Συσσίτιο παιδιών

Διαβάς εις Τανζανίαν βοήθησον ημίν

Με τη βοήθεια του Παναγάθου Θεού, την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου και τη μετά πολλής αγάπης και φροντίδος αγλαόκαρπη ποιμαντορία του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, συμπληρώθηκε ο αριθμός 30, όσον αφορά τις Εκκλησίες, που χτίστηκαν στη θεόσωστή μας Μητρόπολη.

Χριστέ μου, άλλο πράγμα είναι ν’ ακούς την κατάσταση εξ αποστάσεως και άλλο να είσαι παρών! Συγκλονιστικές πράγματι ήταν και είναι οι εμπειρίες που έχει ζήσει η ταπεινότητά μου κατά το διάστημα της οκταετούς εργασίας μου στην Τανζανία.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Τα παιδάκια με τα γυαλιστερά μάτια, όταν περιμένουν να λάβουν το συσσίτιο, ή τους ταλαιπωρημένους από το AIDS, όταν λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική βοήθεια μέσα στις πανέμορφες εκκλησίες;

Οι ασθένειες, αδελφοί μου, μαστίζουν μεγάλη μερίδα ανθρώπων κάθε ηλικίας, ακόμη και της πιο τρυφερής. Η φτώχεια σε όλο της το μεγαλείο δημιουργεί πολλές συνέπειες για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μερικές από αυτές είναι η έλλειψη καθαρού νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συσσίτιο παιδιών

Όμως, η στοργική μάνα που λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία μερίμνησε, εκτός από τη διάνοιξη πηγαδιών, το κτίσιμο κλινικών και άλλων πολλών έργων φιλανθρωπίας, και για την ανέγερση και λειτουργία τριάντα Ιερών Ναών, κυρίως στην περιοχή της Ιρίγκας, επίσης όμως στις περιοχές Μορογκόρο, Κιμάμπα και Τάγκα. Και τούτο γιατί η Εκκλησία αποτελεί την Κιβωτό της Σωτηρίας, που περίμεναν είκοσι αιώνες οι εκεί αδελφοί μας.

Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; Θαυμάσια τα έργα Σου, Κύριε. Τα τελευταία χρόνια τρεις Ιεροί Ναοί εγκαινιάστηκαν: του Τιμίου Προδρόμου στο Νζίχι, του αγίου Παντελεήμονος στο Ιλαλασίμπα και της αγίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιντόντι.

Όμως, η Μητρόπολή μας επιτελεί θυρανοίξια και άλλων Ιερών Ναών:

η Αγία Σοφία στο Μαγκουμπίκι, ο άγιος Βασίλειος στο Νιαμιχού, οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στο Κιπέρα και την Καλέγκα, η αγία Παρασκευή στο Μαγκαλάλι, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Ιπουάσι, η Ζωοδόχος Πηγή στο Νιαμαχάνα, οι άγιοι Αρχάγγελοι στη Μλόα, ο Προφήτης Ηλίας στο Μαφρούτο,ο άγιος Φίλιππος στο Κιμπέμπε, ο άγιος Νεκτάριος στο Ισακαλίλο Ιρίγκας είναι μερικοί από αυτούς που δεσπόζουν της περιοχής και λειτουργούν ανελλιπώς.

Σ’ αυτές προσφέρονται άφεση αμαρτιών και ζωή αιώνια· επίσης, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη, βοήθειες για το AIDS και τις σχολικές ανάγκες των παιδιών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε και νέα αύξηση. Έτσι, εκκλησίες, όπως του αγίου Ιωάννου στην Τουκαμαλέγκα, του αγίου Στυλιανού στο Κιτίσι, του αγίου Αθανασίου στο Κιταπιλίμουα, του Αποστόλου Βαρνάβα στην Ουέντα και των αγίων και δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στην Ουγκουατσάνια, αποτελούν σταθερά πειστήρια για την καθοριστικής σημασίας παρουσία της Ορθοδοξίας στην παραπάνω περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο τελευταίοι από τους προαναφερθέντες Ναούς, έχουν ανεγερθεί επί της διεθνούς οδού προς Νότια Αφρική και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους χιλιάδες διαβαίνοντες από εκεί. Πρόσφατα, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τέλεση της ακολουθίας των θυρανοιξίων στην Ουγκουατσάνια και την έναρξη λειτουργίας της κλινικής “Άγιοι Πέτρος και Παύλος” στην Ουέντα.

Ο θερισμός λοιπόν είναι πολύς. Όμως, οι εργάτες είναι ολίγοι. Ευχαριστούμε θερμά για κάθε βοήθεια, που μας προσφέρετε, μεταξύ άλλων και μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Δεηθείτε, όμως, αγαπητοί αναγνώστες, να βγάλει ο Κύριος και κατάλληλους εργάτες της ιεραποστολής, οι οποίοι, αφού διαβούν εις Τανζανίαν θα μας βοηθήσουν προς Δόξαν Του. Είθε ο Κύριος να δώσει.

Αρχιμ. Φώτιος Χατζηνικολάου

Πρωτ. Ι.Μ. Ειρηνουπόλεως

Υπαίθριο γεύμα

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων