Άμεσες προτεραιότητες

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, αξιότιμε πρόεδρε κ. Χαράλαμπε Μεταλλίδη, αντιπρόεδρε κ. Νόστη Ψαρρά, λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και λοιποί εκλεκτοί συνεργάτες της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,

Με τη χάρη του Σωτήρος Ιησού Χριστού, τις ευλογίες της Α.Θ.Μ του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και την αγάπη του Θεοφιλέστατου επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου, βρίσκομαι για τέταρτη φορά στο Μαλάουι, για να συμβάλω με τις φτωχές μου δυνάμεις στον αμπελώνα της νεοσύστατης αυτής ιεραποστολικής Επισκοπής

Οι ενορίες και οι εκκλησιαστικές κοινότητες πολλές, οι κατηχούμενοι σε όλη τη χώρα ακόμη περισσότεροι και οι ανάγκες της ιεραποστολής συνεχώς αυξάνουν.

Ξεκινήσαμε τις περιοδείες κυρίως στις περιοχές που είχαμε καιρό να επισκεφτούμε για να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους άλλα και εμείς να πάρουμε από την αγάπη τους στον Χριστό και τον ιεραποστολικό τους ζήλο. Η αγάπη τους ήταν συγκινητική αλλά η καρδία μας πόνεσε βλέποντας την επισιτιστική κρίση να έρχεται στο Μαλάουι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η περσινή καθυστέρηση των βροχών είχε σαν συνέπεια να μικρύνει η παραγωγή και έτσι φέτος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν λύσεις για να μην πεινάσουν. Σε όλα τα μέρη μάς ρωτούσαν αν μπορούμε να τους βρούμε λίγο καλαμποκάλευρο μέχρι το τέλος της περιόδου της ξηρασίας (Νοέμβριο – Δεκέμβριο).

Παρ όλες τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες στον αγώνα για επιβίωση οι ιερείς δεν χάνουν τον ζήλο τους. Έτσι σε αρκετά μέρη μάς περίμεναν για να κάνουμε τις βαπτίσεις των κατηχουμένων. Οι περισσότεροι κατηχούμενοι βρίσκονται στην περιοχή της Ζόμπα (200 τον αριθμό). Εκεί εδώ και οχτώ μήνες περίπου, ο π. Ιεζεκιήλ ξεκίνησε την κατήχησή τους και έτσι κάναμε την βάπτιση των πρώτων 65 κατηχουμένων στις 13 Αυγούστου. Κατόπιν στις 27 Αυγούστου ακολούθησαν άλλες 45 βαπτίσεις στη περιοχή του Τζέου, ενώ και τα δύο πρώτα Σάββατα του Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί βαπτίσεις τόσο στη Ζόμπα όσο και στο Μπλαντάιρ.

Την εβδομάδα μετά την εορτή της Παναγίας μας έγιναν μερικές συναντήσεις με κατηχητές στα γραφεία της επισκοπής στο Μπλαντάιρ. Οι συναντήσεις αυτές μάς έδωσαν τη δυνατότητα να μάθουμε για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κατήχησης στα χωριά της υπαίθρου του Μαλάουι. Οι κατηχητές μας είναι οι πιο σημαντικοί συνεργάτες των ιερέων μας και χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από όλους τους πιστούς. Με αυτές τις πρώτες μικρές ομάδες σχεδιάσαμε τα επόμενα βήματα για την καλύτερη οργάνωση της κατήχησης αλλά και για την πραγματοποίηση ενός μικρού σεμιναρίου για τους κατηχητές μέσα στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι κατηχητές επίσης μάς ζήτησαν καινούργια βιβλία και προσευχητάρια, καθώς και αν θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε αγοράζοντάς τους ποδήλατα για να μετακινούνται πιο εύκολα από χωριό σε χωριό δεδομένου ότι είναι πολλά τα μέρη που ζητούν να μάθουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το τριήμερο 23 με 25 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στις ενορίες της πρωτεύουσας της χώρας Λιλόνγκουε. Εκεί στην ενορία της Αγίας Τριάδος υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός γυμνασίου-λυκείου. Ο π. Αθανάσιος έχει ήδη πάρει τις πρώτες απαιτούμενες άδειες, έχει βρει τους καθηγητές και έχουν δηλώσει ενδιαφέρον περίπου 130 παιδιά. Όμως πρέπει να βρούμε τους πόρους για να χτίσουμε τις απαιτούμενες αίθουσες, τουαλέτες, πηγάδι και γραφείο για τους καθηγητές. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε περίπου 20.000 ευρώ, για να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση ανέγερσης του σχολείου. Ελπίζουμε πως το θαύμα θα γίνει και τα παιδιά σε λίγους μήνες θα κάνουν μάθημα στις τάξεις τους.

Ελπίζοντας με τη βοήθεια του Θεού στην άμεση ανταπόκριση δωρητών συνεργατών σας και πάλι ζητούμε τις προσευχές σας.

Με τις ευχές του Επισκόπου μας

π. Χρύσανθος Παπαποστόλου

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων