Με τα κύματα της θάλασσας

Αγαπητοί μου αδελφοί, «χαρά καί στέφανος μου» ως γράφει ο Μέγας Απόστολος τών Εθνών Παύλος,

Η καρδιά μου είναι γεμάτη συναισθήματα δοξολογίας και ευχαριστίας στον Άγιο Θεό, τον αληθινό, που μας αξίωσε εν τω απείρω ελέει Του, να γνωρίσουμε και, αν και αναξίως, να διακονούμε με τον ύψιστο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Ορθοδόξου Επισκόπου, και μάλιστα στην Εξωτερική Ιεραποστολή της Εκκλησίας μας στην Ήπειρο του μέλλοντος της Ορθοδοξίας, την Αφρική.

Όμως επιτρέψτε μου να ανοίξω διάπλατα την καρδιά μου, ενώπιον του Κυρίου μας και να Του είπω ένα μεγάλο-μεγάλο ευχαριστώ που μου έδωσε παράταση στη ζωή μου «καιρό Μετανοίας», όπως λέγει η Εκκλησία μας, όπως έδωσε τότε στην Παλαιά Διαθήκη, στον Βασιλέα των Εβραίων Εζεκία.

Ναι, αδελφοί μου. Το πιστεύω ότι δεν ήμουν άξιος καί έτοιμος να εισέλθω «ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν Ἁγίων Του» διότι «ὁ χιτών τὴς ψυχῆς οὐκ ἦν τοῦ γάμου καί δέσμιος ἤθελον ἐκβληθῆ ὑπό τῶν Ἀγγέλων», όπως λέγει η προσευχή πρό της Θείας Κοινωνίας.

Δόξα, λοιπόν, και ευχαριστία εις την Άπειρον Αγάπη του Μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Όμως, αγαπητοί μου αναγνώστες και συνεργάτες του έγκριτου περιοδικού της Εξωτερικής Ιεραποστολής, θα πρέπει να ομολογήσω ότι, ενώ είχα προβλήματα υγείας, με τη Χάρη του Χριστού μας και τη μεσιτεία του Αγίου Παντελεήμονος, αποφάσισα να πάω στην Επαρχία μου, στο Μαλάουι, για να ετοιμάσω τα πράγματα και να υποδεχθώ το προκατασκευασμένο, στην Ελλάδα Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος, ερχόμενο σε δύο κοντέινερς.

Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Μεταλλίδη και τα μέλη τού διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, διότι ενέκριναν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν, τα έξοδα μεταφοράς της Εκκλησίας από τη Θεσσαλονίκη στο Μαλάουι. Μεγάλο το ταξίδι, πολλά τα έξοδα για δύο κοντέινερ. Σημειωτέον δε, ότι το Μαλάουι δεν έχει θάλασσα! Βέβαια συνέδραμε και μία οικογένεια, που και αυτήν ευγνωμονούσαμε.

Έτσι λοιπόν αδελφοί μου, έχοντας βεβαρημένη την υγιεία μου, προσετέθη στον οργανισμό και ο κορωνοιός και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα.

Κινδύνεψα. Όμως η πρεσβεία του Αγίου Παντελεήμονος δεν με εγκατέλειψε.

Τι λέτε, λοιπόν, ευλογημένοι μου συμπαραστάτες; Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να τοποθετηθεί το εκκλησάκι του Αγίου στον προορισμό του, δηλαδή στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Επισκοπής;

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε με αυτό εμπράκτως, προσφέροντας ό,τι σας είναι δυνατό, στη δύσκολη όντως για όλους μας περίοδο που διανύουμε.

Ήδη ετοιμάζεται η βάσις, για να τοποθετηθεί το εκκλησάκι. Και δεν είναι μόνο αυτά τα έξοδα. Πρέπει να πληρωθεί το τελωνείο, η εφορεία, τα μεταφορικά από το λιμάνι της Μπέιρα που είναι στη Μοζαμβίκη, οι τεχνίτες από την Ελλάδα που θα το τοποθετήσουν με τούς βοηθούς από το Μαλάουι και άλλα πολλά.

Τελειώνοντας αυτό το ταπεινό άρθρο θα ήθελα να παρακαλέσω την Αγάπη σας, να συνεχίσετε την συμπαράσταση σας στον αγώνα μας κυρίως με την προσευχή σας και ο Θεός θα ανοίγει δρόμους και θα αυξάνει την καρποφορία.

Έχουμε πολλά μέτωπα να παλέψουμε. Πάνω απ’ όλα όμως ο Επίσκοπος είναι ο Πνευματικός Πατέρας κληρικών και λαϊκών.

Έχουμε, αδελφοί μου, να κάνουμε με ψυχές υπέρ ών Χριστός απέθανε. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, χρειάζεται να είμαστε κοντά τους και στις υλικές τους ανάγκες. Αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση τής πανδημίας του κορωνοϊού. Η ποιμαντική μας μέριμνα εστιάζεται αρκετά σε αυτό το ζήτημα.

Είναι όμως αλήθεια, αδελφοί μου ότι τα έξοδα για να λειτουργεί μία επαρχία στην Αφρική και να προσφέρει έργο είναι πάμπολλα.

Η στήριξη σας, ο οβολός σας μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής είναι υπερπολύτιμος. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε.

Ευχόμεθα δε από βάθους καρδίας, ο Θεός της Αγάπης, του Ελέους και των Οικτιρμών, να σας αξιώνουν να «προΐστασθε καλών έργων», για να είναι η πίστη σας «δι’ αγάπης ενεργουμένη»

Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Θεός να σας Ευλογεί και να σας αγιάζει με τη Χάρη Του και να σας αξιώσει των αιωνίων Του αγαθών που ετοίμασε γι’ αυτούς που αγαπούν Αυτόν και την Εικόνα Του, τον άνθρωπο.

† Ο Μαλάουι Φώτιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων