Έργα Saweni

Προχωρούν τα έργα στα Φίτζι

Όπως παντού έτσι και εδώ στους Αντίποδες, η ζωή κυλά με τους ίδιους περίπου ρυθμούς. Με τον πανάγαθο Θεό να ανατέλλει τον ήλιο του επί πονηρούς και αγαθούς και να βρέχει επί δικαίους και αδίκους και με τους κατοικούντας και διαφεντεύοντας τη γη, από τους οποίους άλλοι Τον ευχαριστούν και Τον δοξάζουν και άλλοι Τον αρνούνται και Τον βλασφημούν.

Στην Νέα Ζηλανδία υπάρχει καθεστώς αθρησκείας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Να αμαρτάνει ή να αγαθοεργεί. Δόξα τω Θεώ που υπάρχει και ο έμφυτος ηθικός νόμος. Ωστόσο η παρουσία του Σταυρού παρηγορεί και στις Ορθόδοξες εκκλησίες και ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή του Λεβίν. Το μήνυμα της Ορθοδοξίας μεταδίδεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Η Ορθοδοξία είναι η γλυκιά και μοναδική ελπίδα των καιρών μας.

Στα Φίτζι και γενικότερα στα νησιά της Ωκεανίας η φτώχεια συμβαδίζει με την απλότητα και την αληθινή ανθρωπιά της ζωής. Οι ιθαγενείς ζουν όπως θέλει ο Θεός και δεν αντιστρατεύονται στους νόμους Του, όπως το κάνουν οι δήθεν πολιτισμένοι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Το Ορφανοτρόφείο ολοκληρώθηκε, ο Ναός ξεκίνησε

Στα νησιά Φίτζι με τη χάρη του Θεού η Ορθοδοξία προχωρεί αργά αλλά σταθερά. Το κτίριο του ορφανοτροφείου στο Σαουένι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έχει τελειώσει και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια και θα αρχίσει να λειτουργεί προς μεγάλη χαρά των φτωχών Φιτζιανών και όλων εκείνων που βοήθησαν για να γίνει το θεάρεστο αυτό έργο. Στο ίδιο οικόπεδο που αγοράστηκε με χρήματα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, τέθηκαν τα θεμέλια και σε λίγες εβδομάδες θα συνεχιστεί, Θεού θέλοντος, η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, που θα είναι ο επίσημος Ναός μας. Το κόστος θα φθάσει γύρω στις 120.000 FJ$ (δηλαδή περίπου 47.000 €). Ξεκινάμε με την ελπίδα ότι θα τελειώσει και το έργο αυτό και θα αξιωθούμε να τελέσουμε την πρώτη Θεία Λειτουργία και να ψάλουμε τον ωραίο Τριαδικό ύμνο «Ὑμνήσωμεν πᾶντες θεοπρεπῶς, ἅσμασιν ἐνθέοις, τόν Πατέρα καί τόν Υἱόν, καί Πνεῦμα τό θεῖον, τρισυπόστατον κρᾶτος, τήν μίαν Βασιλείαν, καί Κυριότητα».

Έργα Saweni
Τα θεμέλια του Ιερού Ναού και στο βάθος ολοκληρωμένο το ορφανοτροφείο

Στην πορεία των έργων αυτών υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, και δυσκολίες και αναστολές είτε από την φύση (συνεχείς βροχοπτώσεις), είτε από ανθρώπους (ανειλικρίνειες, αδεξιότητες κ.λπ.).

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πρώτα την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και στη συνέχεια όλους τους γνωστούς και αγνώστους συνδρομητές, οι οποίοι εβοήθησαν και θα βοηθήσουν στα ιερά έργα που γίνονται στα ωραία νησιά των Φίτζι και με τα οποία δοξάζεται ο Χριστός και η Εκκλησία Του αλλά και Ορθόδοξη Ελλάδα μας.

Ο Δημιουργός και Πλάστης του κόσμου, που έστειλε τον Μονογενή του Υιό στον κόσμο για να φωτίσει και να σώσει τον κόσμο ας μας αξιώνει, αν και αδύνατοι και αμαρτωλοί, να μην Τον λησμονούμε ούτε να Τον πικραίνουμε με την αχαριστία μας αλλά πάντοτε να Τον ευχαριστούμε και να Τον δοξολογούμε πρωί και βράδυ και κάθε ώρα και στιγμή όπως το πράττουν τα ζώα και τα πουλιά και όλη η άλογη κτίση στη γη αλλά και οι Άγγελοι και τα πνεύματα των δικαίων στους ουρανούς.

† ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος


Στηρίξτε την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Saweni. Βοηθήστε τη λειτουργία του ορφανοτροφείου μας που σύντομα θα φιλοξενήσει τα πρώτα του παιδιά. Ενισχύστε κι εσείς το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Φίτζι, κάνοντας μία δωρεά.




Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων