Μακριά από την Καλκούτα μα τόσο κοντά

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεως μου δεν μου επέτρεψαν να επικοινωνήσω μαζί σας νωρίτερα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, παραμένω ακόμη στην Ελλάδα καθώς η Ινδία, λόγω της πανδημίας παραμένει κλειστή για τους ξένους.

Από εδώ πλέον διαδικτυακά γίνεται ο συντονισμός του όλου έργου έως ότου επιτρέψει ο Θεός την επιστροφή μου.

Γενικά, όπως γνωρίζετε, η κατάσταση στην Ινδία δεν είναι καλή. Η πανδημία είχε μεγάλες εξάρσεις. Τα απανωτά λοκντάουν έπληξαν βαριά την οικονομία και είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που πεθαίνουν από την πείνα. Δεν πρόλαβαν να ανακάμψουν από τον περσινό καταστροφικό κυκλώνα και ένας μεγαλύτερος έπληξε πριν λίγες ημέρες την Δυτική Βεγγάλη. Καταστροφή και χάος!

Ποιες οι επιπτώσεις στην Ιεραποστολή μας; Δοξάζουμε το Θεό γιατί δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες πλην ενός κατηχητού μας, του Στεφάνου, που ήταν και ο γιατρός του χωριού στο Νταμορνταπούρ. Απώλεια για την ιεραποστολή αλλά ο Κύριος της ζωής και του θανάτου γνωρίζει καλύτερα. Ευχόμεθα για την ανάπαυση της ψυχή του.

Στα ορφανοτροφεία μας τα παιδιά είναι ασφαλή καθώς έχουν απομονωθεί τελείως από πέρυσι το Μάρτιο. Απαγορεύονται οι επισκέψεις και το βοηθητικό προσωπικό δεν εισέρχεται καν στα κτίρια ούτε έρχεται σε επαφή με τα παιδιά.

Η Κασσιανή υπεύθυνη για τα κορίτσια και ο Χερουβείμ υπεύθυνος για τα αγόρια έρχονται σε καθημερινή επικοινωνία μαζί μου, με άριστη συνεργασία, υπακοή και πνεύμα θυσίας.

Στα οικονομικά έχω υπεύθυνη την Αρετή με μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Μικρό κοριτσάκι την πήραμε στο ορφανοτροφείο το 1999 και τώρα είναι το δεξί μου χέρι. Έχουν μοιρασθεί οι υπευθυνότητες στα μεγαλύτερα κορίτσια με εβδομαδιαίο εναλλασσόμενο πρόγραμμα και κατανομή των εργασιών.

Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα στην Ινδία καθιερώθηκε η τηλεκπαίδευση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες πτωχούς μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αδυνατούν να αγοράσουν υπολογιστή ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο, ειδικά σε μια εποχή που δύσκολα εξοικονομούν τα προς το ζην.

Στα ορφανοτροφεία το πρόβλημα έχει λυθεί. Τα παιδιά μας, που φοιτούν στο δικό μας αγγλικό σχολείο, παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματα τους και προοδεύουν. Στα χωριά όμως, όπου έχουμε 5 σχολεία με δωρεάν φοίτηση σε περίπου 1500 μαθητές συνολικά, ήταν άκρως αδύνατον οικονομικά να τα προμηθεύσουμε με κινητά τηλέφωνα και wifi… Λυπάμαι πολύ που έχασαν ένα χρόνο από τις σπουδές τους!

Τα συσσίτια στον ελληνικό Ναό στην Καλκούτα, με ειδική άδεια από την αστυνομία και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, γίνονται κανονικά, γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν με ένα πιάτο ζεστό φαγητό που τους παρέχει η Ιεραποστολή σε καθημερινή βάση.

Τα πέντε ιατρεία μας στα χωριά και αυτά με τη βοήθεια του Θεού λειτουργούν κανονικά.

Ο περσινός κυκλώνας Αμφάν, την τρομερή εκείνη νύκτα στις 20 Μαΐου, πήρε ζωές και άφησε πίσω του συντρίμμια. Ακόμη οι επισκευές στα κτίρια μας δεν τελείωσαν, καθώς βαδίζουμε αργά ανάλογα και με τα έσοδα εκ δωρεών. Και τους 4 τελευταίους μήνες σταματήσαμε κάθε επισκευή. Είναι δύσκολοι οι καιροί για όλο τον κόσμο.

Ο φετινός κυκλώνας δυστυχώς αποτελείωσε στη Δυτική Βεγγάλη ό,τι είχε απομείνει όρθιο.

Όμως ο Θεός μας λυπήθηκε και μόνο τα ορφανοτροφεία μας και η γύρω από αυτά περιοχή έμεινε ανέγγιχτη, καθώς ξαφνικά, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και όλοι μιλούν για θαύμα!

Δεν είχαν βέβαια την ίδια τύχη τα ιδρύματα μας στα χωριά όπου η καταστροφή είναι βιβλική. Με τη λήξη του λοκντάουν θα πάμε να δούμε και να αποτιμήσουμε τις ζημιές οι οποίες από ό,τι μαθαίνουμε είναι, δυστυχώς, μεγάλες.

Αυτά εν ολίγοις τα νέα μας από την Ιεραποστολή. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!\

Με θερμές ευχαριστίες για την υλική και πνευματική σας συμπαράσταση και εν Χριστώ αγάπη

Αδελφή Νεκταρία

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων