Για τον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χριστός Ανέστη!

Όπως γνωρίζετε, διακονώ ως επίσκοπος στις χώρες Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπουρκίνα Φάσο. Στο περασμένο τεύχος, σας είχα ανακοινώσει με μεγάλη χαρά, την ανέγερση του νέου μας Ιερού Ναού του Αγίου Νεκτάριου στο Agboville της Ακτής Ελεφαντοστού. Δεν σας κρύβω ότι μεγαλύτερη χαρά έλαβα από το ότι οι ίδιοι οι πιστοί πήραν αυτή την πρωτοβουλία, γνωρίζοντας ότι η οικονομική βοήθεια την εποχή της πανδημίας θα ήταν ελάχιστη.

Η πρωτοβουλία αυτή με ενθουσίασε ιδιαίτερα, γιατί φάνηκε ότι οι πιστοί εκεί νοιώθουν όντως την Ορθοδοξία δική τους – όχι σαν κάτι το ξένο, το νεοφερμένο, αλλά οικεία, συνυφασμένη με τη ζωή τους, την κουλτούρα τους, την κοινωνία τους. Η Ορθοδοξία έχει ωριμάσει πλέον. Έχει ριζώσει.
Τα περασμένα Χριστούγεννα τέλεσαν εκεί την πρώτη Θεία Λειτουργία και τη βάπτιση 15 κατηχουμένων. Για την Λειτουργία αυτή δανείστηκαν σκεύη, εικόνες και καθίσματα από τον Καθεδρικό μας Ναό.

Είχα αναφέρει επίσης ότι ο Ιερός Ναός, αν και λειτουργήσιμος, έχει ακόμη ατέλειες και ελλείψεις. Με συγκίνησε βαθύτατα το μήνυμα που έλαβα από τον αγαπητό κ. Νόστη Ψαρρά. Σε αυτό ζητούσε να σας ενημερώσω αμέσως για το υπόλοιπο χρηματικό κόστος για την ολοκλήρωση του Ιερού μας Ναού, ώστε να δημοσιευτεί στο περιοδικό σας, μήπως βρεθεί κάποιος δωρητής να δώσει χαρά στους εκεί αδερφούς μας.

Έχοντας επικοινωνήσει με τον πατέρα Ιερεμία, τον Αρχιερατικό μας επίτροπο στην Ακτή για τις λεπτομέρειες, παίρνω λοιπόν το θάρρος να αναφέρω τι χρειαζόμαστε ακόμη για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού. Τα ποσά είναι υψηλά καθώς η Ακτή Ελεφαντοστού θεωρείται μια από τις πιο ακριβές χώρες της Αφρικής. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι πολλά είδη είναι εισαγόμενα.

  • Κατασκευή και τοποθέτηση τεσσάρων θυρών και δεκαπέντε παράθυρων με κόστος 3.045,80 ευρώ
  • Τοποθέτηση εσωτερικής οροφής PVC με κόστος 5.997,22 ευρώ
  • Σύνδεση με την παροχή ρεύματος 2.064,88 ευρώ
  • Ύδρευση 1.454,20 ευρώ
  • Πλακόστρωση 3.038,10 ευρώ
  • Χρώματα και βάψιμο Ναού 1.149,39 ευρώ
  • Πάγκοι και καθίσματα 1.585,36 ευρώ
  • Ξύλινο Τέμπλο 2.673,78 ευρώ
  • Σύνολο κόστους εργασιών: 21.008,73 ευρώ

Ελπίζω και πάλι στην αγάπη σας, διότι η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής πάντοτε στήριζε το ιεραποστολικό έργο στην Δυτική Αφρική και είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

✝ Ο Άκκρας Πέτρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων