Πατριαρχική ευλογία στη γη της Ουγκάντας

Μέσα σε κλίμα ανεκλάλητης χαράς και ενθουσιασμού, ο κλήρος και οι πιστοί της Ιεράς Επισκοπής Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας, στις 15 Οκτωβρίου υποδεχθήκαμε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου τελέστηκε Δοξολογία για την άφιξη του υψηλού επισκέπτη μας, του Πνευματικού μας Πατέρα, ο οποίος μας ευλόγησε, μας αγίασε, μας δίδαξε, μας έδωσε θάρρος αναπτερώνοντας το ηθικό μας για το Ιεραποστολικό έργο.

Ήρθε να δει ιδίοις όμμασι τον πνευματικό αμπελώνα και εμείς με μια αξιοπρεπή αρχοντιά τού προσφέραμε τους καρπούς της καρδιάς μας. Αυτοί οι καρποί ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχαμε να παρουσιάσουμε και να δώσουμε.

Στο άκουσμα της ελεύσεως του Μακαριωτάτου, ο καθένας ερχόταν να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του για τις προβλεπόμενες ετοιμασίες. Η χαρά όλων ήταν έκδηλη στα εκφραστικά τους μάτια που έλαμπαν στη θέα του πνευματικού τους πατέρα. Η παρουσίαση των τοπικών εθίμων με τους χορούς και τα τραγούδια πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα και ζούσαμε όπως το Πάσχα αλλά στα μέσα του Φθινοπώρου. Τα δώρα που προσφέραμε δεν ήταν μεγάλης αξίας αλλά ήταν ποτισμένα με τον τίμιο ιδρώτα του καθενός που παλεύει με μύριες αντιξοότητες στην καθημερινή του ζωή.

Το μοναδικό Ιατρείο της Επισκοπής μας, οι Ναοί μας, όσοι από αυτούς είναι πλέον κατάλληλοι για την τέλεση των ιερών Μυστηρίων και Ακολουθιών, οι αίθουσες τελετών, όπου υπάρχουν οργανωμένες πλέον Ενορίες, κυρίως οι πιστοί άνθρωποι που συγκροτούν το σώμα της Τοπικής μας Επισκοπής, είναι όλα αυτά που παρουσιάσαμε.

Ξέρουμε ότι πάντοτε μάς συνοδεύει η ευχή του Πατριάρχου μας. Από την καθέδρα του στην Αλεξάνδρεια, γνωρίζουμε ότι η προσευχητική του καρδιά εναρμονίζεται με τους δικούς μας κόπους, με την δική μας αγωνία στο γεώργιο του Θεού. Είναι η αεικίνητος κινητήριος δύναμη που μας εμψυχώνει. Ήρθε να μας δει από κοντά. Ήρθε να δει και να ακούσει τα παιδιά του. Ήρθε να διαπιστώσει ότι οι προσευχές του και τα δάκρυά του δεν πάνε χαμένα.

Αλλά αγαπητοί μου, αδελφοί από την Ελλάδα, που μας βοηθάτε και σας ευγνωμονούμε γι’ αυτό. Το έργο της Ιεραποστολής δεν είναι για μια ημέρα και δεν τελειώνει σε μια ημέρα. Οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές.

Με τη βοήθεια ευλαβών ανθρώπων μέσω της Αδελφότητας, αποκτήσαμε μια νέα γεώτρηση. Δόξα τω Θεώ. Το έργο μας συνεχίζεται, σε δύσκολους καιρούς για όλους μας, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν κι άλλοι ευσεβείς άνθρωποι να ξεδιψάσουν κι άλλους ανθρώπους σε άλλους τόπους.

Σ’ αυτό που βάζουμε προτεραιότητα είναι η υγεία των ανθρώπων. Ο Πατριάρχης μας επισκέφθηκε και ευλόγησε ένα Ιατρείο μας. Αυτοί που είναι κοντά και έχουν πρόσβαση θα έχουν ιατρική φροντίδα. Αλλά σκεφτείτε ότι οι αποστάσεις είναι τόσες μεγάλες που πρέπει να δημιουργήσουμε κι άλλα ιατρικά κέντρα, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση οι πάσχοντες αδελφοί μας. Ζούμε στα χρόνια μια σκληρής και ανελέητης πανδημίας. Εκλιπαρούμε για ένα εμβόλιο, που το κόστος δεν είναι μεγάλο, αλλά αδυνατούμε για λίγα χρήματα και χάνονται ανθρώπινες ζωές χωρίς λόγο.

Οι Ναοί μας έχουν τόσες ελλείψεις, από τα πιο απλά χρηστικά πράγματα που για τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο αυτά είναι αυτονόητα. Εδώ τα πάντα είναι χρήσιμα. Εκτός του ότι οι Ναοί μας άλλοι χρίζουν επισκευής, άλλοι εξοπλισμού, άλλοι έχουν σταματήσει στη θεμελίωση… Και μη νομίζετε ότι όλα θέλουν υπέρογκα ποσά, αλλά δυστυχώς αδυνατούμε και στα λίγα.

Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν τον Θεό. Θέλουν να μάθουν πολύ περισσότερα. Εντάσσονται ως μέλη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι γιατί έχουν ανάγκη υλικής βοήθειας, διότι έχουν μάθει και αρκούνται στα αναγκαίως απαραίτητα υλικά πράγματα για να ζήσουν, αλλά κυρίως γιατί θέλουν πνευματικό εφοδιασμό. Αν είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μία Καινή Διαθήκη, ένα πνευματικό βιβλίο, μία κασέτα με ύμνους ή ομιλίες, το έργο μας θα απέδιδε πολύ περισσότερο πνευματικό καρπό.

Μέγας ο Κύριος. Δόξα τω Θεώ. Πορευόμαστε με ό,τι έχουμε, και με την αγάπη των ανθρώπων που βοηθούν το έργο μας. Κάνουμε έκκληση σε όσους έχουν φιλεύσπλαχνα αισθήματα, αγαπούν τον Θεό, αγαπούν και τον συνάνθρωπο: Μη μας ξεχνάτε. Εμείς σας έχουμε στις προσευχές μας και νιώθουμε ευγνώμονες για τις μέχρι τώρα προσφορές σας. Πάντοτε σας μνημονεύουμε γιατί όλα έχουν την ανεξίτηλη σφραγίδα με το όνομά σας στις καρδιές μας, αλλά κυρίως στον Ουρανό.

Με ευχές και αγάπη,
† Ο Γκούλου & Ανατολικής Ουγκάντας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων