Το θαύμα της Ορθοδοξίας στην Κοπακαμπάνα της Κολομβίας

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Σας γράφει ο μικρότερος αδελφός σας, Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα, ο Άσσου Τιμόθεος. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τη δική σας αγάπη και φροντίδα για μας του ανάξιους και νεογενείς εν τη Ορθοδοξία πιστούς της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Ως παιδί της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής εύχομαι σε σας τους συνοδοιπόρους μας κάθε πάρα Θεού ευλογία. Λένε ότι η αχαριστία είναι για την ψυχή ό,τι ο καρκίνος για το σώμα, για αυτό κι εγώ σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για την ιεραποστολή σε όλον τον κόσμο.

Η Ιεραποστολή της Κολομβίας αλλά και γενικά της Λατινικής Αμερικής διαφέρει από κάθε άλλη ιεραποστολή, με την έννοια ότι εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίσουν περί του Θεού αλλά λανθασμένα, διότι η παρουσία της Ορθοδοξίας για μας τους Λατινοαμερικανούς είναι κάτι το καινούργιο, πάρα τη μακραίωνη ιστορία της Ορθοδοξίας. Έως την ώρα που έφτασε ο Σεβασμιώτατος Μεξικού κ. Αθηναγόρας, οι πόρτες της Ορθοδοξίας ήταν κλεισμένες για μας τους κατ’ έθνος Λατίνους.

Η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον πρόχειρο Ιερό Ναό μας

Η Κολομβία είναι μία από τις πολλές χώρες που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού και βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Είναι μια χώρα που φημίζεται για τη μόρφωσή της σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η Ορθοδοξία, όμως, για μας είναι κάτι το καινούργιο, γιατί ο Χριστιανισμός εισήλθε μέσω των Ισπανών που κατακτήσαν τη γη μας από τα χρόνιά της ανακάλυψης που έκανε ο Χριστόφορος Κολόμβος. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε τoν Ρωμαιοκαθολικισμό με το σπαθί και τη σκλαβιά, ο Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας μάς προσέφερε και μας προσφέρει μια Ορθοδοξία συνδυασμένη με τον ελληνικό πολιτισμό, η οποία μας ελευθερώνει. Ο Σεβασμιώτατος συνεχώς μας λέει και μας υπενθυμίζει ότι η Ορθοδοξία στα δικά μας μέρη είναι στα χεριά μας, γιατί εμείς γνωρίζουμε τον δικό μας λαό και κάθε παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής.

Στο χωριό Κοπακαμπάνα, εδώ και ορισμένα χρονιά, ένας αδελφός άρχισε την πορεία του προς την Ορθοδοξία. Λέγεται Χουάν Παύλο και είναι άνθρωπος αγάπης άλλα και με μία ιδιαίτερη κλίση για να διακονήσει την Εκκλησία του θεού. Με τη χάρη του Θεού, γνώρισε την Ορθοδοξία, όταν ένας φίλος του τον κάλεσε σε μία Ορθόδοξή Θεία Λειτουργία. Όταν είδε την Ορθόδοξη λατρεία, του άγγιξε την καρδία και, όπως ο ίδιος λέει, του προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα Τίμια δώρα αλλά και κάθε μέρος του λειτουργικού τυπικού. Λέει πως μόλις είχε την πρώτη του επαφή με την Ορθοδοξία, έτρεξε να βρει στην ιστορία τις ρίζες της, για να βεβαιωθεί πέρα για πέρα πως είναι η Αληθινή Εκκλησία του Χριστού.

Ο άνθρωπος αυτός, μαζί με μία μεγάλη ομάδα, έκαναν αίτηση στο Μητροπολίτη μας μετά από διάλογο με τον Πρωτοσύγκελλο πατέρα Δαμιανό και πήραν θετική απάντηση. Ξεκίνησαν έτσι ένα δρόμο κατηχήσεως μέσω του οποίου διδάχθηκαν με χαρά την Ορθόδοξη πίστη. Μετά από την κατήχηση, έγινε Ορθόδοξος χριστιανός με το όνομα Ιωάννης και τελέσαμε τον γάμο του, καθώς έχει ως σύζυγο μία εξαιρετική χριστιανή γυναικά, η οποία τον ακολουθεί ως συνοδοιπόρα του στη χριστιανική ζωή.

Ο Θεός που βλέπει και ερευνά κάθε καρδιά, τον αξίωσε και τον έφερε στην ιερατική διακονία και αποτελεί σήμερα έναν καλό ιερέα, που με τον αγώνα του ευαρεστεί Θεό και ανθρώπους.

Για να καταλάβετε τι εννοώ, θέλω να σας αναφέρω την εμπειρία μου από τα Θεοφάνια στην ενορία αυτή, που είναι κάτω από την προστασία του Ταξίαρχη Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Βάπτιση στην Κοπακαμπάνα

Ερχόμενος από την πόλη της Κούκουτας, ως επίσκοπος, σκεφτόμουν ότι λόγω της πανδημίας δεν θα είχαμε κόσμο στις ακολουθίες και ότι έπρεπε να δώσω κουράγιο σε αυτόν τον αδελφό ιερέα που με τέτοια αγάπη διακονεί τον Θεό και τον λαό του. Είχα υπ’ όψη ότι εβδομάδες πριν ο παππούλης είχε δοκιμαστεί με την αρρώστια του κορωνοϊού και ότι επειδή υποφέρει και από άλλα νοσήματα θα τον εβρισκα σε δύσκολη κατάσταση.

Μόλις έφτασα, όμως, είδα κάτι διαφορετικό. Ο παππούλης με την πρεσβύτερα με περιμένανε με τέτοια χαρά, που αμέσως έφυγε από πάνω μου κάθε κούραση που μου προκάλεσε το μακρινό ταξίδι.

Όταν ήρθε η ώρα της ακολουθίας, σε έναν νοικιασμένο χώρο οπού έχουμε το ναό, βρήκα δεκάδες ανθρώπους που με χαρά και ελπίδα είχαν έρθει να συμμετάσχουν στη λειτουργική ζωή και να κοινωνήσουν το άγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Σας ομολογώ ότι μέσα μου μου ήρθε να κλάψω, γιατί ξέχασα πως είναι μεγαλύτερη η δύναμη της πίστεως από τον φόβο μιας πανδημίας. Γιατί όταν ο άνθρωπος διψά και πεινά αληθινά δεν υπάρχει τίποτα να τον σταματήσει και να τον εμποδίσει να βρει αυτό που θα τον θρέψει και μάλιστα ιδιαίτερα όταν αυτό αναφέρεται στα πνευματικά.

Τα ματιά μου δακρύσαν, η καρδία μου χτυπούσε πιο δυνατά, έβλεπα πάνω από εκατόν πενήντα άτομα στην αρχή μέσα και έξω από το ναό, αλλά συνεχώς έρχονταν κι άλλοι, όπως τα πρόβατα που πάνε να βρουν το ύδωρ που σταματάει τη δίψα τους και σε αυτή την περίπτωση το Ύδωρ της αιώνιας ζωής.

Όταν ανέβηκα σε μία εξωτερική εξέδρα, που την είχαν φτιάξει με απλότητα, άκουγα τις ψαλμωδίες και είδα αληθινά την θεία χάρη να ενεργεί εκεί που κάνεις δεν θα το περίμενε. Είμαστε σε δυτικό έδαφος, όπου οι χριστιανικές παραφυάδες πηγάζουν σαν τα αγρία χόρτα και βλάπτουν και μεθούν τους ανθρώπους με ψευτοθεολογίες και διδασκαλίες που τους παραπλανούν και τους μπερδεύουν.

Παρ’ ότι είμαστε νεόφυτοι στην Ορθοδοξία, όταν αρχίσαμε τη Θεία Λειτουργία, οι φωνές του λαού έψελναν το ταῖς πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου και απαντούσαν σε κάθε αίτηση με τέτοια ευλάβειά και αγάπη, που το μοναδικό που έχει κανείς να πει είναι δόξα τω Θεώ, που βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο!

Σε ένα νοικιασμένο χώρο, πληρώνοντας αρκετά χρήματα για τα δεδομένα της Κολομβίας, εδώ που ένα τετραγωνικό γης είναι πολύ ακριβό, η δύσκολη τρέχουσα πραγματικότητα δεν μας εμπόδισε να δοξάσουμε κι εμείς τον Τριαδικό και Παντοδύναμο Θεό για τα καλά που μας προσφέρει, όταν ως μέλη της αληθινής Εκκλησίας τρέφουμε τον εαυτό μας με το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Χριστού.

Για να μη σας κουράζω, πρέπει να αναφέρω πως μετά από σκληρές καραντίνες, οι μοναδικές μέρες στις οποίες η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε άδεια να κυκλοφορούμε ελευθέρα έξω ήταν από τις 5 έως τις 6 Ιανουαρίου, λες και ήξεραν ότι θα είχαμε εμείς τα Θεοφάνια! Έτσι οι εικόνες μιλούν, έτσι είναι τα του Θεού σχέδια!

Αδέλφια του Θεού, μη μας ξεχνάτε στη δική σας προσευχή και συνεχίστε να είστε άξονες της εντολής του Χριστού για να μαθητεύσουμε πάντα τα έθνη.

✝Ο Άσσου Τιμοθεος
Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητρόπολης Μεξικού για την Κολομβία και τη Βενεζουέλα

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων