Κληρικολαϊκή συνέλευση στην Ινδονησία

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Στη διάρκεια της παραμονής μου στο νησί Νίας στα τέλη Μαΐου, κάλεσα τον πατέρα Χαρίτωνα κοντά μου και συζητήσαμε πώς μπορούν να πάνε μπροστά τα έργα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στο νησί αυτό, όπου έχουμε 3 κοινότητες και ένα Ορθόδοξο σχολείο. Υπεύθυνος και στις 3 κοινότητες είναι ο π. Χαρίτων που, για να λειτουργεί και στις 3 κοινότητες, χρησιμοποιεί μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα ως μέσο μεταφοράς. Τις καθημερινές ο πατήρ Χαρίτων είναι δάσκαλος στο Γυμνάσιο του Αγίου Νικολάου. Με τα έσοδα του σχολείου, μόλις που μπορεί να πληρώσει τους δασκάλους και τους υπαλλήλους και πολύ ελάχιστα περισσεύουν για τις βενζίνες. Να ξέρετε ότι στο νησί Νίας υπάρχουν παντού μπανάνες και καρύδες, που πωλούνται στα χωριά σε εξευτελιστικές τιμές. Ο πατήρ Χαρίτων σκοπεύει να τις αγοράζει από τα χωριά και να τις μεταφέρει στο κέντρο της πόλης, για να τις πουλάει εκεί, όπου πιάνουν καλές τιμές, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να εκτελεί τη διακονία του. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται ένα αυτοκίνητο μεταχειρισμένο για μεταφορά και χρήματα για την αγορά των φρούτων. Έτσι, παίρνω το θάρρος να σας ενημερώσω για αυτό το πρόγραμμα, μήπως κάποιοι δωρητές έχουν δυνατότητα να τον στηρίξουν, διότι ως γνωστόν οι ιερείς μας εδώ στην Ινδονησία εργάζονται χωρίς μισθό.

Ο π. Χαρίτων με Ορθόδοξα παιδιά στον Ι.Ν. Αγίας Μάρθας

Από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου τελέσαμε την κληρικολαϊκή μας συνέλευση στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Εκπρόσωποι από όλες τις κοινότητές μας ήρθαν στην πόλη Μεντάν. Χαρήκαμε πάρα πολύ, διότι είχαμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε πάλι μαζί. Ανάμεσά τους και οι ιερείς μας, π. Θεοδόσιος, π. Λουκάς, π. Χαρίτων. Την Κυριακή, στο κλείσιμο της Συνέλευσης, λειτουργήσαμε όλοι οι ιερείς στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μεντάν. Ευχαριστούμε πολύ για τις 4.000 ευρώ, που μας στείλατε για την πραγματοποίηση αυτής της συνέλευσης. Οι πιστοί μας πήραν πολύ δύναμη και κατεύθυνση για τη συνέχιση της Ιεραποστολής στην περιφέρεια αυτή.

Όπως ξέρετε, η Ιεραποστολή μας λειτουργεί μερικά σχολεία: την Αγία Σοφία, τον Άγιο Νικήτα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Απόστολο Παύλο… Το φτωχότερο είναι το σχολείο μας «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» στο Σουμπούλ, που δεν έχει οικονομική αυτάρκεια, διότι είναι καινούργιο και λειτουργεί μόλις 4 χρόνια. Στις 3 τάξεις του Γυμνασίου έχουμε μόνο 45 μαθητές. Επειδή είναι χωριό και οι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί, ορίσαμε τα δίδακτρα μόλις στα 2,50 ευρώ. Όμως με 110 ευρώ δεν μπορούν να καλυφτούν οι μισθοί δέκα δασκάλων, ενός φύλακα και μιας καθαρίστριας. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η νέα χρονιά. Σας παρακαλώ, αν έχετε τη δυνατότητα, να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό.

Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους σας από τους συνεργάτες μου εδώ στην Ινδονησία.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων