Ιεραποστολικοί σχεδιασμοί στην Γκάνα

Πέρασε άλλος ένας χρόνος κάτω από τη μάστιγα του κορωνοϊού με τους σχετικούς περιορισμούς, τις οικονομικές επιπτώσεις, τις απαγορεύσεις σε Νοτιοαφρικάνους να ταξιδέψουν σε αρκετές χώρες, καθώς η τέταρτη μετάλλαξη του ιού συνδέθηκε, κάπως άδικα, με τη Νότιο Αφρική. Κατά τη διάρκεια του έτους ήμουν σε συνεχή επαφή με τον Αρχιερατικό μας προϊστάμενο π. Ιωσήφ για τα θέματα που αφορούν την Γκάνα και τον π. Ιερεμία για θέματα της Ακτής και της Μπουρκίνα Φάσο.

Προς το τέλος του έτους, η κατάσταση ευτυχώς καλυτέρεψε και έφυγα για την Γκάνα. Εκεί είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ αρκετές ενορίες καθώς και σχολεία. Στη Σύναξη μας με τους Ιερείς συζητήθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα:

  • Τα καθήκοντα του Ιερέως και την ανάγκη να είναι ο Ιερέας υπόδειγμα για τους πιστούς.
  • Το πρόγραμμα για το 2022
  • Το ετήσιο προσκύνημα στη Fomena
  • Την κατασκήνωση νεολαίας
  • Τις συνάξεις των κληρικών
  • Την απογραφή των πιστών της κάθε ενορίας για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας μας.
  • Τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη των ιθαγενών στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία.
  • Την ανάγκη εύρεσης ικανών και άξιων ατόμων και την προετοιμασία τους για τον Ιερό Κλήρο.

Ανάμεσα στα σχέδια και στα προγράμματα που έχουμε βάλει σαν στόχους είναι τα εξής:

  • Προετοιμασία κατηχητικού υλικού για όλες τις ηλικίες
  • Εισαγωγή του μαθήματος της Γεωπονικής στο Κολλέγιο του Αγίου Πέτρου. Το Κολλέγιο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή και το μάθημα θα ωφελήσει πολύ τον ντόπιο πληθυσμό.
  • Επαναλειτουργία και βελτίωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού σχολείου της Breman. Το σχολείο έκλεισε με τον κορωνοϊό και δεν έχει ξανανοίξει από τότε.
  • Συστήματα αποχέτευσης και εκμετάλλευσης των αποβλήτων στις κοινότητες Breman και Gomoa Fomena.
  • Εύρεση κατάλληλου προσώπου για να σπουδάσει Θεολογία στο εξωτερικό (π.χ. Τίμιος Σταυρός, Άγιος Βλαδίμηρος, Α.Π.Θ.)
  • Σεμινάρια επιμόρφωσης των κληρικών της Μητροπόλεως.
  • Συμμετοχή των ενοριών στα έξοδα της ενορίας – συντήρηση, κάλυψη μέρος μισθού Ιερέως κτλ.

Συναντήσεις είχα ακόμη με τον Εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδος στη Νιγηρία. κ. Ιωάννη Πλωτά (υπεύθυνο για την Δυτική Αφρική), την επίτιμη πρόξενο της Κύπρου κα Μαριάννα Γαβριήλ, τον Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δένδια και το συμβούλιο της σχολής Αγ. Νικολάου στην Τέμα. Το σχολείο του Αγίου Νικολάου φτάνει μόνο μέχρι το γυμνάσιο. Το δικό μας το Κολλέγιο του Αγίου Πέτρου είναι Λύκειο, οπότε πήρα την ευκαιρία, να προσφέρω στους τελειόφοιτους μαθητές του Αγίου Νικολάου να συνεχίσουν την σχολική τους πορεία στον Άγιο Πέτρο. Έγινε δηλαδή, μια ανεπίσημη «αδελφοποίηση» μεταξύ των δυο σχολείων.

Οι εργασίες στον Άγιο Νεκτάριο Ακτής Ελεφαντοστού προχωρούν

Τολμώ να πω ότι τα πράγματα στη Γκάνα, με την Χάρη του Θεού, βαδίζουν σταθερά και καλά. Συνάντηση είχα και με τους τρεις μας κληρικούς από την Ακτή Ελεφαντοστού οι οποίοι με ενημέρωσαν για την πορεία της Εκκλησίας εκεί.

Θα θυμάστε βέβαια την περίπτωση του Ιερού Ναού Αγίου Νεκτάριου στο Agboville. Οι πιστοί, βλέποντας ότι δεν θα περίσσευαν χρήματα για την ανέγερση του Ναού τους, αποφάσισαν ότι θα τον χτίσουν οι ίδιοι, όπως και με ό,τι μέσα διέθεταν. Το θέμα αυτό συγκίνησε πολύ την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η οποία έσπευσε να καλύψει τις ατέλειες. Έτσι, τα έργα προχωράνε σταθερά. Ορθώνεται το τέμπλο, μπαίνουν οι παροχές ρεύματος και παίρνει σειρά η πλακόστρωση.

Αλλά και στη Μπουρκίνα Φάσο αυξάνεται σιγά-σιγά ο αριθμός των πιστών μας και εξυπηρετούνται προσωρινά από τους ιερείς της Ακτής Ελεφαντοστού.

† Ο Άκκρας Πέτρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων