Κλήση άνωθεν

Δεν είναι εύκολο να γράψουμε και να εξηγήσουμε το φαινόμενο της επέκτασης της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Θεός καλεί, εκεί που κανείς δεν το περιμένει, μια κοινότητα Κολομβιανών να αναζητήσουν την Ορθοδοξία. Πολύ κοντά στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, σε έναν δήμο που λέγεται Alban, μια μεγάλη ομάδα αγροτών, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από τον θρησκευτικό τους ηγέτη, τον πατέρα Παντελεήμονα σήμερα, ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια να αναζητούν την Ορθόδοξη πίστη. Στην Κολομβία, η Ορθόδοξη πίστη, όπως έχω δηλώσει σε άλλες περιπτώσεις, είναι μεν το αρχαιότερο χριστιανικό μήνυμα, αλλά είναι το νεότερο στην επικράτειά μας. Το περίεργο δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι γινονται Ορθόδοξοι, αλλά ότι ο Θεός, χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους μας, γεννά αυτή την κλίση προς την αληθινή πίστη σε ομάδες ανθρώπων σε περιοχές της χώρας όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε κανένας Ορθόδοξος. Υπάρχει ένα λαϊκό ρητό στην Κολομβία: Ο Θεός γράφει ευθεία σε στραβές γραμμές, και έτσι προσκαλεί τον κάθε άνθρωπο, όπως συνέβη και στη ζωή του επισκόπου Μυρίνης Αθηναγόρα αλλά και στη δική μου, να αναζητήσουμε τη μόνη αληθινή χριστιανική πίστη, που διατηρεί η Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς αλλαγή ή αλλοίωση στο πέρασμα των αιώνων.

Στην περίπτωση του πληθυσμού του Alban, ένας νεαρός ιερέας από μια δυτική ομολογία πίστης, όταν ανακάλυψε ότι υπήρχε Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεκίνησε μια διαδικασία που του επέτρεψε αρχικά να ευαισθητοποιήσει τους ακολούθους του στην πίστη, για να έρθει από τη δυτική πίστη στον ανατολικό χριστιανισμό όχι μόνος του αλλά ομαδικά. Έτσι, ξεκίνησαν να έρχονται εκατοντάδες αιτήματα κατηχήσεως στην Ορθόδοξη πίστη από πλήθος κόσμου.

Δεν θέλω σε αυτό το άρθρο να αναφερθώ στη σημερινή μαρτυρία του π. Παντελεήμονα και στο ταξίδι του προς την Ορθόδοξη πίστη, αυτό που θα ήθελα να καταλάβετε είναι ότι στην Κολομβία και σε άλλα λατινοαμερικάνικα έθνη, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων και οικογενειών που ο Θεός αποκαλύπτει την Ορθόδοξη πίστη μας, χωρίς κανείς να τους έχει κηρύξει, αλλά ως καρπός κλίσης και κλήσης προς την αληθινή πίστη. Δυστυχώς για εμάς, κάθε νέα κοινότητα είναι μια νέα πρόκληση που απαιτεί κάθε είδους βοήθεια. Η Ορθόδοξη πίστη επεκτείνεται στην Κολομβία και στη Λατινική Αμερική με τρόπο που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, γιατί αν δεν υπάρχει κήρυγμα, αν αρκεί ο κόσμος να μάθει ότι υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και καταλαβαίνει ότι είναι η μόνη που περιέχει τη χριστιανική παράδοση χωρίς αλλαγή, αν ατομικά και ομαδικά έρχονται σε εμάς ζητώντας την Ορθοδοξία, αυτό σημαίνει ότι ο Θεός μιλάει σε αυτούς τους καιρούς στους ανθρώπους στη Λατινική Αμερική, και αυτό σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτήν την πρόκληση που έθεσε ο Κύριος της ιστορίας και του χρόνου σε αυτά τα αδέλφια μας.

Το «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» σημαίνει όχι απλα να μαθουν πως υπαρχει η Ορθοδοξη Εκκλησία, αλλα μία ολόκληρη κατηχητική διαδικασία, λειτουργικά σκευή, άμφια και ιδιαίτερα ναοί. Όταν εδώ δεν υπάρχει τίποτα από όσα λέω, καταλαβαίνετε τι σημαίνει ιεραποστολή σε αυτά τα εδάφη!

Με αυτό τον τρόπο, στο Αλβαν της Κουνδιναμάρκας πανω από 260 πρόσωπα, ζήτησαν να γίνουν Ορθόδοξοι, άρχισαν κατήχηση και έως τώρα έχουν βαπτισθεί επάνω από 40 πιστούς και οι υπόλοιποι προετοιμάζονται για να εμβαθύνουν στην Ορθοδοξία, χωρίς να έχουν ναό, σε ένα νοικιασμένο χώρο, με δυσκολίες άλλα πάντα με ελπίδα στον Θεό και την δική Του σωτήρια.

Με εκπλήσσει πώς αυτοί οι άνθρωποι που είναι απλοί αγρότες, που ζουν στα βουνά της περιοχής, κάποιοι σε αποστάσεις που ξεπερνούν τις τρεις ώρες, κάθε φορά που έχουν λειτουργία, κάνουν τον κόπο και είτε με τα πόδια είτε με άλογα, ταξιδεύουν ώρες επί ώρες, για να συμμετάσχουν στα θεία μυστήρια!

† Ο Ασσου Τιμοθεος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων