Η Φιλοθέη και το σχοινί

Η Φιλοθέη, μια κόρη σεμνή και με πολύ φόβο Θεού και υπάκουη στον πνευματικό της, μεγάλωσε σαν όλα τα κορίτσια αλλά σε μια φτωχή οικογένεια. Με πλησίασε μια μέρα, την είδα στεναχωρημένη και μου λέει: Πάτερ, πονάει η καρδιά μου! Όπως ξέρετε, είμαι στην Γ΄ Λυκείου. Σε δύο εβδομάδες δίνουμε εξετάσεις, όμως, μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να πληρώσω τα δίδακτρα.

Προσπάθησα να μιλήσω με τους γονείς μου. Η απάντηση που μου δώσανε με τάραξε και αποφάσισα να κρεμαστώ. Τους έχω γράψει μια διαθήκη, για να την διαβάσουν μετά το θάνατο μου.

—Τι σου είπαν οι γονείς σου;
—Μου είπαν και οι δύο: είσαι μεγάλη. Να πας να κάνεις αυτά που κάνουν τα κορίτσια στους δρόμους. Θα βρεις χρήματα εύκολα, εμείς δεν έχουμε να σου δώσουμε!
—Δώσ’ μου τη διαθήκη να τη δω.

Μου την έδωσε, την άνοιξα και τι έλεγε μέσα! «Αγαπητοί μου γονείς, με δάκρυα σας γράφω τις λίγες αυτές γραμμές. Χίλιες φορές θα δώσω τη ζωή μου στον Χριστό μου, θα του δώσω και την παρθενία μου. Θα τερματίσω τη ζωή μου σήμερα, αντί να υπακούσω στη διαβολική εντολή σας. Φεύγω στεναχωρημένη από αυτή την ζωή, ποτέ δεν θα κάνω αυτό που μου λέτε. Δεν περίμενα από σας τέτοιες σκέψεις για μένα. Δεν έχω γνωρίσει άντρα. Είναι καλό για μένα να φύγω από αυτή την ζωή, αλλά φεύγω στεναχωρημένη. Να μας συγχωρεί ο Θεός…»

—Πάτερ μου, όταν βγήκα στον δρόμο, είπα μέσα μου: Πώς να πάω να κρεμαστώ χωρίς να το ξέρει ο πνευματικός μου; Γι’ αυτό ήρθα να σας τα πω, πριν πάω, επειδή εσείς με καθοδηγήσατε σ’ όλη μου τη ζωή.
—Παιδάκι μου, δεν έχω χρήματα να σου δώσω. Είμαι φτωχός, αλλά έχω πίστη. Θα κάνουμε συμφωνία οι δυο μας τώρα με τον Θεό και θα του πούμε το εξής: «Θεέ και Δέσποτα της ζωής μας, σε αγαπάμε και σε ικετεύουμε, βοήθησέ μας και ελέησέ μάς!»

Βαπτίσεις στην Γκόμα

Αυτή ήταν η προσευχή μας. Τότε της είπα: θα κρατήσω τη διαθήκη και το σχοινί. Εάν δε μας βοηθήσει ο Θεός, τότε έλα να τα πάρεις.

Έφυγε η 17χρονη κοπέλα. Μετά από μια εβδομάδα, την σταμάτησε στον δρόμο ένα άγνωστο πρόσωπο, άνδρας σε μεγάλη ηλικία, και της λέει: «Κορίτσι μου σε βλέπω λυπημένη, τι έχεις;» Η κοπέλα τού είπε το πρόβλημά της, και τι απάντηση πήρε; Ο γηραιός κύριος άνοιξε την τσάντα του, της έδωσε τα διπλάσια από ό,τι είχε ανάγκη και εξαφανίστηκε!

Την άλλη μέρα, η κοπέλα ήρθε σε μένα με τα χρήματα. Της είπα, άντε να πληρώσεις. Είναι εκ Θεού, μη φοβάσαι! Η Φιλοθέη μας έδωσε εξετάσεις, πέρασε τις εξετάσεις, πέρασε στο πανεπιστήμιο και βρίσκεται στο τρίτο έτος. Αδελφοί μου, μόνο η πίστη προς τον Θεό θα μας σώσει και η υπακοή στον πνευματικό μας πατέρα. Ο πονηρός που οδήγησε τον Ιούδα να κρεμαστεί, δεν έχει σταματήσει με τα κόλπα του, χορεύει μέρα νύχτα και ψάχνει ποιον να αρπάξει. Να παρακαλούμε τον Κύριο να μας φωτίσει και το έλεός του να μας καθοδηγήσει στους αιώνες των αιώνων.

π. Χαρίτων Musungayi

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων