Τα όνειρά μας για το μέλλον

Aγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μας,

Χαίρετε εν Κυρίω, από τη μακρινή Ουγκάντα και την Επισκοπή Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας.

Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές του Μακαριωτάτου, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο συντονισμού στη νεοσύστατη Επισκοπή Γκούλου, Ανατολικής και Βόρειας Ουγκάντας, ώστε το έργο της Ιεραποστολής να έχει όλα τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να μπορεί να προσφέρει ανάπαυση στις ψυχές των ανθρώπων που διψούν να μάθουν την αλήθεια, ποθούν να ακούσουν το μήνυμα του ευαγγελίου και τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας.

Ήδη έχει συσταθεί το επισκοπικό συμβούλιο, που ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε περιοχής θα συντονίζει και θα βάζει προτεραιότητα στα έργα τα οποία πρέπει να πραγματοποιούνται.

Στην ιερατική σύναξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, ο κάθε ιερέας παρουσίασε τις ανάγκες και τα προβλήματα της ενορίας του. Ο αγώνας μας είναι πολύ μεγάλος και ο δρόμος δύσκολος. Θα πρέπει να οργανωθούν ακόμη καλύτερα οι ενορίες και να ευπρεπιστούν οι Ιεροί Ναοί, όπου υπάρχουν και να χτιστούν νέοι ναοί για να καλύψουν τις ανάγκες των πιστών και των κατηχουμένων. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη για ιερά σκεύη, ιερατικές στολές, κατηχητικά βοηθήματα, από μια μικρή απλή εικονίτσα μέχρι και βιβλία που θα μορφώσουν τους ιερείς μας και τους πιστούς.

Το έργο βέβαια δεν περιορίζεται στο τομέα της λατρείας, αλλά και στις κοινωνικές δομές που θα ανακουφίσουν τον πόνο των ανθρώπων με ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ανακαινίζοντας το μοναδικό στην περιοχή παλαιό ιατρικό κέντρο του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο χρειάζεται άμεσα τον ανάλογο εξοπλισμό, αλλά λόγω του κόστους υπάρχει κάποια καθυστέρηση.

Μεγάλη ανάγκη και επιτακτική είναι το χτίσιμο σχολείων σε κάθε ενορία, για να μην χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις τα παιδιά μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, που για πολλούς είναι ο λόγος που παραμένουν αγράμματοι.

Η περιοχή μας είναι τόσο φτωχή, που μέριμνά μας είναι να παρέχουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τροφή και ρούχα σε όσους χτυπούν τη πόρτα της Επισκοπής. Γι’ αυτό, μέριμνά μας και προτεραιότητα είναι να αγοράσουμε κάποια έκταση στην εύφορη περιοχή Παρόγκο της Βόρειας Ουγκάντας, όπου ακόμη η τιμή της γης παραμένει χαμηλή, για να δημιουργηθεί ένα κέντρο, με τις καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στα μεγάλα λειτουργικά μας έξοδα.

Βέβαια και η ανάγκη γεωτρήσεων για πόσιμο νερό είναι μεγάλη. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το έδαφος και το βάθος, αλλά για λίγες χιλιάδες ευρώ χάνονται ανθρώπινες ζωές, γιατί αναγκάζονται να πίνουν επιφανειακά μολυσμένα νερά.

Ως επίσκοπος αυτής της νεοσύστατης Επισκοπής, βρέθηκα σε δύσκολες καταστάσεις, έχοντας να αντιμετωπίσω, εκτός από τη δυσκολία των δικών μου μετακινήσεων λόγω έλλειψης αυτοκινήτου, και τον ανθρώπινο πόνο, την ένδεια και την αμάθεια. Μέρα και νύχτα στρέφω το βλέμμα μου στον ουρανό και ζητώ τη βοήθεια του Θεού. Φτάνοντας κάποιες στιγμές σε απελπιστικές καταστάσεις, γίνεται το θαύμα. Έρχεται μια δωρεά από εσάς τους φίλους της Ιεραποστολής, δίνεται κάποια ανακούφιση και σας ευχαριστούμε και σας μνημονεύουμε ως συνιεραποστόλους.

Μέχρι να σταθούμε στα πόδια μας, δεχόμαστε κάθε βοήθεια. Και να είστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα αξιοποιούνται με φόβο Θεού και περισσή αγάπη για τον συνάνθρωπο που θα ζητήσει βοήθεια.

Εγώ, ως επίσκοπος μιας νεοσύστατης Επισκοπής, με τους ιερείς μου, αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανές τις ενορίες μας με τα μέσα που διαθέτουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Μέλημά μας να κηρυχθεί το ευαγγέλιο του Χριστού, να γεωργηθεί κάθε ψυχή και να ανακουφιστεί ο καθένας που θα μας προσεγγίσει.

Σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα, όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος δεν δίνει ύπνο τοις βλεφάροις του, προσευχόμενος για όλους εμάς. Δικαίως ονομάζεται Πατριάρχης της αγάπης και της θυσίας, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού.

† Ο Γκούλου Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων