Ιεραποστολή στην Αϊτή

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Εκφράζουμε και αύθις τα λίαν ευγνώμονα αισθήματά μας προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για το ιεραποστολικό μας έργο και για την πρόσφατη πολύτιμη δωρεά σας για την Ορθόδοξη διακονία την οποία επιτελούμε στην Αϊτή.

Η βοήθεια σας ενισχύει πολύ το ιεραποστολικό μας έργο στην Αϊτή, και ασφαλώς αποτελεί μια επιτακτική συνεισφορά για την ύπαρξη μας εδώ, δεδομένου ότι μετά το καθεστώς του Ντιβαλιέ η πολυετής οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής. Αρκετά προϊόντα δεν καλλιεργούνται, η αγορά ελέγχεται από ξένα προϊόντα που υποτιμούν τη λίγη τοπική μας παραγωγή, το νόμισμά μας χάνει την αξία, παραλίγο να αντικατασταθεί από το αμερικανικό δολάριο, οι χωρικοί φεύγουν σιγά-σιγά προς την πρωτεύουσα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, τα δάση μας εξαφανίζονται είτε λόγω της άναρχης δόμησης είτε για να φτιάξουν κάρβουνο για μαγείρεμα, η διαφθορά κυριαρχεί, τα ναρκωτικά στους νέους θερίζουν, η βία στις γειτονιές και η ανηθικότητα των νέων βρίσκονται στα ύψη.

Αδελφοί μου, όλα αυτά τα ανέφερα, για να έχετε και εσείς μια εικόνα για το πόσο σπουδαία είναι η παρουσία της Ιεραποστολής μας στην Αϊτή τόσο πνευματικά όσο και κοινωνικά. Η ταπεινή μας Ιερά Μητρόπολη, με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα, καλύπτει όλα τα έξοδα εδώ και χρόνια, ώστε να λειτουργεί το δημοτικό σχολείο μας μέσα στην ενορία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Πετιόν-Βίλ, παρέχοντας εκπαίδευση σε εκατοντάδες φτωχά παιδάκια.

Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δοξάζουμε τον Θεό για τον επίσκοπό μας, που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό μας. Τον αγαπάμε και τον ευγνωμονούμε, που με την πρωτοβουλία και ευλογία του με έφερε στην Ελλάδα και, αφού διδάχθηκα την Ορθόδοξη θεολογία, με χειροτόνησε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνου εκδηλώνει την πατρική του αγάπη προς το ανάξιο μου πρόσωπο και την Ιεραποστολή μας. Τον αγαπώ πολύ, όπως κι εκείνος αγαπάει εμένα και ευχαριστώ τον Θεό για αυτή τη μεγάλη ευλογία και χάρη να γίνομαι ψαράς ανθρώπων και να μεταδίδω το μήνυμα του Αγίου Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα της καταγωγής μου, την Αϊτή.

Φέτος μάς χάρισε να συνεχίσουμε ένα καινούριο έργο που ξεκίνησα εντός του σπιτιού μου, όπου βρίσκεται και η ενορία μας των Αγίων Γεωργίου και Νεκταρίου στο χωριό Πελερίν. Εκεί συγκεντρώνουμε μερικούς ανθρώπους, που μεταστρέφονται σιγά-σιγά στην Ορθοδοξία. Πλέον έχουμε ετοιμάσει χώρους στην Ενορία, για να ξεκινήσουμε ένα ορφανοτροφείο και, με την ευλογία του Θεού, θα μας παραχωρηθεί ένα δημόσιο οικόπεδο για να χτίσουμε το κτήριο. Υπολογίζουμε να δεχτούμε 24 παιδιά το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και έχουμε την ανάγκη να τακτοποιήσουμε τα δωμάτια, την κουζίνα και το σαλονάκι, για να συγκεντρωθούν τα παιδάκια με σκοπό να τους φροντίσουμε σε ένα μέρος όμορφο και πνευματικά ασφαλισμένο. Αυτό βέβαια θα γίνει με τη βοήθεια του Θεού, αφού πρώτα το αποφασίσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία και το βάλαμε στη προσευχή μας.

Ευελπιστούμε στην φιλανθρωπία σας και στη συμπαράστασή σας και προσευχόμαστε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να ευλογεί την ζωή σας και τα έργα σας, να σας χαρίσει δύναμη και κουράγιο στο έργο σας, προς δόξαν του Θεού και της Αγίας Ορθοδοξίας.

Με ταπεινά αισθήματα,
π. Παύλος Petit-Homme
Αρχιερατικός Επίτροπος Αϊτής

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων