπολίτου Κινσάσας Νικηφόρου αλλά πρέπει εκ νέου να δημιουργηθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μητροπόλεως.

Έχουμε τρία σχολεία που τα παιδιά είναι παμφτωχα και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Γνωρίζουμε πως όπου υπάρχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα εκεί τα παιδιά ομορφαίνουν τις ψυχές τους και την κοινωνία.

Στη Μητρόπολή μας υπάρχουν επαρχίες μέχρι και τεσσάρων εκατομμυρίων που δεν έχουν ούτε έναν Ορθόδοξο Ναό και Ιερέα. Παρακαλούμε θερμά όλους τους αδελφούς να μας βοηθήσουν να κτισουμε Ναούς για να δοξάζεται ο Θεός μας και οι Αφρικανοί αδελφοί μας να μπορούν να εκκλησιάζονται.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος έκτισε μια ωραία μικρή κλινική σε μια φτωχογειτονιά. Τώρα όμως δεν μπορούμε να την λειτουργήσουμε. Έστω, αρχικά ως ένα ιατρείο τα μηνιαία έξοδα φτάνουν στις τρεις χιλιάδες ευρώ. Μακάρι να βρεθούν αδελφοί που θα μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Άφησα τελευταίο αυτό το οποίο είναι όραμα ψυχής: η δημιουργία ιεραποστολικου κλιμακίου στην πόλη της Κινσάσας. Αυτό θα αποτελέσει τον Ιεραποστολικο μας πνεύμονα, μέσω του οποίου θα οξυγονώνονται πνευματικά όλες οι ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Προσευχόμαστε ο Θεός να ευλογησει όλες τις προσπάθειες μας ώστε να μεγαλύνεται το όνομα του Παναγίου Θεού μέσα απο την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

† Ο Κινσάσας Θεοδόσιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων