Η πανδημία της φτώχειας

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!

Εν μέσω αυτής της μεγάλης πανδημίας που μαστίζει ακόμη τον κόσμο και την ανθρωπότητα, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε αγνωσία προσπαθώντας να βρουν μια θεραπεία, πολλοί άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, άλλοι δε παραμένουν άρρωστοι στα σπίτια τους ή σε νοσοκομεία και δυστυχώς αρκετοί έχουν φύγει από αυτή την ζωή, υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που δυστυχώς περνάνε άλλες δυσκολίες που ο περισσότερος κόσμος δεν τα έχει δει.

Ασθενείς από ελονοσία, κίτρινο πυρετό κ.α., αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι πάρα μόνο ένα μικρό σπιτάκι φτιαγμένο από λάσπη όπου θα κατοικεί ολόκληρη οικογένεια περιμένοντας να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.

Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν είναι αφιερωμένο αυτό το άρθρο. Οι φωτογραφίες που φαίνονται δείχνουν ένα σπίτι φτιαγμένο από λάσπη και άχυρα, διαρρυθμισμένο σε εκκλησία, ώστε να μπορούν και αυτοί οι πιστοί εδώ να τελούν την κυριακάτικη θεία λειτουργία και να μεταλαμβάνουν το τίμιο και πανάχραντο σώμα και αίμα του Χριστού μας.

O ιερέας και οι πιστοί της ενορίας ταξιδεύουν μερικές φορές μια ή δύο ολόκληρες ώρες για να φτάσουν στην εκκλησία τους να λειτουργηθούν και πάλι να επιστρέψουν στα σπίτια.

Θα δείτε επίσης φωτογραφίες από ένα ορφανοτροφείο, όπου ο ιερέας κοπιάζει καθημερινώς να φροντίσει για αυτά τα άπορα παιδιά.

Θα δείτε τα παιδιά να τρώνε ένα πιάτο φαγητό που είναι το μόνο που θα έχουν για εκείνη την ημέρα, και όμως δεν λείπει το χαμόγελο από το προσωπάκι τους.

Σε μια χώρα του ισημερινού όπου υπάρχουν τις περισσότερες μέρες του χρόνου βροχές, οι άνθρωποι προσπαθούν κυρίως να κάνουν επιδιορθώσεις στις οροφές των σπιτιών και εκκλησιών τους, για να μην μπαίνει μέσα το νερό.

Οι φωτογραφίες αυτές, λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, είναι μόνο μια σταγόνα ένδειξης των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εδώ.
Από τα μακρινά μέρη της Δυτικής Κένυας στο Κισούμου, σας χαιρετούμε με την χαρμόσυνη αγγελία του “Χριστός ανέστη” και παρακαλούμε για τις δικές σας ευχές και προσευχές.

Το όνειρο μας και η προσδοκίες μας είναι μια μέρα να έχουν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι του Θεού ένα αξιοπρεπές σπίτι και μια εκκλησία τελειωμένη με τα απαραίτητα, χωρίς ελλείψεις σε λιβάνι, καρβουνάκια, δισκοπότηρα, άμφια, καθημερινό φαγητό, ρουχισμό και φάρμακα.
Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου ή της Αφρικής, αλλά ξέρουμε ότι θα έχουν λιγότερες ανάγκες και ο κόσμος μας θα είναι καλύτερος, διότι δείξαμε αυτό που μας δίδαξε ο Κύριος μας: Την αγάπη.

✝ Ο Κισούμου Μάρκος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων