Οκτώ χρόνια στη διακονία των αδελφών

Αγαπητοί αδελφοί,

Στις 21 Νοεμβρίου 2020 συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την, ελέω και χάριτι Θεού, εκλογή της αναξιότητός μου ως πρώτου ποιμενάρχου της νεοσύστατης Ιεράς Επισκοπής αρχικώς και εν συνεχεία I. Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, πατρική προτάσει και φιλοτιμία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και ψήφοις κανονικαίς και ομοφώνοις της περί αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας.

Οκτώ χρόνια μαθητείας στις αρχές και τις νοοτροπίες των κονγκολέζων αδελφών, οκτώ χρόνια αγωνίας για την πνευματική πρόοδό τους περί την Ορθόδοξη διδασκαλία και παράδοση, οκτώ χρόνια εξαντλητικής έντασης για την σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τις Πατριαρχικές Διατάξεις της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας των Αλεξανδρέων αλλά και την νομοθεσία των χωρών του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν διοικητικής ανασυγκρότησης, σταθεροποίησης και προόδου της Ι. Μητροπόλεως. Και οκτώ χρόνια συνειδητής σιωπής, ως απάντηση ποιμαντικής ευθύνης σε εξαιρετικά επικίνδυνα για την συνοχή της νεοπαγούς τοπικής Εκκλησίας απερίσκεπτα εξωτερικά κτυπήματα… Όμως ζει Κύριος «ο ποιών θαυμάσια μόνος»!

Αυτά τα οκτώ χρόνια η αγάπη όλων υμών, των τιμίων μελών της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής με προεξάρχοντα τα εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. υπό τις διαδοχικές προεδρίες τριών εξαιρέτων και ευλαβών οιακοστρόφων, των κ. Κωνσταντίνου Δαουδάκη, Δημητρίου Σωτήρκου και Χαράλαμπου Μεταλλίδη, εκδηλώθηκε παντοιοτρόπως και αφειδώλευτα, πάντα στο μέτρο του δυνατού αφού τούτη η οκταετής περίοδος της ταπεινής ιεραποστολικής διακονίας της ελαχιστότητός μου συνέπεσε με την δριμεία οικονομική κρίση που ταλανίζει την φιλτάτη πατρίδα μας. Ωστόσο η αγάπη γνωρίζει να ανοίγει δρόμους και να υπερσκελίζει εμπόδια. Με αυτήν την ισχυρή αγάπη σας, ως και άλλων αδελφών από άλλους ιεραποστολικούς συλλόγους κατάφερε να κάνει θαύματα!

Θαύματα που αφορούν όχι απλώς στην αδιατάρακτη λειτουργία του Ορθοδόξου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος», την «μικρή οικογένεια» των συνολικώς 48 παιδιών που κατ ’αυτήν την προαναφερθείσα περίοδο αγκαλιάσατε και στηρίξατε θυσιαστικώς, αλλά και στην ανάδειξη ετούτου του ιδρύματος ως προτύπου και στον χαρακτηρισμό του ως του καλυτέρου ποιοτικώς κοινωνικού οργανισμού εκ μέρους των κονγκολέζικων αρχών.

Θαύματα επίσης που αφορούν στην ανέγερση ή ολοκλήρωση Ναών προς φωτισμό και αγιασμό των γηγενών αδελφών μας, όπως ο εκ θεμελίων ανεγερθείς και εγκαινιασθείς Ναός του Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου πόλεως Ιπφόντο, ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στο βόρειο Κονγκό-Μπραζαβίλ, στα εδάφη της περιλάλητης φυλής των μικρόσωμων Πυγμαίων, εκ των αρχαιοτέρων φυλών της γης, που έχει ασπασθεί την Ορθόδοξη πίστη, και ο προσφάτως ολοκληρωθείς περίβλεπτος Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Αγίου Κοσμά Αιτωλού της πόλεως Νκαϊ.

Κι άλλα πολλά θαύματα που αφορούν στην παρουσία νέων ιερατικών κλήσεων και χειροτονιών, στην τέλεση βαπτίσεων κάποιων χιλιάδων αδελφών, στην διαβίωση άλλων, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, στις σπουδές φτωχών παιδιών, στην επιβίωση εγκαταλελειμμένων αδελφών…

Δυστυχώς η επέτειος αυτή συμπίπτει με ένα τραγικό γεγονός για την ανθρωπότητα, αυτό της επάρατης πανδημίας του Covid-19. Η πανδημία έπληξε και τη Δημοκρατία του Κονγκό από τις αρχές Μαρτίου ε.έ. Σχεδόν αμέσως εξεδόθη Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο μεταξύ άλλων επέβαλε πλήρη αναστολή της λειτουργίας των ναών, τζαμιών και ευκτηρίων οίκων πάσης θρησκείας, χριστιανικής Ομολογίας και σέκτας (15 Μαρτίου έως 24 Αυγούστου), ενώ επεβλήθη κατ’ αρχήν περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών. Κατόπιν η διαχείριση της καταστάσεως ανετέθη στον Στρατό, ο οποίος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες και ανέλαβε την τήρηση της τάξεως.

Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα (απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων, αναστολή εργασίας, έλλειψη ιατρικών υποδομών, έλλειψη οικονομικής ρευστότητος, ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετώπισης των βιοτικών αναγκών συνεπώς αύξηση κρουσμάτων επιθετικότητος, κλίμα φόβου και ανασφάλειας κ.τ.ό.) είχε άμεσο αντίκτυπο στην ζωή της νεοσύστατης Μητροπόλεως Μπραζαβίλ, αφού πολλαπλασίασε κατά πολύ τα αιτήματα βοηθείας Ορθοδόξων γηγενών αδελφών προς αυτήν, προερχομένων κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν πληγεί από την πανδημία, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ακόμη και για τον ενταφιασμό απόρων νεκρών…

Πεφιλημένοι αδελφοί,

«Ζεί Κύριος ο Θεός ημών, ο Θεός των Δυνάμεων»! Ήδη οι κατηχούμενοι μας ετοιμάζονται πνευματικώς για τις βαπτίσεις που θα πραγματοποιηθούν τα ερχόμενα Χριστούγεννα, τα σχολεία μας συνεχίζουν την λειτουργία τους εναρμονισμένα με τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα εναντίον του Covid-19, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου μας χαίρουν άκρας υγείας, η λειτουργική ζωή συνεχίζεται αδιατάρακτα, παρά τον περιορισμένο αριθμό των πιστών κατ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο, βάσει κυβερνητικής απόφασης.

Η τοπική Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ συνεχίζει τον πλου, έστω κι αν ο άνεμος τις περισσότερες φορές δεν είναι ούριος. Όμως με την δική σας προσευχή και την ολοπρόθυμη θυσιαστική προσφορά που γνωρίζει να ξεπερνά τα στίφη των πειρασμών και των δοκιμασιών, η αγάπη θα μεγαλουργήσει. Διότι «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ Ιωαν. 4,18)!

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

† Ο Μπραζαβίλ & Γκαμπόν Παντελεήμων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων