Προχωράμε με πίστη

Το Ιεραποστολικό έργο της εκκλησίας μας στο Κισούμου της Δυτικής Κένυας προχωράει με την χάρη και τη βοήθεια του Θεού. Παρ’ όλα τα προστατευτικά μετρά και τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε και συνεχίζει να περνάει όλη η ανθρωπότητα με τον κορωνοϊό, μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις ιερές ακολουθίες μας της Μεγάλης Εβδομάδας και όλων των εορτών κεκλεισμένων των θυρών και με ελάχιστα άτομα που βρίσκονται στον χώρο της επισκοπής μας, ακολουθώντας παράλληλα τις οδηγίες του κράτους της Κένυας για την προστασία των πιστών.

Στολίσαμε τον ταπεινό μας επιτάφιο με λουλούδια τριαντάφυλλα και επισκεφτήκαμε τα σπίτια των ανθρώπων που είχαν οικείους και συγγενείς οι οποίοι ήταν άρρωστοι και σε νοσοκομεία.

Επισκεφτήκαμε δύο ορφανοτροφεία στις μακρινές περιοχές της επισκοπικής μας επικράτειας και μιλήσαμε στα παιδιά. Στο ένα ορφανοτροφείο μάλιστα τα παιδιά καθίσανε στο χορτάρι στον χώρο της ατελείωτης ακόμη εκκλησίας, μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουνε μια αξιοπρεπή εκκλησία. Τα παιδιά αυτά τα φιλοξενεί ο ιερέας της ενορίας π. Θεόδωρος μαζί με την πρεσβύτερα του.

Τελέσαμε τις χειροτονίες δύο ιερέων, οι οποίοι θα αναλάβουν τη δική τους πλέον ενορία, ώστε οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί να έχουν δικό τους χώρο να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία. Αρκετές από τις εκκλησίες αυτές επίσης θέλουν ακόμη αρκετή δουλειά και μερικές από αυτές είναι φτιαγμένες από λάσπη και τσίγκους.

Μπορέσαμε να καλύψουμε μετά δυσκολίας, αλλά με την ευγενή προσφορά των δωρητών και ευεργετών μας, τους μισθούς των ιερέων μας, ώστε να μπορούνε να φροντίζουν για την οικογένεια τους.

Αυτά και άλλα είναι από τους λίγους αγώνες της ιεραποστολικής εκκλησίας μας στο Κισούμου της Δυτικής Κένυας.

Προχωράμε με την πίστη στον Θεό ότι οι προσευχές μας δεν θα πάνε χαμένες αλλά ότι ο ευλογημένος σπόρος που ρίχνουμε σήμερα στον χώρο αυτό της μακρινής Αφρικής θα φέρει καρπόν εκατονταπλασίονα. Ευελπιστούμε στην αγάπη και το ενδιαφέρον των πιστών ανθρώπων που αγαπάνε πραγματικά το έργο της ιεραποστολής για να δούνε και τα παιδιά αυτής της γωνιάς του κόσμου ένα καλύτερο αύριο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα μικρό κομμάτι του τι σημαίνει Ιεραποστολή. Βλέποντας και ζώντας όμως ακόμα περισσότερο από κοντά την ζωή αυτών των απλών ανθρώπων καταλαβαίνει κανείς τις ανάγκες τις καθημερινές και τις έννοιες που έχει μία μητέρα και ένας πατέρας για τα παιδιά τους, ώστε να επιβιώσουν και να περάσουν την σημερινή και την κάθε επόμενη ημέρα.

† Ο Κισούμου Μάρκος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων