Προχωράμε με ελπίδα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Μόλις λίγες ημέρες πριν τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση την οποίαν θα υποστώ, διά την οποίαν εξαιτούμαι τις προσευχές σας, θα ήθελα με πολλἠ ευγνωμοσύνη για την συμπαράστασή σας στο ταπεινό Ιεραποστολικό έργο, το οποίο επιτελείται, χάριτι θεία και ευχαίς τού Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου, να ενημερώσω την Αγάπη σας ότι παρά την αναγκαστική απουσία μου, το Ιεραποστολικό έργο συνεχίζεται.

Με συνεχείς επικοινωνίες της ταπεινότητος μου, διά των τεχνικών μέσω, καταρτίστηκε πρόγραμμα και διοργανώθηκαν επισκέψεις κλιμακίου ιερέων ιθαγενών με πείρα στο ιεραποστολικό έργο σε όλες τις ενορίες της Επισκοπής.

Έγιναν κατηχήσεις, εξετάστηκαν οι ανάγκες, τελέστηκαν βαπτίσεις, δόθηκαν κατευθύνσεις, καλύφθηκαν ελλείψεις και κατέστησαν γνωστές οι αδυναμίες για περαιτέρω βελτίωση.

Δόξα τω Θεώ, τω Δοτήρι παντός αγαθού και αυξάνοντι την ταπεινήν μας σποράν εις τις καρδιές των Ιθαγενών αδελφών μας του Μαλάουι.

Διαπιστώθηκε, ευλογημένοι μου αδελφοί, ότι πρέπει να γίνει περισσοτέρα εργασία εις τούς νέους και τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της Εκκλησιάς και της Πατρίδος τους.

Διά τούτο αποφασίστηκε να γίνει μέσω του Αρχιερατικού μας Επιτρόπου, έγγραφη καθοδήγηση των ιερέων, ώστε να εργαστούν με περισσότερο ζήλο διά την οργάνωση συγκεντρώσεων παιδιών και νέων, ώστε να γνωρίσουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του και να Τους αγαπήσουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση εγκαινιάστηκαν και άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα «Sunday schools», τα οποία την ημέρα τού Σαββάτου προετοιμάζουν τα παιδιά για την Κυριακή, ώστε να μαθαίνουν τα πνευματικά μηνύματα που εκπέμπονται κατ’ αυτήν. Βεβαίως προσφέρεται και γεύμα, με την συνδρομή της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Με τη χάρη του Θεού και την αγάπη ευλογημένων δωρητών ανακαινίστηκε και προεκτάθηκε παλαιό οίκημα εντός του χώρου των κεντρικών γραφείων της Επισκοπής, το οποίο προορίζεται για σεμινάρια διά την κατάρτιση και εκπαίδευση των ιερέων και κατηχητών. Δόξα τω Θεώ!

Όπως βλέπετε, ο περικαλλής ναΐσκος τού Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος κοσμεί ήδη περίοπτη Θέση του χώρου των γραφείων, διά να διαλαλεί προς πάντας το μεγαλείο της Ορθοδόξου πίστεως αλλά και να αποτελεί επίσης το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων, λειτουργών ως χώρος Λατρείας, η οποία είναι το Α και το Ω της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Τέλος να υπογραμμίσω ένα σπουδαίο έργο που γίνεται στο Νότιο Μαλάουι και συγκεκριμένα στη Chikwawa. Είναι ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού και το πρεσβυτέριο.

Οι προαναφερθείσες δραστηριότητες, αγαπητοί συνεργάτες και δωρητές, είναι μερικές από τις πολλές που γίνονται με τη χάρη του Χριστού μας, ο οποίος είναι και ο Κύριος του Αμπελώνος, τον Οποίον πάντοτε επικαλούμεθα και Τού λέγουμε από καρδίας: Ὠ Κύριε, Κύριε, ἐπίβλεψον ἐξ Οὐρανοῦ καἰ ἴδε καἰ ἐπίσκεψαι τήν Ἄμπελον τοῦ Μαλάουι καί κατάρτισαι αὐτήν ἥν ἐφύτευσεν ἡ Δεξιά Σου.

Νομίζω ότι θα είναι παράλειψη, εάν δεν ευχαριστήσω από καρδίας την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, εσάς τους εκλεκτούς συγκυρηναίους στον Σταυρό, τον οποίον εμπιστεύθηκε η Εκκλησία στην ταπεινότητά μου, διά την χρηματοδότηση της μεταφοράς ακόμη ενός container από τη Θεσσαλονίκη στο Μπλαντάιρ, φορτωμένο με το περίσσευμα και το υστέρημα πολλών αδελφών, γνωστών και αγνώστων, τους οποίους ευχαριστούμε εκ βαθέων.

Κύριος ο Θεός ημών, είθε να δώσει εκατονταπλάσια εις αυτούς, πνευματικά και υλικά αγαθά, κυρίως όμως την κληρονομία της αιωνίου Μακαριότητος.

Τέλος, θα ήθελα εξ όλης ψυχής και καρδίας να ευχηθώ δι’ όλους:
Εὐλογία Κυρίου καἰ ἔλεος ἔλθοι ἐφ’ ἡμᾶς τῇ Αὐτοῦ θεία χάριτι καί φιλανθρωπίᾳ πάντοτε νὐν καἰ ἀεἰ καἰ εἰς τοὐς αἰώνας τῶν αιώνων. Ἀμήν.

† Ο Μαλάουι Φώτιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων