Η νέα μας ιεραποστολική επισκοπή στην ανατολική Ουγκάντα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Xαίρετε εν Κυρίω από την Ουγκάντα και τη νεοσύστατη Επισκοπή Τζίντζας.

Χαιρόμαστε και παίρνουμε δύναμη πάντοτε από την αγάπη και τη συνεχή βοήθειά σας σε όλους τους τομείς των λειτουργικών και κοινωνικών αναγκών του Ιεραποστολικού αγώνος μας.

Με ιδιαίτερη χαρά, μοιραζόμαστε μαζί σας τα ευχάριστα Νέα ότι η χώρα της Ουγκάντας, απ’ όπου ξεκίνησε η Ιεραποστολή στην Αφρική, ενδυναμώθηκε με μία ακόμη Επισκοπή. Την Επισκοπή Τζίντζας. Έτσι πλέον υπάρχουν τρεις Επισκοπές. Η Μητρόπολη Καμπάλας, η Επισκοπή Γκούλου και η Επισκοπή Τζίντζας, η οποία δημιουργήθηκε με απόσπαση από την Επισκοπή Γκούλου.

Κάνουμε πλέον μια νέα αρχή. Οι ανάγκες και πάλι πολλές και μεγάλες. Από την ίδρυση του Επισκοπείου, τον ευπρεπισμό των Ιερών Ναών που ήδη υπάρχουν και το χτίσιμο νέων ναών και κτηριακών υποδομών.

Ο Επίσκοπος Σίλβεστρος στο Ορθόδοξο νηπιαγωγείο Kagulu

Ζητώ και πάλι τις προσευχές σας για να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις. Η Αφρική δέχτηκε θρησκευτική εισβολή από ομόδοξη χώρα, με σκοπό τον θρησκευτικό επεκτατισμό, ενάντια στους Κανόνες της Εκκλησίας, παρακινούμενη από μικρόψυχα συμφέροντα, σκανδαλίζοντας τις ψυχές του δικού μας ποιμνίου, που με κόπο και πολλή προσευχή τόσα χρόνια προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι στο κάλεσμα του Κυρίου μας για τον Ευαγγελισμό των Εθνών. Το άδικο όμως δεν ευλογείται. Τα λίγα αργύρια που προσφέρουν τώρα, για να εξαγοράσουν αυτές τις ψυχές, κάποτε θα τελειώσουν. Εμείς όμως είμαστε εδώ και περιμένουμε και θα περιμένουμε όπως ο πατέρας του άσωτου υιού, μέχρι να ξεθαμπώσουν τα πνευματικά τους μάτια και να δουν την πραγματικότητα. Όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν τον πατέρα τους και αυτός είναι ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, πάπας και Πατριάρχης πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Προσευχηθείτε, αδελφοί μου· είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να ξεπερνάμε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις.

Για να επανέλθουμε, το έργο μας, όπως θα διαπιστώσετε από το φωτογραφικό υλικό, έχει να κάνει πρωτίστως με τον αγιασμό των ψυχών και ακολουθεί η κοινωνική μέριμνα. Ο Επίσκοπος, οι Ιερείς, τα πρόσωπα τα οποία διακονούν εθελοντικά, δίνουν την ψυχή τους. Δίπλα στη λέξη και την έννοια της αγάπης μπαίνει η θυσία. Θυσιαστική αγάπη. Ολοκληρωτική αγάπη, χωρίς διακρίσεις σε φυλές, κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Ο καθένας που χτυπά την πόρτα του Ιεραποστολικού κλιμακίου μας, δεν φεύγει χωρίς να πάρει κάτι. Γι’ αυτό και μέριμνά μας είναι πλέον να δημιουργήσουμε κέντρα. Ηδη ξεκινήσαμε τη θεμελίωση του Πνευματικού κέντρου στην Τζίντζα και ξεκινήσαμε μια φάρμα στην περιοχή Νακαμπάλε με καλλιέργειες και ζώα, ώστε να έχουμε τούς πόρους για να προσφέρουμε περισσότερη πνευματική και κοινωνική στήριξη και φιλανθρωπική βοήθεια στους φτωχούς συνανθρώπους μας, και κυρίως τα παιδιά. Και σε όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Αγιασμός σε λασποκαλύβα-εκκλησία

Χτυπάμε λοιπόν και πάλι την πόρτα της καρδιάς σας. Μην μας παρεξηγείτε. Η Αφρική είναι μια όμορφη ήπειρος, έχει τα πάντα, αλλά λείπουν οι υποδομές. Αυτό που προσπαθούμε είναι μαζί με την πνευματική τροφή, να βελτιώσουμε και τις συνθήκες της ζωής. Γνωρίζετε το τι δίδασκε και τι προέτρεπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στο υπόδουλο τότε γένος των Ελλήνων να κάνει. Να χτίζουν σχολεία. Γιατί εκεί θα μάθουν την αλήθεια και θα ελευθερωθούν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Χτίζουμε ναούς για να ελευθερωθούμε από τα δεσμά των δαιμονικών προκαταλήψεων, χτίζουμε σχολεία για να μάθουμε να σκεφτόμαστε, να γινόμαστε δημιουργικοί, για να είμαστε ελεύθεροι.

Η νέα Επισκοπή Τζίντζας είναι μια νέα πρόκληση στο Ιεραποστολικό μας έργο. Είναι η απόδειξη ότι στην Αφρική η Ορθοδοξία δίνει νόημα στη ζωή των ανθρώπων και όλο περισσότεροι θέλουν να μάθουν και να ζήσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου και να γευθούν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Αυτό προσφέρουμε, γι’ αυτό θυσιαζόμαστε και γι’ αυτό επιζητούμε τις προσευχές σας.

Και πάλι σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Να είστε βέβαιοι πως μέσα από το φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα αποστέλλουμε, θα βλέπετε να υλοποιούνται τα δικά σας έργα από τη δική σας προσφορά και να γινόμαστε όλοι μέτοχοι της ίδιας χαράς.

† Ο Τζίντζας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων