Ευλογίες και προκλήσεις στη Σουμάτρα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω!

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Ελπίζω να είστε κι εσείς όλοι καλά με την προστασία Του. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου 2016 κατέβηκα στην κοινότητά μας της Αναστάσεως του Κυρίου στο χωριό Siparbue. Έμεινα εκεί, για να τους δώσω μερικές συμβουλές, καθώς εδώ και 2 χρόνια έχει κοιμηθεί ο ιερέας τους π. Αθανάσιος. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει άλλος ιερέας. Έτσι, για να λειτουργηθούν οι κοινότητες μας, εδώ στην επαρχία Tarutung, πρέπει να κατεβαίνει κάποιος από την πόλη Μενταν, είτε εγώ είτε ο π. Θεοδόσιος. Τις ημέρες εκείνες, τελέσαμε μερικές ιερές ακολουθίες (Θεία Λειτουργία, Βάπτισμα) και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Χάρηκαν πάρα πολύ, διότι μείναμε κοντά τους. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό, να τους στείλει έναν ιερέα.

Η κατάσταση στην Ινδονησία δεν είναι καλή, διότι φανατικοί Μουσουλμάνοι έχουν ξεσηκωθεί και θέλουν να εφαρμόσουν τη σαρία σε όλη την Ινδονησία. Ο κόσμος δεν τους θέλει, διότι εδώ έχουμε πολλές φυλές και θρησκείες. Έχουν κάνει πάρα πολλές επιθέσεις, κάψανε εκκλησίες, ρίξανε βόμβες σε χριστιανικές περιουσίες. Εάν κάποιος Χριστιανός θέλει να διεκδικήσει κάποια ηγετική θέση, τον εμποδίζουν με κάθε τρόπο. Να προσεύχεστε, αδελφοί μου, να μας φυλάει ο Παντοδύναμος Θεός.

Λάβαμε τη δωρεά σας, ύψους  7.000 ευρώ, και σας ευχαριστούμε πολύ. Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε την ανέγερση του σπιτιού του ιερέα. Έχουμε προγραμματίσει τις βαπτίσεις και πληρώσαμε και όλα τα δίδακτρα του Στεφάνου για το Πανεπιστήμιο. Φέτος, Θεού θέλοντος, θα τελειώσει τις σπουδές του και θα αρχίσει να ψάχνει για δουλειά, για να βοηθήσει τα μικρά ορφανά αδέρφια του, που άφησε ο π. Αθανάσιος.

Αδελφοί μου, ένας άλλος υιός του πατρός Στεφάνου, ο Κοσμάς, επιθυμεί πολύ να γίνει αγιογράφος. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας κ. Στυλιανός τον προσκάλεσε να γίνει αγιογράφος αλλά και θεολόγος. Όλα τα έξοδα εκεί θα τα καλύψει η Αρχιεπισκοπή, όμως για να μπει στην Αυστραλία, πρέπει να μάθει τη γλώσσα και να περάσει τις απαιτούμενες εξετάσεις. Όπως γνωρίζετε, εμείς οι ιερείς εδώ στην Ινδονησία δεν παίρνουμε μισθούς. Έτσι δεν έχω την δυνατότητα να στείλω τον Κοσμά να μάθει τη γλώσσα, γι’ αυτό προστρέχω στην αγάπη σας. Στο μέλλον θα χρειαστούμε έναν ντόπιο αγιογράφο για την Ιεραποστολή μας, γι αυτό ο Κοσμάς είναι μια απάντηση για μας. Αν είναι δυνατόν, αδελφοί μου, να τον βοηθήσετε για να μπορέσει να μάθει τη γλώσσα. Το κόστος θα φτάσει στις 3.000 ευρώ. Αυτά είναι τα νέα μας, αδελφοί μου. Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να Σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του και στο νέο έτος 2017.

π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων