Τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον…

Τι ανείπωτη χαρά να σε ονομάζει παιδί του, ο απόστολος των εθνών, ο μέγας Παύλος; Αυτός που αξιώθηκε της θείας υιοθεσίας και ηρπάγη στους ουρανούς. Τέκνον Τιμόθεε, η έναρξη, η προσφώνηση, ο εγγράματος έρως της προς Τιμόθεον Επιστολής, του κειμένου που τα είπε όλα σε όλους μας ως ψίθυρο στο αφτί του ενός, «νῆφε ἐν πᾶσι», να έχεις νου άγρυπνο, σώφρονα λογισμό και καρδία νήφουσα. Ταχύς, ως η έλαφος, γρήγορος ως η ανάγκη για ζωή που με βια περνάει τη γη, ως το φως που έρχεται να φωτίσει τους σκοτισμένους, τα πρόσωπα των αδελφών που παρατούν παραδόσεις αιώνων απλά και μόνο γιατί ο Κύριος τούς πήρε την καρδιά∙ ταχύς ως η κάθε περιοδεία μέσα σε δάση και ερήμους, με τη λαχτάρα να βρούμε πρόσωπα, να αδειάσουμε το Αδαπάνητο Ποτήριο. Για τον λόγο αυτό και μόνο, αυτό το «κακοπάθησον» της Επιστολής, μοιάζει παράδεισος. Κόπιασε! Μάτωσε! Ξαγρύπνησε! Λούσου σε ιδρώτα και δάκρυα, γιατί το έργο της Εκκλησίας δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Προσευχήσου και Λειτούργησε, κάνε τους πάντες ένα με τον Έναν.

«Ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ», πράξε κατά τους ευαγγελιστές, ήτοι γράψε στην λευκή περγαμηνή κάθε καρδιάς το μονόγραμμα του Χριστού, ευαγγελίσου τη χαρά της Αναστάσεως προ πάντων εκεί που φαινομενικά υπάρχει μόνο θάνατος, μίλα τους σε γλώσσα άγνωστη για την όντως Ζωή και, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, θα σε καταλάβουν με μάτια βουρκωμένα. Μη φοβηθείς το μαρτύριο των Αποστόλων, εσύ είσαι ήδη νεκρός για τον κόσμο τούτο, ζεις μόνο για το Σώμα Του.

Διψασμένα παιδιά στους νερόλακκους

Και το βασικότερο «τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον», κάνε τη διακονία σου στην εντέλεια. Πράξε το ἕν και τα πολλά άριστα. Τρέχα στον κόσμο και δείξε τους ότι το πρόβλημα του μακράν αδελφού είναι δικό τους.

Αυτή την προσταγή του πρώτου των Ιεραποστόλων Παύλου γυρίζω στο μυαλό μου. Αυτή είναι το μέτρο της αλήθειας. Η τελειότητα της αποστολής μας. Γι’ αυτό εν μέσω θανάτου πανδημικού, χτίζουμε χώρους ζωής. Δύο Ιερούς Ναούς, της αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και του οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτου, δύο νέες ενορίες, δύο νέες χριστιανικές κοινότητες, δύο πνεύμονες ζωής. Γι’ αυτό εγκαινιάζουμε τη Μονή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, το πανεπιστήμιο της προσευχής, στους χώρους της οποίας θα λειτουργήσει το πρώτο ιερατικό σεμινάριο, το πρώτο εκκολαπτήριο ντόπιων ιερέων, ορθοδόξων που θα παράγουν ορθοδόξους. Γι’ αυτό συνεχίζουμε την προσφορά δωρεάν παιδείας, με τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και ταυτοχρόνως κτηριακών εγκαταστάσεων φιλοξενίας παιδιών, για να μπορεί η νέα γενιά να κοιτά τον ουρανό με ελπίδα και όχι απόγνωση. Γι’ αυτό συνεχίζεται το τιτάνιο έργο της κλινικής μας, με δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα, για να μπορούμε με φιλότιμο, ισάξια να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Γι’ αυτό δεν σταματάμε με τίποτα και για τίποτα. Γι’ αυτή τη διακονία που μας έδωσε η Εκκλησία και την οποία την μοιραζόμαστε με όλους εσάς που σκιρτάει η καρδιά σας στη φράση «Εξωτερική Ιεραποστολή».

✝Ο Τολιάρας Πρόδρομος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων