Μια νέα επισκοπή στην Ουγκάντα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Κατόπιν εισηγήσεως και εγκρίσεως του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στο Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου μας, η μέχρι πρότινος Επαρχία Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας, διαιρέθηκε και έγιναν δύο νέες Επαρχίες: η Επισκοπή Γκούλου και η Επισκοπή Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας. Βέβαια αυτή την μεγάλη χαρά δεν προλάβαμε να την χαρούμε πολύ καθώς επισκιάστηκε από την άδικη και άνομη θρησκευτική εισβολή ομοδόξων αδελφών μας, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τον Ιεραποστολικό αγώνα του Πατριαρχείου μας και χρησιμοποίησαν δόλια μέσα, προκειμένου να σκορπίσουν τα πρόβατα του λογικού ποιμνίου του Κυρίου και να τα μαζέψουν αλλού για δική τους υπερηφάνεια. Και είναι στενάχωρο να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ιεραποστολική δράση και υπάρχει κίνδυνος να δυναμιτιστούν όλες οι προσπάθειες που κάνουμε, οδηγώντας σε καταστροφή αυτά που η αγάπη και η συμβολή σας δημιούργησε. Όμως δεν πρέπει να φοβόμαστε, καθώς με τις προσευχές όλων, ο Κύριος δεν θα μας αφήσει και σε αυτή την δοκιμασία.

Όπως είναι φυσικό, πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία του επισκοπείου-πνευματικού κέντρου στην πόλη της Τζίντζας και ακολούθως άλλων κέντρων σε μικρότερες πόλεις της Επισκοπής μας για τον επιμερισμό και την καλύτερη διακονία των αδελφών μας. Και εδώ ακριβώς χτυπούμε την πόρτα της καρδιάς σας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Δεν είμαστε άμοιροι αυτών, αλλά μη μας παρεξηγείτε. Όπως λέει και ο προφητάναξ Δαυίδ, στον 145ο ψαλμό: “Μη πεποίθατε επ΄ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων οις ουκ έστι σωτηρία”. Οι μεγάλοι και δυνατοί συνήθως αδιαφορούν για τις πολλές ανάγκες των ανθρώπων της όμορφης Αφρικανικής ηπείρου. Η Αφρική, όσο και αν ακούγεται περιέργο, είναι αυτάρκης. Δεν λείπει τίποτα, το μόνο στο οποίο υστερεί είναι οι υποδομές. Αυτές πασχίζουμε να φτιάξουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μας.

Διαχρονικό παράδειγμα αυτής της επιδίωξης είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας: ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ο οποίος έκανε τόσα και τόσα έργα ευποιίας και φιλανθρωπίας, αλλά και ο πιο κοντινός μας, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος όργωσε την ελληνική επικράτεια μη φειδόμενος κόπους ή ταλαιπωρίες προκειμένου να αντιπαλαίσει το θηρίο της δαιμονικής προκαταλήψεως με τη δημιουργία ιερών ναών, και να νικήσει το θηρίο της απαιδευσίας με το χτίσιμο σχολείων. Αυτό το παράδειγμα προσπαθούμε και εμείς να πράξουμε. Φτιάχνουμε σχολεία για να γίνουν οι άνθρωποί μας μέτοχοι της αλήθειας, καθώς όπως λέει ο Χριστός: η αλήθεια θα σας ελευθερώσει. Η γνώση από τα σχολεία θα ελευθερώσει τους ανθρώπους από το σκοτάδι και το έρεβος της απαιδευσίας. Και συγχρόνως φτιάχνουμε ιερούς ναούς για να αποτιναχθεί ο ζυγός της μαγείας και της δεισιδαιμονίας για να μπορεί ο άνθρωπος να προστρέχει στην μοναδική πηγή του ζώντος ύδατος και να ξεδιψούν στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Αλλά όμως υπάρχουν και πολλές ανάγκες όσον αφορά τον Ευαγγελισμό των ψυχών αυτών που αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό της αγνωσίας, ανάγκες για την κάλυψη των κατηχητικών, των θρησκευτικών, ιατρικών και γενικοτέρων αναγκών σε ολόκληρη την επισκοπική μας περιφέρεια. Να γνωρίζετε, αδελφοί μου αγαπημένοι και ευλογημένοι, ότι βοηθώντας τους μικρούς του κόσμου αυτού, αγκαλιάζετε και βοηθάτε τον ίδιο τον Χριστό. Βοηθώντας την ιεραποστολή και καλύπτοντας τις ανάγκες μας αγοράζετε τον ουρανό.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και την δραστήρια Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τα εκλεκτά μέλη της που με την αρωγή τους, μας βοήθησαν να ανοίξουμε πηγάδια για την ύδρευση με πόσιμο νερό χωριών και πόλεων που προηγουμένως είχαν μεγάλο πρόβλημα. Ευχαριστούμε για ό,τι μας προσφέρεται πλουσιοπαρόχως. Και συγχρόνως προτρέπουμε τους ευσεβείς αδελφούς μας με τον λόγο του Μεγάλου Αποστόλου Παύλου “αδιαλείπτως προσεύχεσθε”, έτσι ώστε η φλόγα της Ιεραποστολής να μην σβήσει, αλλά να μεγαλώσει και να φωτίσει τις εσχατιές της ευλογημένης, όμορφης και ταλαιπωρημένης μαύρης Ηπείρου.

† Ο Τζίντζας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων