40 χρόνια κρίσης στην Αϊτή

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χριστός Ανέστη!

Η φτώχεια των ανθρώπων στη μικρή μας χώρα της Καραϊβικής δεν περιγράφεται. Ο πλούτος των πλουσίων αυξάνει. Βαριά όπλα αυξάνονται στα χέρια των ομάδων ανταρτών, οι οποίες απλώνονται μέρα με τη μέρα στις τέσσερις γωνιές της πρωτεύουσας. Ο ένας φοβάται τον άλλον, δεν υπάρχει δημόσιος ελεύθερος χρόνος, όλοι κρύβονται μέσα στα σπίτια τους. Όταν βγαίνει κάποιος έξω από το σπίτι, μονό ο θεός ξέρει εάν θα γυρίσει ή όχι, διότι μπορεί να πάθει κακό, γιατί ορισμένες περιοχές θεωρούνται επικίνδυνες και ελέγχονται από τα παλικάρια με τα βαριά όπλα. Δυστυχώς κανένας δεν εξαιρείται, δικηγόροι, ιερείς, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, νεαροί μαθητές και φοιτητές απήχθησαν και δολοφονήθηκαν, γιατροί σε υπηρεσία, πάστορες με πιστούς σε μια εκκλησία απήχθησαν από τους αντάρτες και απαιτούν υπερβολικά λύτρα για να τους ελευθερώσουν, θρησκευτικοί ιερείς απήχθησαν στον δρόμο μαζί με μέλη των οικογενειών τους κινώντας για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αποτέλεσμα η συνεχής μετανάστευση νέων και ενηλίκων σε χώρες όπως ο Άγιος Δομήνικος, η Βραζιλία και η Χιλή.

Ζούμε μια κρίση εδώ και σαράντα χρόνια περίπου, για αυτό η διακονία μας δεν είναι καθόλου εύκολη. Αντιμετωπίζουμε απίστευτες δυσκολίες, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό στη βρύση. Ο καθένας πρέπει να παράγει τη δική του ενέργεια, είτε με μια γεννήτρια είτε με ηλιακούς συλλέκτες. Εμείς δεν έχουμε τα μέσα για να τα αγοράσουμε αυτά και περνάμε εβδομάδες χωρίς φως και χρησιμοποιούμε κανονικά κεριά για φωτισμό. Για το νερό πληρώνουμε τακτικά για να μας φέρουν μια ποσότητα για να γεμίσουμε την υπόγεια δεξαμενή μας.

Τα φτωχά μας πνευματικά παιδιά πολλές φορές τα διώχνουν από τα σχολεία τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα. Mερικά έχουν τελειώσει το Λύκειο και δεν έχουν οι γονείς να τους συνεχίσουν σε μια επαγγελματική σχολή ή σε ένα πανεπιστήμιο. Πολλές φορές δεν έχουν να φάνε και χτυπάνε την πόρτα μας με την ελπίδα να τους βοηθήσουμε.

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας, τη θερμή μου παράκλησή: να προσεύχεστε για τη χώρα μας Αϊτή να μας λυτρώσει ο Θεός από κάθε κακό, διότι σοβαρά έχουμε μεγάλη ανάγκη και για τις ευχές και τις προσευχές σας.

Ευχόμαστε να μας δυναμώνει ο Θεός να κρατήσουμε στην αγάπη του και να παραμείνουμε αλώβητοι από πνευματικές και σωματικές ιώσεις, διότι οι εποχές μας είναι δύσκολες.

π. Παύλος Petit-Homme

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων